Légiósok: Játszani akartam, ezért váltottam – Novothny

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 09:49
null
A németeknél nem volt könnyű érvényesülni, de Novothny Soma minden nehézség ellenére optimista maradt (Fotó: Tumbász Hédi)
Mivel Novothny Soma Bochumban többnyire a kispadot koptatta, inkább a ciprusi Anorthosziszhoz szerződött, ahol reményei szerint több lehetőséget kap a bizonyításra.

 

– Bundesliga helyett Ciprus – nem nagy visszalépés?
– De, így van – mondta lapunk kérdésére Novothny Soma, akiről korábban megírtuk, hogy a VfL Bochumtól az Anorthosziszhoz igazolt. – Átgondoltam a döntést. A Bundesliga után a világ legtöbb bajnoksága visszalépés, ám úgy gondoltam, most erre van szükségem.

– Miért köszönt el Bochumtól, és miért Ciprusra ment?
– Másfél évig voltam Bochumban, nagyon sokat dolgoztam azért, hogy pályára léphessek az egyik legerősebb bajnokságában. Tisztában vagyok magammal, még korábban, az újpesti időszakot követően a dél-koreai másodosztályban is kipróbáltam magam, onnan szerintem nagy lépés volt elérni a Bundesligát és ott gólt is szerezni.

Új szerelés, új remény: Novothny Soma (jobbra) úgy érzi, hogy az Anorthoszisznál sikerül gólokkal bizonyítani
Új szerelés, új remény: Novothny Soma (jobbra) úgy érzi, hogy az Anorthoszisznál sikerül gólokkal bizonyítani

– Amikor november végén betalált a Hoffenheim ellen, a szurkolók okkal hitték, egyre több sikerről, gólról érkezik hír, nem pedig arról, hogy egy hónappal később az Anorthosziszhoz szerződik.
– Több összetevője volt a döntésnek. Amikor azt a bizonyos gólt szereztem, a játékostársak ünnepeltek, mert látták, mennyit dolgoztam érte, milyen sokat vártam a lehetőségre. Aznap nagyjából fél órát kaptam, gólt fejeltem, kiharcoltam egy tizenegyest, szinte minden sikerült, úgy éreztem, nagyot léptem előre. A következő meccsen néhány perc jutott, az azt követőn ültem a padon, azután meg már a padon sem, és ez azért elég erős üzenet. Ha akkor nem kapok bizalmat, amikor tényleg jól megy, vajon mikor? Az edző másban hisz, ezzel nincs baj, közben lehetett hallani, hogy a klub csatárt keres. Azóta meg is szerezte, akiről szóltak a hírek, nekem pedig fél évem volt még hátra a szerződésemből, és nagyon úgy nézett ki, ez az időszak is úgy telik el, hogy ülök a kispadon, vagy még ott sem – így arra jutottam, ennek nincs sok értelme. Megtettem, ami tőlem telt, vártam az esélyre, igyekeztem élni vele. Amikor befutott a ciprusi ajánlat, a bochumi vezetők bizonytalankodtak, többször beszéltünk, gondoljuk át, biztosan ezt akarom-e, szóval nem az volt, hogy persze, menj csak nyugodtan! Játszani akarok, ezért váltottam.

– Ez érthető, de a kérdés még mindig lóg a levegőben: miért éppen Ciprusra szerződött?
– Tudom, mit gondolnak erről a szurkolók, de azért megnéztem: az UEFA erősorrendjében a ciprusi bajnokság jelenleg a tizenötödik, megelőzi a cseh, a horvát, a török ligát – huszonhetedik az OTP Bank Liga, huszonnyolcadik a lengyel bajnokság, amelyet erősnek tartunk otthon. Így ez a visszalépés relatív, és nekem fontos volt, hogy innen Szalai Attila, Sallai Roland vagy éppen Balogh Norbert is tovább tudott lépni. Együtt nőttem fel Lang Ádámmal, aki az Omonia védője, vele is sokat beszéltem, s ő ebből a bajnokságból stabil tagja a válogatott keretnek, vagyis Marco Rossi szövetségi kapitány szerint sem értéktelen ez a liga. Másfelől megerősített abban, hogy jó helyre jövök. Nekem az elmúlt másfél év után fontos volt, hogy minél többet lehessek a pályán, szeretnék sokat játszani, gólokat rúgni. Az Anorthoszisz korábban eljutott a Bajnokok Ligája, az Európa-liga csoportkörébe, ez is motivált, hogy elfogadjam az ajánlatát. Lang Ádám többször említette: az Anorthoszisz jó csapat, sokat támad, rajtam múlik, hány gólt szerzek, én pedig nagyon szeretném jó játékkal segíteni. A kapusedző Nagy Zoltán – aki korábban Debrecenben és Diósgyőrben védett – igen sokat segített az első napokban, de az öltözőben is barátsággal fogadtak. Nagyon kíváncsi vagyok, mire leszek képes a csapatban.

DZURJÁK JÓZSEF ÉS KIPRICH JÓZSEF NYOMÁBA LEHET LÉPNI

Az Anorthoszisz Famagusta városának klubja, 1911-ben alapították, Ciprus 1974-es török megszállása óta Larnaca az otthona. Tizenháromszoros bajnok, legutóbb a 2007–2008-as idényben végzett az élen, akkor ősszel bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Legutóbb az Európa-ligában indult, majd a Konferencialiga csoportkörében játszott, csoportjában harmadik lett. Novothny Soma a klub negyedik magyar légiósa, korábban Tököli Attila, Waltner Róbert és a jelenlegi kapusedző, Nagy Zoltán futballozott itt. A csapat az ötödik helyen áll a bajnoki tabellán, de az előtte lévők közül hárman egy, az Omonia pedig két mérkőzéssel többet játszott – az első hat jut csapat jut be a felsőházi rájátszásba. Az Anorthoszisz vasárnap az AEL (Megyeri Balázs szerződött ide) ellen lép pályára, ez lehet Novothny Soma bemutatkozása. Ebben a bajnoki évadban Gyurcsó Ádám (AEK Larnaca), Lang Ádám (Omonia), Paulo Vinícius (APOEL) játszik a ciprusi élvonalban. Korábban Dzurják József alapozta meg a magyar labdarúgók hírnevét a szigeten, 1991–1992-ben 21 találattal lett gólkirály, az 1995–1996-os idényben Kiprich József (APOEL) 25 góllal végzett az élen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik