A goal.com terjedelmes portrét közölt Szalai Attiláról, bemutatva az olvasóknak, ki is ő…

 

 
 Svejk Isztambulban – Csinta Samu publicisztikája

Bár az elmúlt napokban a Fenerbahce és Szalai Attila is cáfolta az esetleges klubváltásáról szóló híreket, az angol sajtó továbbra is élénken foglalkozik a témával. A Chelsea-vel kapcsolatos pletyka szolgált alapul a goal.com portréjához is, melyben a helyi szurkolók egyik nagy kedvenceként, az Eb-n többször is remek teljesítményt nyújtó, válogatottbeli védőtársa, Willi Orbán mellett rengeteget fejlődött „magyar Virgil van Dijkként” jellemzik a bekket. A 23-szoros válogatott bekk eddigi karrierútját 14 éves korától – ekkor került a Rapid Wien látókörébe – veszik végig a portréban. A cikk külön kiemeli az édesapja, a kétszeres magyar bajnok idősebb Szalai Attila által is edzett fiúról, hogy anno a PSV Eindhoven is kacérkodott a megszerzésével. 

Volt bécsi trénere, Zoran Barisic (ő vetette be a felnőttek között először) gondolatait is idézik: „A játékintelligenciája Holger Badstuberére emlékeztetett” – szól a Bayern München korábbi játékosával, az ötszörös német bajnok és 31-szeres felnőttválogatott védővel való összehasonlítás az osztrák-horvát kettős állampolgárságú szakembertől.

A szerző, Michael Yokhin párhuzamot von a magyar labdarúgó-válogatott és a Chelsea háromvédős felállása között, kiemelve, hogy Szalai épp úgy a bal oldali középső védő posztján szerepel Marco Rossinál, mint ahová Thomas Tuchel elviekben embert keres a jelek szerint szerződése lejártával távozni készülő Antonio Rüdiger helyére. 

Szalai Attilát méltatják az angol sportsajtóban (Fotó: Török Attila)

Azt írják, Szalai szempontjából is különleges lehetőség lenne a londoni szerződés, mivel így gyerekkori példaképével, a veterán Thiago Silvával is együtt futballozhatna akár (más kérdés, hogy Silva jelenlegi szerződése éppen úgy nyáron fut ki, mint Rüdigeré). 

A cikk arra is kitért, Szalai édesapja korábban a Bundesligát jelölte meg, mint a fia stílusához talán legjobban illeszkedő európai topliga, valamint a szerző megemlíti a Napoli nyári állítólagos érdeklődését is. 

A Fener és a játékos is tagadja a Chelsea-szálat

A portré „szépséghibája”, hogy az alapja a hétfői, Marco Rossi szövetségi kapitánnyal készült interjú, amely a Calciomercatoweben jelent meg, és a hírek szerint olyan mondatokat is tartalmazott, amelyeket az olasz tréner egyáltalán nem vagy nem úgy mondott, ahogy megjelent. Ilyen állítás, hogy a Chelsea-vel való megállapodás már megszületett és csupán a bejelentéssel várnak a felek.

A Fener kedd este közleményében tagadta Szalai távozásának hírét, mondván, sem a Chelsea-vel, sem más csapattal nem tárgyalt a magyar válogatott védő játékjogának értékesítéséről. Szerdán pedig maga Szalai is megszólalt az ügyben, az Instagram-oldalán posztoltak szerint számára a legfontosabb, hogy a Fenerbahce-szurkolókkal közös álmaikért harcoljon.

„Az elmúlt napokban és hetekben sok pletyka és találgatás övezte a jelenlegi helyzetemet és a jövőmet. Számomra a Fenerbahce sikere a legfontosabb. Minden nap keményen dolgozok, és a legjobbamat nyújtom, hogy a csapat elérje a kitűzött céljait. Az ügynökeim sokszor tájékoztatnak, mely topcsapatok érdeklődnek irántam, de ahogy korábban is elmondtam, azért vagyok itt, hogy a közös álmainkért harcoljak” – írta a 23-szoros magyar válogatott védő a közösségi oldalán.

Idén januárban Szalai 2 millió euróért érkezett a Fenerbe a ciprusi Apollon Limassoltól, ám a piaci értéket jelenleg már 11 millió euróra taksálja a Transfermarkt.