Novothny Soma bízik benne, hogy további gólok követik az elsőt (Fotó: twitter.com/anorthosisfc)

 

Mint beszámoltunk róla, megszerezte első gólját a ciprusi élvonalban Novothny Soma, aki hétfőn az AEK Larnaca elleni idegenbeli bajnoki 70. percében egyenlített: az örmény Ambarcumjan beadását követően fejelte a labdát közvetlenül a kapufa mellé. Az Anorthoszisz január elején szerződtette a magyar légióst, aki azóta az AEL Limassol (2–1) és a AEK Larnaca (1–1) elleni bajnokin, valamint a Pafosz elleni Ciprusi Kupa-nyolcaddöntő (3–1) első mérkőzésén is a kezdőcsapat tagja volt.

„A bemutatkozásomra nem panaszkodhatok, ezen a három mérkőzésen a gólom mellett adtam egy gólpasszt, kétszer a kapufát is eltaláltam, valamint kiharcoltam egy emberelőnyt – kezdte a 27 éves center, aki 2020 szeptemberétől a 2. Bundesligában szereplő, majd az előző idény végén a német élvonalba feljutó Bochumban futballozott. – Természetesen az első gólom megszerzése volt a legfontosabb, feltéve, ha a közeljövőben több is követi. A csapattársaktól, a szakmai stábtól és a szurkolóktól is kedvező visszajelzéseket kaptam, s azon dolgozom, hogy még inkább a csapat segítségére legyek.”

A döntetlen ellenére az Anorthoszisz – az Omonia győzelme miatt – egy helyet visszacsúszott a tabellán, jelenleg ötödik, de két mérkőzéssel kevesebbet játszott. A karácsonyi ünnepeket követően ugyanis koronavírus-fertőzés miatt a keret tíz labdarúgója karanténba került, ezért az Arisz és az APOEL elleni bajnokiját februárban pótolják, sőt akkor fejeződik be a 22 fordulós alapszakasz is.

„Úgy tudom, az idény előtt a kupagyőzelem és a bajnoki cím megszerzése volt a cél. Egyelőre mindkettő elérésére megvan az esélyünk, mert a bajnokságban az alapszakasz végén az első hat helyezett között kell lennünk, a kupában idegenben szereztünk három-egyes előnyt, így máris a negyeddöntő közelébe kerültünk.”

Cipruson központi intézkedések miatt a kapacitás ötven százalékáig lehetnek szurkolók a stadionokban, amelyekbe védettségi igazolvánnyal és – oltás hiányában – 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni. A kormány a napokban módosította a karanténkötelezettséget, és az oltatlanok esetében 14 napról tíz napra csökkentette. A csapatot azonban jobban foglalkoztatja a meglehetősen hűvös időjárás.

„Januárban állítólag húsz éve nem volt ennyire hideg Cipruson, ezért azzal piszkálnak, hogy elhoztam Németországból a telet.”

A ciprusi tél a plusz 4-5 Celsius-fokot jelenti… A magyar légiós ennél zordabb körülményekhez szokott korábban, így az időjárás nem okoz különösebb nehézséget neki, s nyugodtan készülhet a szombati idegenbeli rangadóra a negyedik helyezett Omonia ellen.

A KAPUSEDZŐ DICSÉRI A TÁMADÓT

Az Anorthoszisz kapusedzője Nagy Zoltán, aki a kilencvenes években a Debreceni VSC és a Diósgyőri VTK kapusaként 51 élvonalbeli bajnokin lépett pályára, majd később Izraelben és Cipruson is futballozott.

„A játékoselemzőnk megnézett több labdarúgót, végül a vezetőedzőnk, Timur Kecbaja kifejezett kérésére került Soma a klubhoz – mondta Novothny Soma átigazolásáról a 47 esztendős kapusedző. – Az erőnléti felmérése kitűnő eredményt mutatott, így egyből bevethető volt. Már az első naptól jó benyomást tett csapattagokra, az edzéseken maximálisan odateszi magát, a mérkőzéseken érződik az elszántsága. Ezt a szurkolók is látják és értékelik, ráadásul a játékfilozófiánkba teljesen illeszkedik a stílusa, a kapu előtt veszélyes támadó. Valójában ilyen csatárt kerestünk.”

Nagy Zoltán 2015 és 2018 között is már az Anorthoszisznál dolgozott, majd egy idényen keresztül a Doxa kapusaival foglalkozott, s 2019 óta ismét az Anorthoszisz  alkalmazásában áll.