Tamás Márk a DVTK mezében (Fotó: Meder István, 2019)

 

„Erős karakter. Olyan tréner, aki pontosan tudja, mit akar megvalósítani, és mit akar kihozni a csapatából. A tűzbe megy a játékosaiért. Könnyen megtalálja a közös hangot a futballistákkal, és türelmesen, a legaprólékosabban elmagyarázza nekik, mit vár el tőlük. Nem követelőzik, ezek a beszélgetések a lehető legtermészetesebbek” – sorolta Tamás Márk, amikor a hosszú interjú elején a Weszlo újságírója arról kérdezte, mi jut eszébe elsőként Paulo Sousáról.

Tamás szerint Sousa, bár világosan éreztette, hol a határ, közvetlenségre törekedett a játékosokkal. A munkát minden részletre kiterjedően megtervezte, mindent kézben tartott, a szigorúan vett szakma mellett nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő étrendre, a regenerálódásra.

„Taktikai téren sokat tanultam tőle, rengeteget fejlődtem, és bár utánpótláskorú játékosként csak kupamérkőzéseken jutottam játéklehetőséghez, a keret teljes jogú tagjának érezhettem magam a keze alatt” – folytatta a 27 éves hátvéd, akit arról is faggattak, Sousa kritizálja-e játékosait a többiek előtt.

„Soha. Tisztelt minket annyira, hogy ne hozzon kellemetlen helyzetbe a közösség előtt. Négyszemközt persze nem fukarkodott az erős szavakkal. Sohasem köntörfalazott, mindig szóvá tette, ami nem tetszett neki, de úgy éreztem, kizárólag a javítás szándéka vezérli.”

A felvetésre, hogy a sok szép és jó után mondjon valami „rosszat” is Sousáról, Tamás Márk így reagált:

„Az egyetlen dolog, ami nyugtalanított, az a temperamentuma. Egészen más karakter, mint amilyen én vagyok, és elég nehezen alkalmazkodtam. Iszonyúan fel tudta húzni magát apróságokon, számomra érthetetlenül. Az első edzésén szabályosan féltem. Korábban sohasem tapasztaltam ilyesmit, de aztán gyorsan világossá vált nekem, hogy módszerei semmi mást nem szolgálnak, mint hogy kihozza belőlünk a legtöbbet.”

Tamás Márk 2013 nyarán a Videotonból a Puskás Akadémiába igazolt, néhány héttel később a felcsútiak színeiben mutatkozott be az élvonalban. 2015 nyarától négy és fél idényen át a DVTK futballistája volt, tavaly télen szerződött a Slask Wroclawba.