Magyar tehetségek a Liverpoolnál, U-válogatott a PUFC-ból

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 16:50
null
A magyar futball angliai reménységei: Farkas Erik, Bodnár Gergő és Farkas Patrik (Fotó: NSO-montázs)
A Nemzeti Sport Online-on az ősszel, kisebb szünet után újraindítottuk a Külföldi tapasztalatok sorozatunkat, amelyben külföldön, elsősorban a helyi utánpótlás-nevelésben, amatőr futballban tapasztalatot szerző szülők, játékosok beszélnek arról, amit megéltek. A Dániában élő Németh Hunor Vajk és az Amerikában született Buri Adrián Balázs után most Anglia felé vesszük az irányt, a Liverpool FC utánpótlásában nevelkedő Farkas testvérek, Erik és Patrik édesapja, Csaba, valamint a Peterborough United FC utánpótlásában játszó, U17-es válogatott Bodnár Gergő édesapja, János mesél nekünk a szigetországi tehetséggondozásról fiaik példáján keresztül. (Az angliai profizmusra jellemző, a gyerekeknek a klubok nem engedélyezik a médiaszereplést, ezért is nyilatkoztak az édesapák, illetve Bodnár Gergő esetében a Peterborough külön engedéllyel egy rövid reagáláshoz hozzájárult a játékos részéről is).

 

A PARKBÓL KERÜLTEK A LIVERPOOL FC-BE

A Szegedről származó Farkas testvérek, a 2006-os születésű Patrik és a 2009-es Erik tavaly tavasszal szerződött a Liverpool FC utánpótlásába, miután a család 2020-ban Manchesterbe költözött, amikor a sportlovak kereskedésével foglalkozó édesapa, Csaba a szigetországban vállalt munkát. A kiköltözés után elég hamar felfigyeltek a fiúkra, több topklub is megkereste a családot, persze a kezdetektől idáig azért hosszú út és sok munka vezetett…

„Azt tudni kell, hogy én négy-öt éves koruktól napi rendszerességgel együtt edzek a fiaimmal, a klubedzéseken túl, nyáron a negyvenfokos melegben ugyanúgy, mint a téli fagyok idején, de Liverpoolban is az évi háromszáz edzésből úgy kétszáznyolcvanon ott vagyok, hogy testközelből láthassam a fejlődésüket – kezdett bele történetükbe a családfő, Farkas Csaba.Szegeden a SZEOL-ban kezdtek el mind a ketten futballozni, már ott kitűntek a tehetségükkel, Patriknak előbb a Grosics Akadémiára, majd Kecskemétre vezetett az útja, több NB I-es akadémia is megkereste, és a jelenlegi U16-os válogatottnál, Belvon Attila szövetségi edzőnél a korosztályos válogatott keretedzésén is részt vett, mielőtt Angliába költöztünk volna. Ezzel együtt minket is meglepett, hogy amikor kikerültünk Manchesterbe, és lejártunk egy közeli parkba focizni a fiúkkal, a pálya mellett több klub megfigyelője is megjelent, kiderült, rendszeresen pásztázzák a parkokat a scoutok, és a tehetséges gyerekeket próbaedzésre is meghívják. Eriket és Patrikot is invitálták a helyi klubok Manchesterben, de a Liverpool is megkeresett minket, és miután a tesztelés után gyorsan jelezték, hogy mindkettejüket szerződtetnék, a Liverpool FC mellett döntöttünk.”

A Farkas testvérek, Erik (balra) és Patrik tavaly szerződtek a Liverpoolhoz (Fotó: Liverpool FC)

 

Farkas Csaba kifejtette, Angliában a nagyobb városokban fél vagy közel egyhektáros területen olyan parkok találhatók, melyek területén a kisebb erdő és tó mellett sportolásra alkalmas füves területek, kéthárom hetente lenyírt, rendben tartott focipályák is vannak, amelyeket rendszeresen megtöltenek a környékbeli, különböző korú és nemzetiségű gyerekek. A nagy klubok – mint amilyen a Liverpool vagy a Manchester United és a Manchester City – megfigyelő-hálózata úgy épül fel, hogy vannak régiós koordinátorok, akik egyrészt napi kapcsolatba vannak az általános iskolákkal és a középiskolákkal, tehát az ott feltűnő tehetségeket is nyomon követik, másrészt vannak hozzájuk kötődő megfigyelők, akik az adott klub melegítőjében járják parkokat, vagyis helyi grundokat és keresik a tehetségeket.

„A liverpooli képzésről és a klubról három szóban összefoglalva azt tudom mondani, nagyon precíz, nagyon fegyelmezett, ugyanakkor meglepően nyitott is. A precizitást mutatja, hogy már nyolc-kilenc éves kortól videóra veszik a gyerekek minden edzését és rendszeres időközönként a klub egyik szakembere egyénre szabottan kielemzi a fejlődésüket, tájékoztatja erről a szülőket. Egy korosztályos csapatban tizenöt-húsz játékos szerepel, három-négy edző, plusz egy kapusedző tartozik hozzájuk, akik egymással is folyamatosan kommunikálnak, a tréningek alatt is, és ezt várják a gyerekektől is.

Az edzések általában kétórásak, amelyből minimum negyvenöt-ötven perc a tiszta játék, elvárás, hogy minél nagyobb sebességben játsszanak, és idővel az egyre nagyobb sebességet ki is kényszerítik egymásból a gyerekek. Emellett négyes-ötös csoportokra osztva foglalkoznak a gyerekekkel, sok az egy az egy elleni játék, de kettő a kettő, sőt kettő a három ellen is sokat gyakorolnak. Tizenkét éves korig csak az egyéniség van a fókuszban, hogy adott gyerek minél többet meg tudjon mutatni magából a pályán, ezért általában minden gyereknek az a célja, hogy minél előbb és minél nagyobb erővel kapura tudjon lőni. Tizenkét éves kortól kerül aztán fokozatosan előtérbe a passzjáték, a csapatjáték fejlesztése. Az utánpótláscsapatok játéka egyébként kivétel nélkül az első csapat futballjára, Jürgen Klopp filozófiájára, a sok futásra, labdavesztések utáni, azonnal visszatámadásokra, letámadásra épül. A klubon belüli nyitottságot mutatja, hogy a szülők ott lehetnek az edzéseken, viszont ha bekiabálnak, zavarják a tréninget, akkor a biztonsági őrök azonnal kitessékelik őket, tehát megkövetelik a rendet. Viszont a nyitottság példája az is, hogy az edzők bármikor elbeszélgetnek a szülőkkel, érdeklődnek a családról, de például már meghívót, belépőjegyet is kaptunk az első csapat meccseire, Patrik pedig, ha éppen olyan teljesítményt nyújt vagy kisorsolják, akkor labdaszedőként vehet részt Mohamed Szalahék mérkőzésén, legközelebb a Brentford elleni bajnokin lesz jelenése labdaszedőként.”

Farkas Csaba arról is beszélt, hogy a liverpooli képzés nagy elvárásokkal is párosul, mert azoktól a gyerekektől, akik nem a kívánt ütemben fejlődnek, hamar elköszönnek. Ahogy fogalmazott, a liverpooli a szó szoros értelmében az a közeg, ahol ha nem elég gyors, nem elég ügyes egy gyerek, akkor a társak – akik között arab, francia, olasz és spanyol játékos is van – letépik róla a mezt.

„Patriknak egy év után újabb másfél éves szerződést kínált a klub, ami nagy szó, hiszen közben öt csapattársától is elköszöntek. Ő idén lesz tizenhat éves, így esetében a következő lépcsőfok már a profi szerződés lehetne. Az edzők nagyon jó karakternek tartják, kiemelkedő a futásteljesítménye és rendkívül hamar be is tudott illeszkedni a csapatba, pedig amikor kikerültünk, még nem beszélt igazán jól angolul. Ő is és a született tehetségnek mondott, kimondottan technikás Erik is támadó középpályások, mindkettejük erőssége a kombinatív játék, azok a típusok, akik képesek szervezni is a játékot, Erik az első évében tíz gólt is szerzett, a Manchester United ellen például két meccsen hármat, Patriknak pedig ollózós gólja is volt. Hogy hosszú távon mire viszik Angliában, most még nem lehet megmondani. Az álmuk persze az, hogy profi labdarúgók és egyszer magyar válogatottak legyenek, mert akármennyire is jól érzik magukat Angliában, nekik Magyarország a hazájuk, és szó sincs arról, hogy végleg elszakadnánk az országtól. Azzal ugyanakkor tisztában vagyunk, hogy a profi szerződésig még nagyon sok munka és tanulás vár a fiúkra.”

CSAPATKAPITÁNY PETERBOROUGH-BÓL

Bodnár Gergő (labdával) jelenleg a Peterborough U18-as csapatának a játékosa (Fotó: PUFC)
Bodnár Gergő (labdával) jelenleg a Peterborough U18-as csapatának a játékosa (Fotó: PUFC)

 

A Bodnár család 2010 óta él Peterboroughban. Fiuk, a 2005-ös születésű, 16 éves Gergő már a szigetországban kezdett el futballozni ötéves korában, jelenleg a felnőttszinten a Championshipben szereplő Peterborough United U18-as csapatának a tagja, nem mellékesen a tavasszal az Eb-selejtező elitkörében szereplő magyar U17-es válogatott jobbhátvédje is.

„Az edzők elmondása szerint Gergő már egészen kis korában is kitűnt a társai közül a szorgalmával, győzni akarásával – mesélt fiáról az édesapa, Bodnár János.Egyesületi szinten a helyi Riverside FC-ben kezdett, amelynél az első idény végen megválasztották a legjobb játékosának, majd szerződtette a Peterborough United, és nyolc éve játszik már ott. Minden korosztályában kiemelkedően teljesített, egyedüli külföldiként az U16-os korosztályig a csapata kapitánya volt. Az U16-os idény végén, a következő szezont már ösztöndíjasként az U18-as csapattal kezdte, amelynél azóta a csapat állandó tagja, sőt három hónapja már az első csapat edzésein is részt vesz, és a klub már jelezte, hogy szeretnének profi szerződést kötni vele. Ráadásul jövő héten a Swindon Town elleni felkészülési meccsre el is viszi az első csapattal Gergőt Darren Ferguson menedzser, aki egyébként Sir Alex Ferguson fia.”

A Peterborough United utánpótlásszinten tavaly került fel az országos másodosztályba, köszönhetően a klubnál végrehajtott fejlesztéseknek, ugyanis a pályán elért eredmények mellett már utánpótlásban is meg kell felelni bizonyos infrastrukturális követelményeknek az osztályváltáshoz. Ugyanakkor utánpótlásban a másodosztályban olyan klubok is szerepelnek, melyek a felnőttek között a Premier League-ben játszanak.

„Ugyan hivatalosan csak másodosztályról beszélünk, véleményem szerint a másodosztályú angol U18-as bajnokság színvonala számos élvonalbeli utánpótlás-bajnoksággal is felveszi a versenyt. Nagy iramú, taktikailag jól felépített meccseket játszanak a csapatok. Az utóbbi időben technikailag is sokat fejlődtek a játékosok, köszönhetően az Angliában, az akadémiákon dolgozó egyre több külföldi edzőnek is. Ez a bajnokság remekül felkészíti Gergőt a márciusi, U17-es elitkörös Eb-selejtezőkre is” – fogalmazott az édesapa.

Bodnár Gergő ugyanis már az U15-ös korosztálytól kezdve magyar válogatottnak vallhatja magát.

„Az első válogatott meghívót az U15-ös korosztályban kapta, nagy izgalommal várta a találkozást a társakkal, hiszen senkit sem ismert a hazai játékosok közül. Az izgalom az első óra után elmúlt, mert a társai és a szakmai stáb tagjai úgy fogadták, mintha mindig együtt futballoztak volna. Nem kis meglepetésére a válogatottnál is csapatkapitányának választották. Hihetetlen megtiszteltetés volt ez számára, azóta is rendszeresen tagja a válogatottnak és kellő önbizalommal, felkészülten várja a hollandok, a görögök és a szlovákok elleni tavaszi selejtezőket (a csoportból az első helyezett, valamint a hét legjobb 2. helyezett jut ki az izraeli Eb-re – a szerk.).”

Az édesapa a peterborough-i képzés kapcsán elmondta, akadémiai rendszerben készülnek a csapatok, mindegyik korosztálynál külön edzői csapatok dolgoznak a játékosokkal. Az U14-es korosztálytól kezdve pedig már a különböző csapatrészekkel is azokért felelős edzők dogoznak.

„Minden korosztály ugyanabban a játékrendszerben futballozik. Az U18-as korosztály edzője Simon Davies, aki egykor csapattársa volt Gera Zoltánnak is a Fulhamben. Gera egyébként nagy példakép Gergő számára. Az U18-as korosztályból évente általában két-három játékossal köt profi szerződést a klub, ezért is tartjuk nagy elismerésnek, hogy Gergőnél ez már szóba került.”

Bodnár Gergő röviden összegezte a hosszabb távú céljait a Nemzeti Sport kérdésére: „ A célom a folyamatos fejlődés és az, hogy bekerülhessek a PUFC első keretébe, vagy az, hogy valamelyik nyugat-európai első osztályú bajnokságban szerepelhessek és persze az utánpótlás-válogatottak után a felnőttválogatottig is szeretnék eljutni.”

HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik