Légiósok: A támadójátékom hatékonyabb, mint a védőmunkám – Bolla

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 07:56
null
Bolla Bendegúz számára előnyös, hogy svájci klubja a válogatotthoz hasonló felállásban játszik
A Grasshoppersben kölcsönben szereplő magyar válogatott szélső védő emlékezetes gólt szerzett, az elsőt a svájci bajnokságban.

 

Megadta a módját az első svájci góljának a Grasshopperst erősítő Bolla Bendegúz. A 21 éves jobb oldali védő július óta a zürichi klubban szerepel, az angol Wolverhampton adta kölcsön, és a Super League 8. fordulójában feliratkozott a góllövőlistára: bal oldali szöglet után a kaputól 25 méterre üresen vehette át a labdát, majd hezitálás nélkül lőtt, a Sion kapusa mozdulni sem tudott a bal sarokba elemi erővel vágódó labdára.

„Emlékezetes, nagy gól lett a szögletvariációból – mondta a Nemzeti Sportnak Bolla Bendegúz.Bár a magyar bajnokságban nem kimondott nehéztüzérnek ismerhettek meg, az itteni edzéseken volt néhány jó lövésem. Ezt látva vezetőedzőnk többször megkérdezte tőlem, szoktam-e rúgni szabadrúgást vagy szögletet, s meglepődött, amikor azt válaszoltam, hogy soha életemben nem adtam be egyet sem, ilyen helyzeteknél általában hátul szoktam biztosítani. Az előző két héten edzésen gyakoroltuk a figurát, rám jött ki a lövő szerepe, s ez volt az első alkalom, hogy élesben megpróbáltuk. Úgy voltam vele, ha már jól jött a labda, s szűken átvettem, már csak jól kell eltalálnom – megpróbáltam, s szerencsére gól lett! Az első bajnokimon is szereztem egyet, de azt les miatt nem adták meg, úgyhogy azóta motoszkált bennem a gondolat, jó lenne betalálni. Különösen sokat jelent nekem a gól, mert védő létemre nagyon szeretek támadni.”

A háromszoros válogatott játékos nem is tagadhatná: bár alapvetően védőként tartják számon, leginkább a támadások segítéséből veszi ki a részét. Ezt a Wyscout elemzőrendszer adatai is alátámasztják, több mutatójával is a bajnokság legjobbjai közé tartozik: 47%-os pontossággal ad be, ami az ötödik legjobb, 26 csele volt, ami a 13. legtöbb, s ezek 58%-ban voltak sikeresek, amivel 12. a rangsorban. Emellett a támadások építésében is lehet rá számítani, a bajnokságban ő az egyik, legtöbbször a labdával felfutó szélső védő, s a támadópasszokban is kiemelkedik. Védekezésben ugyanakkor nem ennyire hatékony, 26 labdaszerzése a posztján átlagos, és a védekező párharcait sem nyeri meg nagy százalékban.

„Nálam ez mindig is így volt, a támadójátékom hatékonyabb, mint a védőmunkám – mondta Bolla Bendegúz. – Elégedett egyikkel sem vagyok, szeretnék jobb és jobb lenni. A svájci bajnokság jó terep a fejlődéshez, erősebb, gyorsabb ligában csiszolódhat a játékom. Egyértelműen elvárják tőlem, hogy aktívan segítsem a támadásépítést: a kapu elé kell érkeznem, befelé, illetve az alapvonal felé kell cseleznem, de emellett a védekezést is meg kell oldanom. Inkább a helyzetek kialakításában jeleskedem, de sajnos ugyanolyan cipőben járunk, mint az előző idényben a Fehérvárnál, szinte minden lehetőségünk kimarad. Ami viszont örömteli, hogy a beilleszkedésem jól sikerült, a játékosokkal és az edzővel is hamar megtaláltam a közös hangot, s mivel a meccseken látják rajtam, mindent beleadok, élvezem a társak és a stáb bizalmát. A Wolverhamptonnál is nézik a meccseimet, figyelemmel kísérik a GPS-adataimat, tartják velem a kapcsolatot. A napokban beszéltem a kölcsönjátékosokat monitorozó megfigyelővel, akitől kedvező visszajelzéseket kaptam. Szeretném alapemberként végigjátszani az idényt, kihozni magamból a maximumot, majd újabb lépcsőfokot lépni. Jó úton haladok a céljaim felé, meglátjuk, ez jövő nyáron mire lesz elég.”

A jövőbe nem láthatunk, ám ami biztos: teljesítménye meggyőzte Marco Rossi szövetségi kapitányt arról, hogy helye van a magyar válogatott Albánia és Anglia ellen készülő keretében. A nemzeti csapat szempontjából is örvendetes, hogy hétről hétre háromvédős játékrendszerben készül.

„Amikor a Fehérvárból válogattak be, a négyesből nem volt egyszerű átváltani a háromvédős felállásra, a Grasshoppersben azonban ugyanabban a szerkezetben játszunk, mint a válogatottban, három-öt-kettő vagy három-négy-három a hadrend. Hétről hétre a válogatottnál is alkalmazott szerkezetben kell helytállnom, aminek rendkívül örülök. A védekezéshez kapcsolódó taktikai mozgásokban, helyezkedésben még előre kell lépnem, de biztos vagyok benne, hogy a meccsek számával egyre jobban belerázódom ebbe a szerepkörbe. Bízom benne, hogy a válogatott hasznára lehetek, az idény végén újabb lépcsőfokot lépek előre pályafutásomban, s Angliában folytathatom.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik