Légiósok: „Bármely csapatnak erőssége lenne” – nem értik Dzsudzsák távozását

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 07:33
null
Dzsudzsák Balázs szerződésbontása előtt értetlenül állnak az Emírségekben (Fotó: Twitter)
A helyi alroeya.com hosszú cikket szentel Dzsudzsák Balázs szerződésbontásának. Az al-Ittihad Kalbától minden jel szerint távozó magyar légiós búcsúját megdöbbentőnek titulálta az al-Karamah csapatával korábban bajnoki címig és ázsiai Bajnokok Ligája-döntőig jutó szíriai szakvezető, Mohammad Kvid. Az elemzés szerint Dzsudzsák a liga bármely csapatánál megállná a helyét, neve és technikai képzettsége valódi nézőcsalogató tényező az Egyesült Arab Emírségekben.

 

Az elemzés az Egyesült Arab Emírségek labdarúgó-élvonalának egyik legtechnikásabb és legjobb játékosának nevezi Dzsudzsákot, akinek a „menesztése” ezért is érthetetlen és megdöbbentő a lap szerint.

„Több kérdést is felvet a magyar játékos helyzete, ennek egy része akár adminisztratív, akár szakmai is lehet. Mindkét esetben a döntés homályos, és egyelőre senki sem ismerte meg a hátterét” – fogalmazott Mohammad Kvid, aki korábban az al-Karamah és az al-Dhafra edzőjeként is szép sikereket ért el az Emírségekben.

A cikk kitér az al-Ittihad korábbi közleményére is, melyben úgy fogalmaztak, a héten elküldött három légiós – köztük Dzsudzsák – jövőjéről az ősszel kinevezett szakvezető, Jorge da Silva és szakmai stábja által készített, a játékosok teljesítményét teljesen objektív adatok mentén értékelő elemzései alapján döntöttek.

Kvid szerint ennek az állításnak ellentmond, hogy Dzsudzsák a bajnokság első felében minden bajnokin pályára lépett, sőt végig is játszotta ezeket a találkozókat. Bár gólt csak két meccsen szerzett (összesen háromszor volt eredményes az őszi idényben – a szerk.), többször is csapata húzóembere volt.

„Egy ilyen döntés terhe az igazgatóság vállán nyugszik. Az idény közepén megválni három légióstól, kétélű fegyver, mivel nincs idő a kísérletezésre– folytatta a szíriai tréner.

Hova tovább, Dzsudzsák Balázs? (Fotó: Twitter)
Hova tovább, Dzsudzsák Balázs? (Fotó: Twitter)

A cikk felveti a kérdést: Dzsudzsák maradhat-e az Egyesült Arab Emírségekben? Ehhez azonban pontosan kellene tudni a szerződésbontás időpontját. Az átigazolási időszak az arab országban február 3-án ért véget, tehát ha már nap közben megszületett az egyezség az elválásról, akkor Dzsudzsákra bármelyik helyi klub lecsaphat egy megfelelő ajánlattal.

Az elemzés szerint Dzsudzsák olyan játékos, akinek a neve önmagában is közönségvonzó, technikai képzettsége mellett pedig a rögzített helyzetek elvégzéséhez is kiváló érzéke van, tapasztalata az arab liga szintjén jóformán nélkülözhetetlen, ezért a bajnokság bármelyik csapatának megbecsült tagja lehetne.

Ugyanakkor klubhoz közeli forrásokra hivatkozva azt is megjegyzik, bár Da Silva hosszú távú terveiben valóban nem szerepelt a magyar légiós, a szerződése felbontásáról szóló döntés kevésbé a jelenlegi teljesítménynek szólt, mint inkább stratégiai kérdés volt.

Dzsudzsák szerződése egyfelől csak a nyár végéig szólt, így nem került olyan sokba felbontani, másfelől az uruguayi trénernek most nyílt lehetősége megszerezni a már régóta figyelt Navarone Foort. A holland légiós ugyan nem felnőttválogatott, de hat évvel fiatalabb, mint Dzsudzsák, amivel jóval piacképesebb opció is a balszélső posztra, mint a magyar válogatottsági rekorder lett volna.

AZ ÉLETKOR IS SZÁMÍTOTT – MEGSZÓLALT AZ ALELNÖK
„A klub vezetőségében maximálisan tiszteljük Dzsudzsák Balázst és köszönjük neki az elmúlt másfél évet, de a szakmai stáb által kiválasztott, huszonnyolc éves holland Navarone Foor évekig meghatározó játékosa lehet a csapatnak, rá épülhet a támadójáték. Nagyszerű játékszervező, aki számos fiatal játékossal kiegészülve segítheti a klubot a céljai elérésében, a bennmaradás kiharcolásában hosszú távon is” – idézi az albayan.ae Mohammed Obaid al-Jammahit, az al-Ittihad Kalba alelnökét, aki egy sportcsatornának nyilatkozott, és burkoltan arra utalt, hogy a 33 éves Dzsudzsák életkora is szerepet játszott a döntésben.

Harmadrészről az is szerepet játszhatott a döntésben, hogy a tény, miszerint egy Dzsudzsák-szintű alapembertől is bármikor megválik a vezetőség, felrázhatja az öltözőt. A lap által idézett vezérigazgató, Halid al-Nakbi szavaiból is erre lehet következtetni.

„Az egyik olyan klub lettünk, amelyet a kiesés fenyeget. Muszáj volt, hogy gyorsan kezdjünk valamit a helyzettel. Több kiváló légióst is tudtunk venni, és Da Silva inkább a holland Navaronét preferálta Dzsudzsák alternatívájaként” – reagált a sportvezető a „játékoscserére”.

Dzsudzsák 2018 szeptemberében csatlakozott az al-Ittihad Kalbához, amelyben 35 bajnokin 9 gólt szerzett és 13 gólpasszt adott. A 2019–2020-as évadban három találat és öt assziszt a mérlege.

A fejleményekkel kapcsolatban korábban kerestük Dzsudzsák menedzserét, Vörösbaranyi Józsefet, aki egyelőre nem kívánta kommentálni a híreket, két-három nap türelmet kért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik