Légiósok: Az első gólomra nem akarok sokat várni – Futács Márkó

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.15. 12:33
null
Futács Márkó végre gólokat rúghat (Fotó: NK Olimpija)
Irán helyett Szlovéniában kötött ki a legutóbb Zalaegerszegen futballozó 31 esztendős csatár, Futács Márkó, aki a vezetőedző kérésére került Ljub­ljanába, és olyan állapotban van, hogy azonnal bevethető.

 


Milyenek az első benyomásai?
– Végre tartozom valahová! – felelte a Nemzeti Sportnak Futács Márkó, aki 2022 nyaráig a tízcsapatos szlovén élvonalban szereplő, jelenleg harmadik helyen álló Olimpija Ljubljanához kötelezte el magát kedden. – Három hónapja erre vágytam.

VÉLEMÉNY
„Magyarországról is keresték Márkót, de egyetlen tárgyalás sem fordult célegyenesbe. A szlovén csapat tökéletes választás, közel van, bajnoki címre tör, támadófutballt játszik, Márkó végre gólokat szerezhet. Egyelőre a nyárig érvényes a szerződése. Az első edzésén az egymás közti játék alkalmával az ő csapata kettő egyre nyert, és bár csak tréning volt, fontos, hogy ő rúgta mindkét gólt.”
FILIPOVICS Vladan,
Futács Márkó ügynöke

– Miért éppen Ljubljana?
– Jó csapathoz kerültem. Vegyes a korosztály, vannak fiatalabb és tapasztaltabb labdarúgók, és ami fontos volt nekem, a csapat támadófutballt játszik. Bajnok­esélyes együtteshez kerültem, azt várják tőlem, legyek mindig a tizenhatoson belül, érkezzek a beadásokra, helyzeteket alakítsak ki magamnak.

– Dino Skender vezetőedző Horvátországból ismeri, annak idején Eszéken is majdnem a játékosa lett.
– Igen, csakhogy a Hajduk Splittel kötött megállapodásom miatt nem igazolhattam másik horvát együtteshez. Dino Skender akkor is érdeklődött irántam, vitt volna Eszékre, a tizennyolc gólom, a gólkirályi címem mégiscsak ért valamit. Azóta is figyelt, és amikor kiderült, hogy ő veszi át a Ljubljana irányítását, megkeresett. Örült, hogy szabadon igazolható vagyok. Az elmúlt három hónapot végigedzettem, csak a meccsek hiányoznak a lábamból. Pontosan tudom, az ember hiába edz reggeltől estig, a tétmérkőzéseket semmi sem pótolja. Az utóbbi időszakban a III. Kerületnél edzettem, a klub segítő kezet nyújtott, hálás vagyok a lehetőségért.

– Elképzelhető, hogy a hétvégén már pályára is lép?
– Lehet. A vezetőedző a második tréning után odajött és megkérdezte, milyen állapotban vagyok. Abban maradtunk, hogy azonnal bevethető vagyok. Fél órára biztosan jó vagyok, aztán ahogy jönnek a mérkőzések, egyre többet bírok.

NÉVJEGY
FUTÁCS Márkó
Született:  1990. február 22., Budapest
Nemzetisége:   magyar
Posztja:   csatár
Válogatottság/gól (2014-): 3/–
Klubjai profiként:   Werder Bremen (német, 2009–2011), Ingolstadt (német, 2010–2011, kölcsönben), Portsmouth (angol, 2011–2012), Leicester (angol, 2012–2014), Blackpool (angol, 2013, kölcsönben), Diósgyőri VTK (2013–2014, kölcsönben), Mersin (török, 2014–2016), Hajduk Split (horvát, 2016–2018), Mol Fehérvár (2019–2021), Zalaegerszeg (2021)
Kiemelkedő eredményei:  U20-as vb-bronzérmes   (2009), magyar
Ligakupa-győztes  (2013–2014), a horvát élvonal gólkirálya   (2016–2017)

– Az új tulajdonosok mit ígértek?
– Egyelőre azt, hogy rendezik a korábbi fizetési problémákat. Nagy célokkal érkeztek a klubhoz, ha jól hallottam, az elmúlt időszakban sok gond volt az egyesületnél, ezeket egy-két hónapon belül megoldják.

– Hívták Iránba is, az élvonalban szereplő Eszteglal szemelte ki magának.
– Sohasem titkoltam, hogy szeretnék keletre igazolni. Csakhogy a koronavírus okozta nehézségek megnyirbálták a középkategóriás csapatok lehetőségeit, nem volt olyan ajánlat, amelyért megérte volna hónapokra távol kerülni a családomtól. Úgy döntöttem, inkább várok.

– Nem volt türelmetlen?
– Amikor sérülésekkel bajlódtam, akkor is mindig kellő időt hagytam magamnak a teljes felépüléshez. Az utóbbi időben már nagyon akartam játszani, félő volt, hogy beleugrom valami olyanba, ami nem feltétlenül áll közel hozzám. A Ljubljana ajánlata a lehető legjobbkor érkezett. Mégiscsak külföldön vagyok, jó nevű csapathoz kerültem, ismét szem előtt leszek, a város szép, a stadion remek, a szurkolótábor pedig mindig kitesz magáért.

– A vezetők egyértelműen a bajnoki címet tűzték ki célul?
– Tizenkét meccs után négy pont a lemaradásunk az éllovas Kopertől, ami szinte semmi. Az elöljárók kimondták, csak az aranyérem jöhet szóba. Bajnokságot nyernének, és én is ezért jöttem ide. Vonzó volt, hogy ennyire nagyratörők a tervek. Az első gólomra nem akarok sokat várni, ha egy csatár az első két-három meccsén gólt szerez, az az egész idényét meghatározza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik