Légiósok: Vannak iszonyú nehéz napok – Novothny Soma

Vágólapra másolva!
2021.11.02. 08:52
null
Novothny Soma (szemben) sokat dolgozik, hogy egyre többet lehessen a pályán – a Bochum a bajnokság mellett a Német Kupában is szerepel (Fotó: Imago Images/Beautiful Sports)
A német élvonalbeli Bocum labdarúgócsapatának magyar csatára, Novothny Soma a saját bőrén tapasztalja, milyen nehéz egyáltalán a keretbe kerülni egy Bundesliga-csapatnál.

 

Második Bundesliga-meccsén lépett pályára vasárnap Novothny Soma. A Bochum 27 éves magyar támadója a Mönchengladbach ellen 2–1-re elveszített bajnoki 83. percében állt be.

„A Fürth elleni két-három perc után most nagyjából tíz jutott nekem    – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak. – Sokat dolgoztam azért, hogy legalább ennyit játsszak, úgy tekintem, hogy a vasárnapi csere a bizalom jele. A posztomon egy német center, Sebastian Polter az első számú jelölt, ő kezd, a mögötte lévő második helyért kell megküzdeni. Amikor otthon játszottam, és az itt légióskodóktól olvastam, hogy a keretbe kerülésért is hatalmas csatát kell megvívni mindennap, elhittem, s ma már a bőrömön érzem, mennyire így van. Ezért ennyi játéklehetőségnek is tudok örülni.”

Novothny Soma elmondta: annál is inkább tud pozitívan gondolkodni, mert nem felejtette el, hogy két éve a dél-koreai második ligában szerepelt, és onnan hosszú út vezetett a Bundesligáig.

„Vannak iszonyú nehéz napok     – fogalmazott a helyzetéről. –  Amikor az ember minden erejét megfeszítve dolgozik, és úgy érzi, jól teljesített a hétköznapokon, aztán a keretbe sem kerül be, nem egyszerű higgadtan tudomásul venni a döntést. De ezen a téren sokat fejlődtem, rengeteget segített benne Horváth Brigitta mentális tréner. Bármi történik a hétvégi mérkőzésen, a következő edzésre nem viszem magammal az érzéseimet, az esetleges sérelmeimet, hanem a feladatra koncentrálok. Fejben kell erősnek maradni. Meg lehet sértődni, de nincs sok értelme, saját magamért kell dolgoznom az edzéseken. Az edzőnk, Thomas Reis is azt mondta, látta rajtam, hogy akkor sem adtam fel a harcot, amikor a keretbe sem kerültem be, mindennap megküzdök azért, hogy számítsanak rám, ennek köszönhetem ezt a néhány perc játéklehetőséget. Azért dolgozom, hogy a következő meccseken egyre többet lehessek a pályán.”

A Bochum Novothny Soma beállását követően szépített, volt egy helyzete is, egyenlíthetett volna – vagyis mozgalmas volt a találkozó hajrája. A magyar játékos szerint 45 ezer néző előtt egy nagyszerű stadionban tényleg futballistának érezheti magát az ember.

„Sok jó labdarúgó van itt is, mindenki játszani akar, ez természetes -– folytatta. – A Hoffenheim a következő ellenfél, és már azért kell harcolnom, hogy újra ott lehessek a keretben. Mindent meg kell tennem, hogy ha pályára küldenek, a legjobb állapotban legyek. Nem számít, mi volt korábban, hiszek benne, hogy lesz még esélyem bizonyítani, s a Bochum hasznára leszek. Dolgozni kell, mert annak előbb-utóbb lesz eredménye.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik