Légiósok: kitették, előrelépett – Dzsudzsák Balázs karrierje hét lépésben

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 16:44
null
Dzsudzsák Balázs első külföldi csapata a PSV volt (Fotó: AFP)
Az al-Ain FC-hez szerződő Dzsudzsák Balázs profi karrierje nyolcadik klubjához érkezik. A 108-szoros válogatott, ezzel magyar rekorder szélső eddigi klubpályafutását foglaljuk össze.


1. LÉPÉS
DEBRECENI VSC–PSV EINDHOVEN
Kor:
21 éves
Átigazolási díj: 2.5 millió euró

DZSUDZSÁK BALÁZS
Született: 1986. december 23., Debrecen
Nemzetisége: magyar
Posztja: balszélső
Válogatottság/gól: 108/21
Klubcsapatai: Debreceni VSC (2004–2008, közben 2004 ősz: kölcsönben Létavértes SC '97), PSV Eindhoven (2008–2011), Anzsi Mahacskala (2011), Dinamo Moszkva (2012–2015), Bursaspor (2015–2016), al-Vahda (2016–2018), al-Ittihad Kalba (2018–2020), al-Ain (2020–)
Eredményei: 3x magyar bajnok (2005, 2006, 2007), holland bajnok (2008), Magyar Kupa-győztes (2008), 3x magyar Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2007), holland Szuperkupa-győztes (2008), Elnök-kupa-győztes (2017)

„A Debreceni VSC előrehaladott tárgyalásokat folytat a holland PSV Eindhovennel Dzsudzsák Balázs átigazolásáról” – írta a Nemzeti Sport Online 2007 októberében, hogy aztán november elején már arról adjunk hírt, a magyar válogatott szélső 2013-ig szóló megállapodást kötött a holland élcsapattal.

„Karácsonyi ajándéknak sem kívánhatnék szebbet annál, mint hogy az új évben már Eindhovenben kelljen edzésre jelentkeznem” – mondta lapunknak Dzsudzsák, aki később a magyar labdarúgás valaha volt legdrágább légiósa lett – az akkori listát tekintve – 2.5 millió eurós vételárával került a címlapokra. A DVSC-t háromszoros magyar bajnokként, 48 bajnokin 14 góllal és 17 gólpasszal hagyta a háta mögött, hogy aztán pillanatok alatt felvéve a holland bajnokság ritmusát a PSV alapemberévé váljon, és rögvest az első évében megnyerje az Eredivisie-t (a 2007–2008-as kiírásban két bajnoki érmet is begyűjtött: az ősszel még a DVSC-ben játszott, s a Loki az NB I-ben ezüstérmes helyen végzett, míg a tavaszi szezonban a PSV-t erősítette, amellyel a holland bajnokságban aranyérmes lett).

2. LÉPÉS
PSV EINDHOVEN–ANZSI MAHACSKALA
Kor:
24 éves
Átigazolási díj: 14 millió euró

Dzsudzsák az Anzsi mezével (Fotó: Németh Ferenc)
Dzsudzsák az Anzsi mezével (Fotó: Németh Ferenc)

Mai napig a szélső pályafutásának legmegosztóbb, legtöbb vitát generáló klubváltása. A PSV-ben alapemberré váló Dzsudzsákot lapértesülések szintjén a Liverpoollal, a Valenciával és az Internazionaléval boronálták össze. A magyar szélső esetleges távozásáról ekkor már csaknem egy éve keringtek pletykák. A PSV-ben május elsején, a Vitesse elleni bajnokin lépett pályára utoljára. A 2–1-re megnyert bajnokin gólpasszal búcsúzott az eindhoveni közönségtől.

2011. június 12-én az újgazdag, az orosz bajnokság, majd szerénytelenül a Bajnokok Ligája meghódítására törő Anzsi Mahacskala jelentette be Dzsudzsákot. A két fél négyéves szerződést kötött, s bár elsőre üzleti titokként kezelték, hamar híre ment, 14 millió euró cserélt gazdát a magyar labdarúgó játékjogáért cserébe. Amennyire a klub neve ismeretlenül csengett, annyira voltak biztatóak az első lépések: Dzsudzsákkal egy időben érkezett az Intertől Samuel Eto'o és a Chelsea-től Jurij Zsirkov. A csapat kapitányát Roberto Carlosnak hívták, a kispaddal Guus Hiddink kacérkodott, igaz, mire meggyőzték, hogy üljön is le rá, Dzsudzsákot már tovább is adták…

Bár még így sem egy Liverpoolról volt szó...

Később a válogatott labdarúgó és a menedzsmentje is arról beszélt, bár minden szempontból kielégítő volt az Anzsi akkori ajánlata, két fontos, az oroszoktól független érv is szólt a klubváltás mellett: az egyik, hogy a sajtóhírekkel ellentétben konkrét ajánlat európai élcsapatoktól nem érkezett, a másik, hogy a PSV-nek pénzre volt szüksége az adott időszakban, így a hollandok is a klubváltás felé terelték Dzsudzsákékat, hiába voltak egyébként elégedettek a szélső teljesítményével.

A labdarúgó Eindhovenből 114 bajnokin 44 góllal és 40 gólpasszal, az Anzsitól fél évvel később, 2012 januárjában csupán nyolc bajnoki után, gól és gólpassz nélkül, egy kulcscsonttörésből felépülve állt tovább.

3. LÉPÉS
ANZSI MAHACSKALA–DINAMO MOSZKVA
Kor:
25 éves
Átigazolási díj: 19 millió euró

Az ekkor 25 éves szélső a Dinamo Moszkvánál ír épp alá (Fotó: fcdinamo.ru)
Az ekkor 25 éves szélső a Dinamo Moszkvánál ír épp alá (Fotó: fcdinamo.ru)


A Szulejman Kerimov pénzelte Anzsi-projektből aztán nem lett semmi, két éven belül új irányt vett a klub élete, amely a korábban csillagászati összegekért vásárolt játékosait sorra elengedte, eladta. Dzsudzsák viszont már fél év után tovább állt. Az ekkor Kevin Kurányi fémjelezte, az Anzsinál az orosz- és a kontinentális futballt tekintve is jóval nagyobb brandnek számító Dinamo Moszkva 19 millió eurót sem sajnált azért, hogy Szergej Szilkin vezetőedző kérésére nemzetközi szinten is klasszis teljesítményre képes balszélsőt szerződtessen.

A bejelentés szerint az a szélső volt Dzsudzsák.

Aki bukásnak állítja be a klubcserémet, annak azt kívánom, hogy bukjon akkorát, mint én. Aki pedig bele akar kötni a váltásba, akkor is belekötne, ha a Real Madridba mentem volna. Az örömömet senki sem tudja elrontani! A fél évvel ezelőtti tapasztalatok végképp rádöbbentettek arra, ki és mi a fontos nekem. Kinőttem abból, hogy az izgasson, ki szeret és ki nem. Abban mégis bízom, hogy sokaknak örömet szereztem, netán még dicsőséget is hoztam Magyarországnak azzal, hogy egy Európa-szerte jegyzett klub tizenkilencmillió eurót sem sajnált értem. Elismerem, a nyáron történtek után elégtételt jelent számomra a moszkvai szerződés, úgy fest, a Jóisten is mellém állt” – nyilatkozta a magyar játékos.

Dzsudzsák számára összességében a moszkvai időszak sem volt felhőtlen. A PSV-nél látottakhoz képest jóval hullámzóbban szerepelt ő is és a csapata is. Volt, hogy 15-20 fordulón át perceket is alig mulasztott, majd fordulókon keresztül csak a kispadról szállhatott be, vagy még onnan sem. Három és fél évvel később, összességében egy Orosz Kupa-ezüsttel, 112 tétmeccsel, 13 góllal és 30 gólpasszal vett búcsút Moszkvától és Oroszországtól. A szerződése utolsó évéhez érve a Dinamo nyomott áron adott túl rajta, a közvélemény pedig abban a reményben várta a klubváltásról szóló híreket, hogy 28 esztendősen Dzsudzsák még dobhat egy nagyot, és ha nem is az anno emlegetett Liverpool szintjén, de valamelyik európai topliga felé veszi az irányt.

Kitartó kérőként az ekkor már Dárdai Pál vezette Hertha Berlint rebesgették…

4. LÉPÉS
DINAMO MOSZKVA–BURSASPOR
Kor:
28 éves
Átigazolási díj: 1.6 millió euró

Dzsudzsák Balázs 2015 nyarán Bursaspor-sállal a nyakában (Fotó: AFP)
Dzsudzsák Balázs 2015 nyarán Bursaspor-sállal a nyakában (Fotó: AFP)

Törökország következett.

A 2010-es török bajnok, a 2014–2015-ös idényt a 6. helyen záró, az Európa-liga-selejtezőről alig lecsúszó Bursaspor lett a befutó Dzsudzsák Balázsért – a klubváltás ismét heves indulatokat váltott ki.

Lehet itt okoskodni, hogy »ez visszalépés lenne« vagy hogy »megint a pénzt választom«, de őszinte leszek: már nem érdekel, ki mit gondol. Egyébként nem is értem, miért kellene szégyellnem, hogy a negyedik vagy ötödik számú török klub hív. Pillanatnyilag olyan sok ajánlatom nincs, hogy válogassak a kérők között. Nemegyszer említettem már, hogy leginkább a Herthában szeretném folytatni, ám az kevés, ha ezt rajtam kívül csak Dárdai Pál akarja” – reagált Dzsudzsák a Nemzeti Sportnak adott interjúban, mielőtt aláírt.

A szélső nem találta meg a helyét Törökországban. 23 mérkőzésen csupán három gólt lőtt és öt asszisztot jegyzett. Csapata gazdasági válságba került, a magyar játékosnak is több havi fizetésével tartozott már az idény végére. Ráadásul az edző, Hamza Hamzaoglu is „betalálta” az egy évvel szerződtetése után már a távozás küszöbén álló játékost.

A Bursaspor játékába nem tudott beilleszkedni – mondta a magyar légiósról a szakvezető a bursaspordabugun.com-nak. – A topjátékos hiányát mindig megérezni. Dzsudzsák esetében viszont nem volt ilyen érzésem. Valóban egy jó játékos, de a védekező feladatát már nem tudja megfelelően megoldani. Márpedig nálunk erre szükség van. Ezért most keressük a megoldásokat, hogy álljon fel a legerősebb csapat. A játékosoknak izzadva kell harcolniuk azért, hogy bizonyítsák: a keretben ők a legjobbak, helyük van a kezdőben.”

„Bundesliga vagy Bursaspor” – vetették fel a török lapok Dzsudzsák állítólagos dilemmáját 2016 augusztusában, akiért az ekkori lapértesülések szerint ismét bejelentkezett a Hertha, valamint a Schalke is monitorozta. A jó Európa-bajnoki teljesítmény, az utolsó csoportmeccsen, Lyonban a portugáloknak lőtt dupla, a csoportelsőség és a nyolcaddöntős szereplés jó ajánlólevélnek ígérkezett. Még akkor is, ha a szélső maga sem tagadta, a 30 életévét taposva nem biztos, hogy a legjobb évei még előtte állnak – inkább már mögötte.

5. LÉPÉS
BURSASPOR–AL-VAHDA

Kor: 29 éves
Átigazolási díj:
3 millió euró

Dzsudzsák Balázst bemutatja az első arab klubja, az al-Vahda
Dzsudzsák Balázst bemutatja az első arab klubja, az al-Vahda

„Dzsudzsák, az arab.”

Kulisszatitok következik: ez a Nemzeti Sport Online-ra felkerült mind a mai napig legolvasottabb jegyzet címe. Bár maga a jegyzet nem közvetlenül az után íródott, hogy Dzsudzsák Balázs átigazolását bejelentette az első egyesült arab emírségekbeli klubja, az al-Vahda.

Az al-Vahda már az Európa-bajnokság előtt bejelentkezett értem, vezetőedzője, a mexikói Javier Aguirre mindenáron a csapatában akart látni. Az ajánlat mesés volt, de elsőre visszautasítottam. Abban bíztam, hogy egy sikeres Eb-szereplést követően valamelyik nívós bajnokságba igazolhatok, a célom a Bundesliga volt. Úgy vélem, Franciaországban nem vallottam szégyent, biztos voltam benne, hogy megnő az érdeklődés irántam, csakhogy két hétig hiába vártam arra, hogy megcsörrenjen a telefonom. Nem tagadom, ez rosszul érintett. Az Európa-bajnokságon mást nem hallottunk, mint hogy ilyen jók a magyar játékosok, meg olyan jók, miután hazatértünk, jóformán minden rólunk szólt, nem csoda, hogy azt hittem, nem győzünk majd válogatni az ajánlatok között. Aztán semmi. Szinte senkit nem kerestek, szinte senkit…” – mondta némi csalódottsággal a szélső.

Ezúttal nemcsak a 3 millió eurós átigazolási díj, de Dzsudzsák bére is napvilágra került. Ez havi 87 millió forint volt.

Hangsúlyozom, nem arról szól ez a történet, hogy volt hat, szakmai szempontból remek ajánlatom, ám én a hetediket, az anyagilag leginkább vonzót fogadtam el, hanem arról, hogy egyetlen konkrét megkeresés volt. Aki kicsit is átlátja a helyzetet, megérti, miért döntöttem így. Lehet engem szidni, de amíg lehetett, kivártam, nem az lebegett a szemem előtt, hol kereshetek a legtöbbet. Azt persze nem cáfolom, hogy szépen megfizetnek majd, de cserében elvárják, hogy húzóember legyek.”

A négyszeres bajnoknál egy Elnök-kupa és egy Szuperkupa-győzelem, két év alatt 54 tétmérkőzés, 15 gól és 24 gólpassz jött össze a számára. Majd szerződése lejártával 2018 nyarától nem tartottak rá igényt.

6. LÉPÉS
AL-VAHDA–AL-ITTIHAD KALBA

Kor: 31 éves
Átigazolási díj:

Az al-Ittihad Kalba Twitter-oldala 2018-ban így köszöntötte Dzsudzsák Balázst.
Az al-Ittihad Kalba Twitter-oldala 2018-ban így köszöntötte Dzsudzsák Balázst.

Dzsudzsák a pályafutása során először vált ingyen igazolható játékossá. Mindez egyszerre volt pozitív és negatív. Egyfelől hónapokra egyedül maradt, így – néhány hetet leszámítva, amikor az FTC-nél kapott edzéslehetőséget – klub nélkül kellett felkészülnie a sokak által sorsdöntőnek tartott Eb-selejtezősorozatra, melynek kezdetére meg is ingott a helye a válogatottban, sőt.

Másfelől viszont pozitív, mert ismét csak több európai csapat érdeklődéséről lehetett hallani vele kapcsolatban. Jó ideig tartotta magát a pletyka, hogy visszatérhet az Eredivisie-be, igaz, nem egy élcsapathoz: a kiesés elől harcoló Fortuna Sittard csábította. Ekkor jött az al-Ittihad Kalba ajánlata, így – a már zajló bajnokságba becsatlakozva – maradt a Közel-Keleten.

Mindezt nyílt levélben jelentette be a 32. születésnapja felé „robogó” játékos.

„A nyár elején határozott tervem volt a jövőmmel kapcsolatban: vissza akartam térni az európai labdarúgásba! Szükségét éreztem, hogy karrierem végéhez közeledve még egyszer megmutathassam Nektek – akik szeretnek, és azoknak is, akik már kételkedtek képességeimben –, hogy érek még valamit, ezen a szinten is” – fogalmazott a levél.

Szívemhez közeli és szép befejezése lett volna a karrieremnek a holland élvonal, de sajnos ez sem jött össze, mert az érdeklődők között nem volt olyan klub, amelyikkel egyezett volna az ambíciónk.

Így hát maradt az Al-Ittihad Kalba, amely már a nyár elejétől, folyamatosan keresett, nagyon szeretett volna a soraiban tudni, és várt Rám! Az elmúlt két évet itt töltöttem, így tudtam, mit várhatok ettől a bajnokságtól, és mivel az előbb leírtak alapján nem volt más lehetőségem, kézenfekvőnek tűnt, hogy itt folytatom tovább! (…) Lépnem kellett, mert nem várhattam tovább. Marco Rossi szövetségi kapitány – érthető módon – csak akkor látja helyemet a válogatottban, ha van csapatom. Nekem pedig – ahogy mindig, úgy most is – Magyarország és a magyar válogatott az első számú klubom!”

7. LÉPÉS
AL-ITTIHAD KALBA–AL-AIN FC

Kor: 33 éves
Átigazolási díj
: –

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Az al-Ittihad Kalbánál fél évvel a szerződése lejárta előtt kitelt az ideje. Dzsuzsák ugyan az őszi idényben minden mérkőzést végigjátszott a kiesés elől menekülő együttesben, ám az uruguayi vezetőedző, Jorge da Silva hónapokon át monitorozta a teljesítményét, és arra jutott, a 33 esztendős labdarúgó nem hozza ki önmagából a maximumot, támadó- és védekezőmunkája is alulmúlta az elvárhatót, ráadásul kora miatt már aligha lesz piacképesebb, így megérné posztján egy fiatalabb labdarúgóra cserélni. Az átigazolási időszak utolsó napján ezt meg is tették, bejelentve a holland utánpótlás-válogatott, 28 esztendős Navarone Foort.

Dzsudzsáknem maradt sokáig kérő nélkül – és egyelőre még nem a hazatérést választotta –: négy nappal később a bajnokság 5. helyén álló – igaz, két meccsel kevesebbet játszó – al-Ain FC hivatalosan is bejelentette az érkezését. Ezúttal nehéz vitatni az előrelépést. Az Egyesült Arab Emírségek élvonalának tabelláján hat hely a különbség – az al-Ain javára.

Apró öröm, de most legalább egyértelmű az előrelépés.

Folytatása következik?

Dzsudzsák Balázs első profi klubja, a DVSC mezében (Fotó: NS archív)
Dzsudzsák Balázs első profi klubja, a DVSC mezében (Fotó: NS archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik