Sallói Dániel lett az idény legjobb játékosa a klubjában (Fotó: Sporting Kansas City/Facebook)

 

– A csapata nem engedte el a válogatott utolsó két vb-selejtezőjére. Meglepte a döntés?
– Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott, de ilyen az élet – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére a Sporting Kansas City és a magyar válogatott támadója, Sallói Dániel. – Most arra koncentrálok, hogy a bokám teljesen rendbe jöjjön, és hogy a rájátszásban jól szerepeljünk a csapattal.

– A klubszinten mutatott jó teljesítmény válogatott meghívót ért. Hogy értékeli az eddigi teljesítményét a nemzeti csapatban?
– Ez egy teljesen új élmény, amihez próbálok minél hamarabb hozzászokni. Úgy gondolom, sokat tudok hozzátenni majd ehhez a fiatal, ambiciózus válogatotthoz az évek során. Új csapattársak, új pozíció és edzői stáb. Nem egyszerű gyorsan beilleszkedni, de mindent megteszek, hogy minél előbb hozzá tudjak járulni a csapat sikereihez.

– Alapember lehet Sallói Dániel a jövőben a nemzeti csapatban?
– Ez a cél, és ezért dolgozom mindennap, hogy ne csak a klubomat, hanem a magyar válogatottat is sikerekhez segítsem. Bízom magamban, de ami még fontosabb, hogy a játékosok és az edzők is bíznak bennem.

– Mennyire más a válogatottban játszani, mint az MLS-ben?
– Természetesen sokkal erősebb csapatokkal is találkozhatunk a nemzeti csapattal. Ilyen volt például az angolok elleni debütálásom. Hozzá kell szoknom a válogatott focihoz és mindenhez, ami ezzel jár. Amiben biztos vagyok, hogy az MLS elég jó szinten van ahhoz, hogy felkészítsen a legtöbb akadályra.

Már a nagydöntőért harcolnak

Véget ért az MLS alapszakasza, amelynek Keleti konferenciáját fölényesen – 19 ponttal – a New England Revolution, míg a Nyugati konferenciáját szoros küzdelemben – csupán 1 pontos előnnyel – a Colorado Rapids nyerte meg.

Az alapszakasz küzdelmei két főcsoportban zajlanak, a két győztes automatikusan a rájátszás negyeddöntőjébe jut, a 2-7. helyezettek pedig a nyolcaddöntőben kezdhetik meg a szereplésüket.

Érdekesség, hogy a címvédő Columbus Crew be sem jutott a rájátszásba – csak a kilencedik helyen végzett a Keleti főcsoportban, és az első hét jut tovább. A 2020-as ezüstérmes Seattle Sounders a Real Salt Lake ellen kezdi meg a harcot az MLS nagydöntőjébe jutásért, míg a Sporting Kansas City a Vancouver Whitecaps ellen lép pályára magyar idő szerint november 20-n, szombaton 23.00 órától.

A többi magyar MLS-játékos közül Schön Szabolcs csapata, az FC Dallas a 11. helyen zárt a Nyugati-konferenciában, így nem jutott a rájátszásba.  A Gazdag Dánielt is foglalkoztató Philadelphia Union azonban a Keleti-konferencia második helyén végzett, így bejutott a rájátszásba, amelyben a New York Red Bulls-szal találkozik a nyolcaddöntőben, magyar idő szerint november 20-n, szombaton 23.00 órától.

Sallói Dánielék a Vancouver Whitecaps ellen játszanak a továbbjutásért (Fotó: Getty Images)

 

– Közel voltak az alapszakasz-győzelemhez, de végül nem sikerült megnyerni a Nyugati konferenciát. Elvárás volt, hogy megnyerjék, nagy a csalódottság, hogy csak a harmadik helyen zártak?
– Elvárás volt, és sajnos elrontottuk a garantált hazai pályás rájátszást, így a harmadik helyről kell nekiindulnunk. Túl vagyunk rajta, és már csak előre nézünk. Az a lényeg, hogy eljussunk az MLS nagydöntőjébe, és ott nyerjünk. Nagyon izgatott a csapat, ez az év legfontosabb időszaka.

– A rájátszásban elsőként a Vancouver Whitecaps lesz a Sporting Kansas City ellenfele. Milyen ellenfélnek tartja a Vancouvert?
– A Vancouvernél jobb keretünk van, viszont edzőváltás volt náluk, és azóta szárnyalnak. Szerintem ha mindenki egészséges lesz nálunk, akkor megverjük őket, ám nem lesz könnyű meccs. De ilyenkor már nincs is könnyű összecsapás.

– Bokasérülése miatt egy hetet ki kellett hagynia, de így is hamarabb visszatért, mint ahogy arról olvasni lehetett. Továbbra is jó döntésnek tartja a gyors visszatérést, vagy átértékelte a döntését?
– Utólag belegondolva nem volt jó döntés. Nagyon lelkes voltam, hogy megnyerhetem az aranycipőt, és közel is voltam hozzá, de a mozgásomon látszott, hogy nem vagyok még egészséges. Most négyhetes a sérülésem, ezen a hétvégén nem játszunk mérkőzést, szóval ez most nagy segítség nekem, és remélem, nagyon jó állapotban leszek majd a következő meccsünkre.

– Sokáig vezette az MLS góllövőlistáját, végül 16 góllal és nyolc gólpasszal zárt. Mit várhatunk öntől a rájátszásban?
– Szerintem itt mutatkozik meg, hogy kik a nagyszerű játékosok. Nagy a nyomás, hiszen csapatoknak ér véget itt az idénye. Én szeretnék az a játékos lenni, aki segít a Sportingnak a továbbjutásban.

A Sporting Kansas Citynél tarolt...

Sallói Dániel 30 mérkőzésen szerzett 16 góljával és 8 gólpasszával kiérdemelte az idény legjobb játékosának járó díjat a csapatánál, valamint a házi gólkirályi címért járó díjat is megkapta.

„Nagyon nagy dolog számomra, hogy az akadémiáról erre a szintre jutottam. Fantasztikus eredmény, és nagy megtiszteltetés, hiszen a csapattársaim és a stáb szavaztak rám" – nyilatkozta a Nemzeti Sport kérdésére Sallói Dániel.

– Az alapszakaszban harminc mérkőzésen kapott szerepet. Milyen a kapcsolata a vezetőedzővel, a magyar származású Peter Vermessel?
– Jó a kapcsolatunk, ebben az évben különösen. Megtanultam az évek alatt, hogy egy dolog fontos egy edzőnél: játszol-e vagy sem.

– Az elmúlt években sokat fejlődött az MLS, már nem csak a kiöregedő sztárok játszótere. Mit gondol erről az állításról?
– Nagyszerű, hogy milyen szintre jutott el a liga az elmúlt években. Fiatal bajnokság, csak huszonöt éves. Alig várom, hogy lássam, mi lesz a következő huszonöt évben.

– Mire számíthatnak a magyar szurkolók, várható, hogy visszatér Európába?
– Szeretek itt focizni, de nyitott vagyok, és egy ilyen idény után sok ajtó nyílik meg egy játékos előtt.

– Bekerült, és pályára léphetett az MLS All-Starsban, ráadásul az MVP-címre is jelölték. Hogyan éli meg ezeket a sikereket?
– Elképesztő, mennyi minden történt ebben az évben. Nagyon motivált vagyok, ahogy egyre több cím és díj kerül elérhető távolságba. Ezt az idényt már csak a bajnoki cím tudná megkoronázni.