Légiósok: újabb magyar debütálhat az osztrák élvonal tavaszi rajtján

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.02.10. 18:47
null
Major Sámuel az Admira mindegyik téli felkészülési meccsén kezdő volt, vasárnap a Hartberg ellen mutatkozhat be az osztrák Bundesligában (Fotó: facebook.com/admirawacker1905)
A héten Ausztriában is kezdetét veszi a tavaszi futballszezon. Az élvonalban két magyar játékos lesz érdekelt, a másodosztályban viszont akár hatan lehetőséget kaphatnak.

 

Pénteken a Rapid Wien–Red Bull Salzburg mérkőzéssel veszi kezdetét a tavaszi szezon az osztrák Bundesligában. A tabellát vezető, a Bajnokok Ligája csoportköréből is továbbjutó salzburgiak előnye 14 pont a 2., illetve 3. helyen álló Sturm Graz, Wolfsberg párossal szemben, így a bajnoki cím szempontjából lefutottnak tűnik az idény. Még úgy is, hogy az alapszakasz után – amelyből négy meccs van még hátra – az 1–6. és a 7–12. helyezettek rájátszásban döntenek majd a végső helyezésekről, és a rájátszásban az alapszakaszban szerzett pontoknak csak a felét viszik tovább a csapatok (az idény végén egy csapat eshet ki, a nemzetközi kupában pedig öten szerepelhetnek a bajnoki helyezések alapján).

KÉT MAGYAR JÁTÉKOS VÁRJA AZ ÉLVONAL RAJTJÁT

Ami viszont magyar szempontból érdekes lehet, hogy tavasszal két U-válogatottunk is pályára léphet az osztrák élvonalban. A szélső Bukta Csaba már ősszel is folyamatosan játszott a sereghajtó, 12. helyen álló Altachban, 16 meccsen kapott lehetőséget. A 20 éves Major Sámuel pedig a téli szünetben szerződött a másodosztályú Lieferingtől az élvonalban 11. Admirába.

„Kemény felkészülésen vagyok túl, vasárnap pedig már jön az első bajnoki a Hartberg vendégeként – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az U-válogatott játékos, akire elsősorban jobbhátvédként számítanak klubjában. – Az Admirában többet futottunk, több kimondott futóedzésünk is volt, mint a Lieferingben, úgy érzem, fel tudtam venni a tempót, szerencsére sérülés nélkül végig is tudtam csinálni a felkészülést. Öt edzőmeccset játszottunk, ebből négyet megnyertünk, és mindegyik mérkőzésen kezdő voltam, kettőt végig is játszottam. A védekezés mellett a támadásokból is igyekeztem minél inkább kivenni a részem.”

AZ ERŐVISZONYOKRÓL
A Hartberg kapusedzője, Varga Zoltán kifejtette, a Salzburg ugyan utcahosszal vezeti a bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is továbbjutott a csoportjából, véleménye szerint nincsenek olyan klasszisai, mint amikor Erling Haaland (ma már Dortmund), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Minamino Takumi (Liverpool) vagy Patson Daka (Leicester) erősítette. Talán csak az osztrák góllövőlistát 14 góllal vezető 20 éves, német válogatott Karim Adeyemi hasonlítható hozzájuk. Viszont a riválisok teljesítménye visszaesett, mert például a korábban a Salzburg egyik kihívójának számító LASK jelenleg csak a 9. helyen áll. Ugyanakkor a nemzetközi szereplést jelentő helyekért minden évben nagy harc folyik, mert még az alsóház 8. helyezettje is kiharcolhatja a nemzetközi részvételt, ugyanis a rájátszást követően még külön meccseket rendeznek a kupaindulásért, előbb az alsóház első két helyezettje találkozik, aztán a párharc győztese meccsel a felsőházban 5. helyén végző csapattal.

A bennmaradásért küzdő Admirában is nagy a versenyhelyzet, bolgár, brazil, cseh, izraeli, német, szenegáli és szerb légiósa is van a csapatnak, viszont Major közvetlen posztriválisa, a 31 éves Stephan Zwierschitz a felkészülés egy részét kihagyta, így minden esélye megvan a magyar játékosnak, hogy már az első tavaszi fordulóban lehetőséget kapjon edzőjétől, a játékosként a Bayern Münchennel UEFA-kupa-győztes Andreas Herzogtól.

„Egyelőre nem tudom, kezdő leszek-e, de természetesen az a célom, hogy minél előbb bemutatkozhassak a bajnokságban, és segíteni tudjam a csapatot. A társak gyorsan befogadtak, mindenki nagyon motivált, és bár a Hartberg jó csapat, célunk, hogy győzelemmel kezdjünk. A felkészülés során a Salzburg ellen is nyertünk, egy 120 perces meccsen 2–1-re, így jó formában várjuk a rajtot” – tette hozzá Major.

Ha már a Hartberg szóba került, említsük meg, hogy a nemzetközi kupaszereplést célul kitűző, 2020-ban El-induló csapatnak magyar kapusedzője van Varga Zoltán személyében, aki szerint az osztrák élvonal kiváló ugródeszka lehet a magyar fiatalok számára.

„Ősszel figyeltem az Altachban Bukta Csabát, aki a gyorsaságával, játékintelligenciájával kiemelkedett. A képességei alapján később magasabb szinten is futballozhat, az NB I-nél erősebb osztrák bajnokság pedig megfelelő lépcsőfok számára és más magyar tehetségek számára is, hogy tovább tudjanak fejlődni” – fogalmazott Varga.

A MÁSODOSZTÁLYBAN IS TÖBBEN LEHETŐSÉGET KAPHATNAK

De nemcsak az élvonal, adott esetben az osztrák másodosztály is kiugrási lehetőséget jelenthet az utánpótláskorú magyar játékosok számára. A napokban a Zalaegerszegről az SV Hornhoz kerülő Majnovics Martin, az Austria Wien II-ben ősszel kilenc meccsen két gólt szerző Mester Csaba, az Austria Lustenauból a 22 éves Tiefenbach Dániel, valamint a Salzburg fiókcsapatának, a Lieferingnek három, a téli felkészülés során egyaránt lehetőséget kapó magyar játékosa is várhatja a 2. Liga jövő heti tavaszi rajtját.

Utóbbiak közül, mint arról nemrég beszámoltunk, Tóth Balázs második számú kapus lehet, a védő Kovács Patrik egyelőre többnyire még az U18-as csapatban kaphat lehetőséget, a támadó Berki Marcell viszont tavasszal várhatóan bemutatkozhat a másodosztályban. (Tóth és Berki 2004-es, Kovács 2005-ös születésű.)

„A Lieferingnek változatlanul, ahogy azt már Szoboszlai Dominik esetében is láthattuk, a fiatalok fejlesztése a célja. Berki Marcell szerződést hosszabbított a csapattal, hosszú távon számolnak vele, és ennek a következő lépése lehet, hogy tavasszal pályára lép a másodosztályban – nyilatkozta az ebben az idényben az UEFA Ifjúsági Ligában is pályára lépő játékos menedzsere, Esterházy Mátyás. – Ha pedig megszokja a közeget, és fokozatosan egyre többet tud játszani, akkor őszre már alapemberé is válhat. Kovács Patrik még fiatalabb, ő egyelőre a Salzburg utánpótlásban szerepelhet, de neki is a Liefering lehet majd a következő lépcsőfok. Edzőmeccseken már mindketten lehetőséget kaptak. Ausztriában odafigyelnek a klubok a fiatal tehetségekre, és ha valaki nem is jut el a Lieferingből a Salzburg első csapatáig, akkor is megkaphatja a lehetőséget az élvonalban. Erre példa Bukta Csaba és Major Sámuel esete is, jó lépés volt, hogy az osztrák Bundesligába igazoltak, és az első osztályban is gyűjthetik a játékpereceket, ami az ő korukban, húszévesen nagyon fontos a későbbi karrierjük szempontjából is.”

AZ OSZTRÁK BUNDESLIGA ÁLLÁSA
1. Salzburg 18 14 3 1 42–12 30 45
2. Sturm Graz 18 9 4 5 37–26 11 31
3. Wolfsberger AC 18 9 4 5 31–28 3 31
4. Austria Klagenfurt 18 6 7 5 26–27 -1 25
5. Rapid Wien 18 6 6 6 27–27 0 24
6. Ried 18 6 6 6 24–34 -10 24
7. Austria Wien 18 4 9 5 24–22 2 21
8. Hartberg 18 5 6 7 28–28 0 21
9. LASK 18 5 5 8 23–26 -3 20
10. WSG Tirol 18 4 7 7 25–35 -10 19
11. Admira 18 3 7 8 21–25 -4 16
12. Rheindorf Altach 18 3 4 11 10–28 -18 13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik