Légiósok: Muszáj megtanulnom alkalmazkodni ehhez a stílushoz – Vida Kristopher

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.01.14. 08:17
null
Vida Kristophernek (10) vannak álmai a góllövéssel és pályára lépéssel kapcsolatban (Fotó: Getty Images)
Vida Kristopher keményen dolgozik, hogy visszatérjen a Piast Gliwice kezdőcsapatába, s reméli, ha meglövi első bajnoki gólját, sokkal lazábbá válik.

 

Felemás 2020-as évet tudhat maga mögött Vida Kristopher. A 25 éves támadó a DAC alapembereként és egyik legjobb gólszerzőjeként igazolt február végén a lengyel bajnok Piast Gliwicéhez, hamar felvette a ritmust, s kiharcolta helyét a kezdőcsapatban. A klubbal az idény végén az Ekstraklasa 3. helyén végzett, kivívva az indulási jogot az Európa-ligában, és úgy tűnt, minden jól alakul. A 2020–2021-es idény kezdete azonban Vidának és a csapatnak is rosszul indult. A nemzetközi porondtól a harmadik körben búcsúzott az együttes, a bajnokságot hat vereséggel és egy döntetlennel kezdte, a magyar futballista legutóbb október elején lépett pályára a bajnokságban.

Mi történt vele az eltelt időszakban?

„Kisebb sérüléssel küzdöttem, aztán átestem a koronavírus-fertőzésen   – válaszolta meg a kérdést Vida Kristopher, akit csapata törökországi edzőtáborában értünk utol. – Az ősz sajnos nem úgy sikerült, ahogyan terveztem. A szezon elején sok lehetőséget kaptam, voltak jó meccseim, jó pillanataim, de összességében nem sikerült azt a teljesítményt nyújtanom, amelyet szerettem volna. A csapat is szörnyen kezdett, hét mérkőzésen csupán egy ponttal. Furcsa volt, mert nem játszottunk rosszul, szinte minden összecsapáson mi alakítottunk ki több helyzetet, és kapura is többször lőttünk, valamiért mégsem tudtunk gólokat szerezni, míg az ellenfelek szinte minden támadásukból betaláltak. Október vége lett, mire összeszedtük magunkat, de miután felépültem, már nem kaptam lehetőséget a bajnokságban.”

A Piast Gliwice a roppant gyenge rajtot követően magára talált, a tizenhat csapatot felvonultató élvonal 13. helyéről várja a bajnokság január végi folytatását. Vida az edzőtáborban bizonyíthat újfent a szakmai stábnak, a legtöbbet azzal teheti ennek érdekében, ha elkezdi rúgni a gólokat. Huszonnégy tétmérkőzésén csupán egyszer talált az ellenfelek kapujába, márpedig korábbi klubjaiban, különösen Dunaszerdahelyen, az eredményességével emelkedett ki a mezőnyből.

„Természetesen nagyon zavar, hogy még mindig várok az első bajnoki gólomra   – ismerte el a támadó.  – Felfoghatatlan, hogy hiába próbálkozom, nem akar összejönni. Azon dolgozom, hogy megtörjön a jég, biztos vagyok benne, hogy amint az első gólt belövöm, sokkal lazábbá válok, és akkor jön a többi is. Hozzáteszem, a DAC-nál sokkal támadóbb felfogásban játszottunk, itt, a Piastnál nekem is többet kell védekeznem, itt nincs úgynevezett »magas presszing«, nem a kaputól húsz méterre járatjuk a labdát, mielőtt támadásba lendülünk. Nem könnyű, de muszáj megtanulnom alkalmazkodni ehhez a stílushoz, mert csak így szerepelhet a nevem mellett annyi gól és gólpassz, amennyit elvárok magamtól.”

Vida Kristopher kevés játékpercére több klub is felfigyelt, kapott ajánlatot Lengyelországból, az NB I-ből a DVTK kereste meg. Kérdésünkre megerősítette az érdeklődéseket, s hozzátette, célja, hogy a tavasszal bizonyítson, többet játsszon és kellemes élményekkel zárja az idényt. Az pedig ráadás lenne, ha teljesítményével felkeltené Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét is.

„Bíztam a válogatott őszi remeklésében, fantasztikus eredménynek tartom, hogy sikerült kijutni az Európa-bajnokságra és a Nemzetek Ligájában csoportelsőként végezni   – mondta Vida.   – Nyilván folyamatosan a szemem előtt lebeg, hogy jó lenne csatlakozni a többiekhez, de most nem érzem azt, hogy az ősszel mutatott teljesítményemmel meghívót kaphatnék.    Ahhoz, hogy felkeltsem Marco Rossi figyelmét, sokkal jobban kell játszanom, többet kell pályán lennem, gólokat kell lőnöm, gólpasszokat adnom. Egyelőre ezért is koncentrálok elsődlegesen a klubomra.”

Tamás Márk (Fotó: Getty Images)
Tamás Márk (Fotó: Getty Images)
HÁROM MAGYAR VÁR BEVETÉSRE
A Piast Gliwicét (13. a tabellán) erősítő Vida Kristopher mellett két magyar légiós futballozik a lengyel élvonalban: a Slask Wroclaw (4.) Tamás Márkot, a Podbeskidzie (16., utolsó) Kocsis Gergőt (balra) tudhatja sorai­ban. Utóbbi tavaly nyáron a ZTE FC-től érkezett, s az ősszel tizenegy bajnoki, valamint egy kupamérkőzésen összesen 759 játékpercet kapott. Tamás Márk hasonló felosztásban lépett pályára, és minden mérkőzését végigjátszotta. A lengyel élvonal küzdelmei január 29-én folytatódnak a 15. fordulóval. Az alapszakasz harminckörös, a tizenhat csapatos mezőny ezt követően alsó- és felsőházra oszlik, amelyekben további hét összecsapás vár a csapatokra.
Kocsis Gergő (Fotó: Imago Images)
Kocsis Gergő (Fotó: Imago Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik