Németh Krisztiánt marasztalták a Columbus Crew-nál, de a csatár a pályán szeretne villogni, nem a kispadon ülni
(Fotók: Getty Images)

 

Ha az eredményeket nézzük, kifejezetten sikeres esztendő áll Németh Krisztián mögött. Tavasszal tagja volt a Dunaszerdahely bajnoki bronzérmet szerző csapatának, majd az ősszel az egyesült államokbeli Columbus Crew-hoz igazolt át, amely megnyerte az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságot (MLS). Ha a játékperceket vesszük, árnyaltabb az összkép. Sérülés miatt a DAC színeiben egy bajnoki és egy kupameccsen összesen 43 percet játszott, a tengerentúlon öt tétmérkőzésen 193 játékperc jutott neki.

„DOLGOZUNK RAJTA”
FILIPOVICS Vladan, Németh Krisztián menedzsere: – Tavaly nyáron többen érdeklődtek a magyar élvonalból Németh Krisztián iránt, de a hazatérés nem élvez elsőbbséget. A bajnoki cím után lehetősége volt rá, hogy a Columbus Crew-nál folytassa, tárgyaltunk is a klubbal, de végül a távozás mellett döntött. Dolgozunk rajta, hogy megtaláljuk neki a megfelelő megoldást, mihelyst konkrétum lesz az ügyében, bejelentjük.

„Régóta vágytam erre   – nyilatkozta lapunknak december közepén Németh Krisztián. – Kansasbe kétezertizenötben érkeztem, ott játszottam először az Egyesült Államokban, és a Sporting Kansas előtte két évvel megnyerte az MLS-kupát, a bajnoki címet, így többen is voltak még a keretben, akiknek volt bajnoki gyűrűjük. Amikor először megmutatták, rögtön éreztem, én is szeretnék egyszer egy ilyet. Boldog vagyok, hogy sikerült, hiszen még Kansasben tagja lehettem a US Open-kupa-győztes csapatnak, elnyertem az Év legszebb gólja-címet, de az amerikai bajnoki arany hiányzott a gyűjteményből.”

A 32. életévét január 5-én betöltő támadó tehát a kevés játékperc ellenére sem elégedetlen, 2021-es céljai eléréséhez azonban ennél többre lesz szüksége. Nyílt titok, hogy szeretne ott lenni a nyáron Marco Rossi Európa-bajnokságon szereplő keretében, és ehhez formába kell lendülnie. A Columbus Crew-val véget ért a megállapodása, új klubhoz egyelőre nem írt alá, így adva van a kérdés: hol játszik idén Németh Krisztián?

„Szeretnék visszatérni az Egyesült Államokba   – válaszolta kérdésünkre a 37-szeres magyar válogatott támadó. – Jelenleg itthon vagyok és egyénileg készülök. Szerencsére semmilyen sérülés nem akadályoz a munkában, teljesen egészséges vagyok. A Columbus Crew marasztalt, de az első számú csatár, Gyasi Zardes mögött kevés játéklehetőséget kaptam volna, és ennél többre vágyom. Szabadon átigazolható vagyok, így bármikor aláírhatok, a helyzetemet egyedül az nehezíti, hogy a liga pénzügyi vitában áll a klubokkal. Türelmesnek kell lennem, amíg rendeződik a helyzet.”

Németh Krisztián érdeklődésünkre kijelentette, egyelőre nem szeretne hazatérni Magyarországra, ebben az évben még mindenképp légiós lenne. Tisztában van vele ugyanakkor, hogy a magyar válogatott keretébe nem lesz könnyű visszakerülnie.

„Nem állok közvetlen kapcsolatban Marco Rossival    – mondta a felvetésre. –   Nagyon   ösztönöz, hogy ismét magamra ölthessem a címeres mezt, de ettől a jelenlegi helyzetemben távol vagyok. Ahhoz, hogy ismét szóba jöhessek, sokat és jól kell játszanom tavasszal.”

TOVÁBBRA IS SZÁMÍTANAK SALLÓI DÁNIELRE

Habár Németh Krisztián a bajnoki aranygyűrű megszerzését követően távozott a Columbus Crew együttesétől, van magyar futballista az MLS-ben.

Sallói Dániel   ötödik éve tartozik a Sporting Kansas City kötelékébe, amely legutóbb 2013-ban nyerte meg az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságot, és a 2021-es idénynek is nagy reményekkel vág neki.

A csapatépítés javában tart, az átigazolások azonban nem érintik a 24 éves magyar támadót, aki továbbra is biztos tagja a keretnek.

A bajnokság kezdetére a koronavírus-járvány miatt még nincs pontos időpont, legjobb esetben március elején rajtol a mezőny, amelyhez új klubként az Austin FC csatlakozik.