Légiósok: Lovrencsics Gergő bajnoki címre vágyik Splitben

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 09:56
null
Lovrencsics Gergő (Fotó: HNK Hajduk Split)
Bajnoki ezüstéremmel és Horvát Kupa-győzelemmel zárta az idényt Lovrencsics Gergő, a Hajduk Split védője, és úgy véli, klubja az NB I-ben is versenyben lenne az elsőségért.

 

– Első horvátországi idénye bajnoki második helyet és Horvát Kupa-győzelmet hozott. Előzetesen aláírta volna?
– Szerettük volna megnyerni a bajnokságot, de a második hellyel sem lehetünk elégedetlenek, elvégre a klub tíz év után szerzett ezüstérmet az élvonalban – válaszolta lapunknak Lovrencsics Gergő, a Hajduk Split 33 esztendős, 44-szeres magyar válogatott védője. – A Rijeka elleni Horvát Kupa-győzelemmel pedig megkoronáztuk az idényt.

Az Eszéknek a bronzérem jutott
A Kleinheisler Lászlót   is alkalmazó Eszék sokáig versenyben volt a bajnoki címért, végül a harmadik helyen végzett. A magyar középpályás 37 bajnokin lépett pályára az idényben, három gólt szerzett. A csapat a következő évadban az Európa-konferencialigában indul, a második selejtezőkörben kapcsolódik be a sorozatba.

– Mennyire fájt a szíve, hogy nem lehetett a meccskeretben?
– Sajnos két hete az Istra elleni bajnokin részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem. Az ellenfelem hátulról lépett be, összerúgtunk, én húztam a rövidebbet. Négy nappal a történtek után már kocogtam, mindent megtettem, hogy pályára lépjek a döntőben, de nem voltam százszázalékos erőállapotban. Nem akartunk kockáztatni, fontosabb volt, hogy június közepén teljesen egészségesen kezdjem el a felkészülést. Két hét ausztriai edzőtábor szerepel a programban, és nem lesz sok üresjárat, mert július kilencedikén már a Dinamo elleni Szuperkupa-meccs következik.

– A felkészülés rajtjára biztosan rendbe jön?
– Szerencsére az irányváltásokkal már nincs gondom, a szökdelések is mennek. Most pihenést írtak elő, mert bár sérült voltam, a konditermi és a futóedzések nem maradtak ki, emellett hosszú volt az idény, harmincnégy meccset játszottam. Úgyhogy most akkor is pihennék, ha százszázalékos állapotban lennék.

– Összességében azt kapta, amit várt?
– Az idény elején a Tobol elleni Európa-konferencialiga-búcsú mindenkit megviselt, edzőt váltottunk, de utána rengeteget fejlődtünk, és a kupagyőzelem is azt mutatja, jó úton járunk. Egyre egységesebb csapattá formálódtunk, családias a hangulat, jó érzés ide tartozni, nem bántam meg, hogy Splitbe szerződtem. Az ősszel stabil kezdőnek számítottam, aztán a februári, Rijeka elleni bajnokin úgy megrúgták a sípcsontomat, hogy szétnyílt rajta a bőr. Ezt követően még a sípcsontvédőmet sem tudtam felvenni, a helyemen lehetőséget kapó Dino Mikanovic pedig jól teljesített, megragadt a kezdőcsapatban – nincs ezzel semmi gond, ilyen a futball. Szerencsére csereként is hozzá tudtam tenni a csapat teljesítményéhez, a Dragovoljac ellen a gólpasszom is kellett ahhoz, hogy versenyben maradjunk a bajnoki címért. Végső soron nem panaszkodhatok, de bízom benne, a következő idényben még jobban teljesítünk, szeretnénk bajnokságot nyerni.

– Milyen érzés Splitben futballistának lenni?
– A kupagyőzelem utáni fogadtatás mindent elmond. A klub kilenc év után hódította el a trófeát, és mire visszaértünk a belvárosba, már állt a pódium. Egyenként szólítottak minket, gyúltak a görögtüzek, utána hajnalig tartott a buli.

– Ezek szerint a következő idényt is a Hajdukban tölti?
– Egy év még hátravan a szerződésemből, a családommal együtt jól érezzük magunkat Splitben, nincs okom váltani.

– Hol végezne a magyar élvonalban a Hajduk?
– Az biztos, hogy versenyben lenne az aranyéremért a Ferencvárossal, de ebbe a küzdelembe a Dinamo, az Eszék és a Rijeka is bekapcsolódna. Meggyőződésem, a Ferencváros is többet fejlődhetne, ha ennyi erős csapattal kellene versenyeznie.

– Figyelte a Fradi eredményeit?
– Splitben is van magyar televíziós csatornám, úgyhogy amikor tudtam, néztem a meccseit. Kicsit nehézkesen indult az idény, eleinte a Kisvárda és a Puskás Akadémia is ott volt a Ferencváros nyakán, de amennyire döcögősen indult, olyan sima lett a vége, az említett két csapat a tavasszal már nem tudta tartani a lépést. Nagy előny, a Fradi már hozzá van szokva ahhoz, hogy az egész idényen keresztül tartsa a szintet, a többi klubnak ez még nem megy. Ha akad is olyan meccs, amely nem a tervek szerint alakul, a játékosok tudják, hogyan reagáljanak.

– Milyen érzés lesz kívülről nézni a válogatott Nemzetek Ligája-mérkőzéseit?
– Tavaly nyáron hoztam döntést, egy percig sem bántam meg. Minden percét élveztem a válogatott összetartásoknak, de nem vagyok már fiatal, jobban oda kell figyelnem a regenerációra, és a családommal is több időt tölthetek. A fárasztó idény után nem egyszerű felrázni a játékosokat, de Marco Rossi megoldja a feladatot, ebben biztos vagyok. A múltban szép eredményeket ért el a válogatott, bizonyítottuk, az erősebb csapatokkal is felvesszük a versenyt. Erre ezen a nyáron is képesek lehetünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik