Köteles a Genké, a kapus mégis csalódott

Vágólapra másolva!
2010.08.16. 09:26
null
Köteles László egy évig viselheti a Genk mezét, már ha lehetőséget kap (Fotó: krcgenk.be)
Pont került a hónapok óta húzódó Köteles-ügy végére. Ahogy arról a Nemzeti Sport Online már májusban beszámolt – Köteles László egy évig biztosan a belga első osztályú Genk labdarúgója marad. Ez azután vált biztossá, hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) a belga klubnak adott igazat a Diósgyőrrel szembeni jogi vitában. Az más kérdés, hogy a magyar kapus jelenleg nem számít első számú kapusnak a Genknél.

A 25 éves Köteles László ügye meglehetősen szövevényes, ezért kezdjük a legelején. A magyar kapus tavaly nyáron egy évre kölcsönbe került Diósgyőrből a belga Genkhez, ahol tavasszal tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, és fontos szerepet játszott abban, hogy a Tőzsér Dánielt (és tavasszal még az azóta kölcsönbe a holland Venlóhoz kerülő Tóth Balázst) is foglalkoztató Genk kiharcolta az Európa-liga szereplést.

A belga klub ugyan nem élt április 30-ig szóló opciós jogával a DVTK-nál a kapus végleges megvásárlását illetően, de később ennek ellenére megállapodtak és 1+1 éves szerződést kötöttek a játékossal – ahogy arról május 21-én elsőként beszámoltunk.

A Diósgyőr később vitatta a megállapodás tényét, mert a klubvezetők arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a Genk korábbi faxüzenetére küldött válaszuk nem tekinthető szerződéskötésnek, következésképp Köteles az ő játékosuk. Ezért a belga klub nem kapta meg a kapus játékengedélyét, amiért a FIFA-hoz fordult. A nemzetközi szövetség pedig a Genk javára döntött, így Köteles most már hivatalosan is a belga klub játékosa (információink szerint 60 ezer euró körüli összeget kap érte a DVTK).

Az már egy másik kérdés, hogy a nyári alapozást a belga Genknél végigdolgozó Köteles László (a kapus egyáltalán nem tért vissza Diósgyőrbe, ahogy azt egyes források tudni vélték) játékengedély hiányában kiszorult a csapatból, és jelen állás szerint nem lesz könnyű visszakerülnie.

„Jelenleg a fiatal belgával, Thibaut Courtois-val kezdődik a csapat összeállítása, de erről nem én tehetek. A játékjogommal kapcsolatos papírjaim sokáig nem voltak rendben. Már nagyon régóta húzódott a Diósgyőr–Genk »meccs«, vagyis mindkét klub a sajátjának tekintett. Nagy Bélát, a DVTK tulajdonosát innen például a mai napig lehetetlen elérni. Végre mégis lezártnak tekinthetjük az ügyet, egy esztendeig leszek a belgák labdarúgója" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Köteles László, aki hétvégén a Charleroi elleni bajnokin már játszhatott volna, de nem került még a keretbe sem.

„Edzőnknek, Franky Vercauterennek döntenie kellett, hiszen az én szerepeltetésem nem volt biztos az ismert papírgondok miatt. Így is csak másfél felkészülési meccsen szerepelhettem, s bár jól ment a védés, semmit sem érek vele. Az esélyem megvan rá, hogy visszakerüljek a kapuba, de most a nulláról kezdhetem az építkezést, persze nem adom fel. Mindenesetre most nem beszélgetnénk erről, ha a papírjaimmal nem akadtak volna gondok" – mondta csalódottan a kapus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik