Húszmillió eurós csapat, tömött lelátók - Kalmár felkerült a térképre

Vágólapra másolva!
2014.12.02. 10:45
null
Kalmár Zsolt (19) azért is küzd, hogy mielőbb alapemberré válhasson a lipcseieknél
Túl a beilleszkedés eseménydús időszakán, egyre több játéklehetőséget kap a lipcsei szakmai stábtól a magyar válogatott középpályás, Kalmár Zsolt, akire Dárdai Pál is számított a válogatottban. Karácsony előtt azonban még több ízben kell bizonyítania a világ egyik legerősebb bajnokságának második vonalában a német Bundesligában. A 19 éves futballista az elmúlt hónapokról és az előtte álló feladatokról is nyilatkozott.

 

„Jó szezont tudhattam magam mögött a Győri ETO FC-ben. Múlt évben a bajnokcsapat tagja lehettem, ami fantasztikus érzés volt ilyen fiatalon – beszélt Kalmár az őt képviselő Stars & Friends menedzseriroda Facebook-oldalának arról, hogyan sikerült a nyáron Németországba szerződnie. – Az ETO kezdőcsapatában élni tudtam a kedvező lehetőséggel. Szinte minden meccsen ki tudtam hozni magamból a maximumot, s ezáltal, valamint az engem képviselő ügynökség munkájának eredményeként felfigyelt rám a lipcsei klub. Több bajnoki és válogatott meccsen is megtekintették a játékomat. A hazai viszonyokat elnézve szakmai értelemben óriási előrelépés, hogy a világ egyik – szakmai és gazdasági értelemben is – legfajsúlyosabb bajnokságának második vonalában játszhatok. Ismerve, hogy a hazai klubfutball mennyire nincs rajta a világtérképen, még inkább megsokszorozza az ember örömét, ha egy olyan külföldi klub érdeklődik iránta, amely jelentős célokért küzd.”

Kalmár szépen halad a beilleszkedéssel, annak ellenére, hogy a hazai rendezésű Eb miatt a nyáron elég későn tudott csatlakozni új csapatához. Tizenöt forduló alatt már nyolc bajnokin pályára lépett, legutóbb a Sandhausen elleni gól nélküli döntetlen alkalmával először kezdőként.

„A beilleszkedés könnyen ment, sokat segített Bódog Tamás, a gárda másodedzője. A csapat egységét és az elköteleződést mutatja, hogy a társaim is igen segítőkészek voltak. Míg nem volt autóm, általában a dán Yussuf Poulsen fuvarozott edzésre. Mindenkivel jó a kapcsolatom” – mondta az ötszörös válogatott futballista, akiről Ralf Rangnick, az RB Leipzig sportigazgatója is elismerően beszélt a minap a német Bildnek adott nyilatkozatában.

„Ez igazán megtisztelő. Németországban alázatot is tanul az ember – reagált Kalmár. – Törekszem arra, hogy amikor lehetőséghez jutok, kihozzam belőle a maximumot. Sajnos az alapozó időszakból kimaradtam, a bajnokság kezdetére csatlakoztam a csapathoz. Pedig a felkészülés nagyon meghatározhatja egy játékos bajnokságbeli teljesítményét. Az idény elején még tíz perceket kaptam, de most már sokkal több időt adnak a bizonyításra. A Sandhausen ellen már nyolcvan percet játszottam. Összességében illeszkedem az együttes profiljába, játékrendszerébe. Az FC St. Pauli ellen majdnem megszereztem az első találatomat. Eddig úgy érzem, sikerrel veszem az akadályokat. Van egy mondásom: minden törekvés legjobb vezérelve a lehetőség. Nem vagyok kudarckerülő, inkább sikerorientáltnak gondolom magam.”

A győri születésű középpályás kérdésre válaszolva összehasonlította a hazai és a német másodosztályú klubnál tapasztalt körülményeket.

„A hazai viszonyokhoz képest nagy változás volt számomra a sok szurkoló. Engem ez mentálisan inkább feldob, mintsem megrettentsen. Itt már nem csak a fizikai fittség a fontos, a mentális edzettség legalább annyira értékmutatója a profi játékosnak. A legutóbbi meccsen például negyvenezren voltak a lelátón. Ez egészen más dimenzió. Vagy ha a csapatok költségvetését, illetve a keret értékét nézzük, a Bundesliga 2.-ben alig van csapat, amelynek összértéke tízmillió euró alatt lenne. A Lipcse a játékoskeret értékét tekintve a harmadik helyen áll kb. húszmillió euróval” – mondta Kalmár, aki kitért az RB Leipzig eddigi szereplésére, és összehasonlította a győri és a németországi munkát is.

„Pozitívan értékelem az őszt, nagyon jól kezdtük a szezont. Az első meccseket megnyertük, ez óriási energiákat szabadított föl. A hatodik helyen állunk, egy-két pontra vagyunk a dobogótól. Ha a csapatra jellemző sajátos stílust kellene említeni, akkor az erősségek között áll a gyors passzos játék, a labda elvesztése utáni azonnali agresszív visszatámadás, a mélységi passzjáték, az egy-két érintéses játék. Az edzésen nem csinálunk nagyon másfajta feladatokat, mint Győrben. Ami viszont nagyon különbözik, az az intenzitás. Minden labdás és szituációs gyakorlatot sprintben csinálunk. A csapat mögött főszponzorként a Red Bull áll, ami óriási stabilitást ad. A Salzburg mellett New York-ban is fenntart egy csapatot, sőt Brazíliában és Ghánában utánpótlásközpontot működtet. Az energiacég tényleg pénzt nem sajnálva építi a lipcsei klubot. Ami itt alap, az otthon csak az extrák között említhető. Néhány rivális csak »marketingcsapatnak« hív minket. Minden körülmény megvan hozzá, hogy sikertörténetet írjunk. Ám ennél fogva a szakmai stáb elvárásai is magasak.”

Kalmár az interjú végén a céljairól és a magyar válogatottról is szót ejtett.

„Mindig vannak távlati és közeli céljaim. A közeliek közé tartozik, hogy beverekedjem magam a kezdőcsapatba, és meghatározó, alapemberként hozzájáruljak a minél jobb helyezéshez. Távlati célom egybeesik a csapat legfontosabb stratégiai céljával, feljutni a Bundesliga 1.-be. Ami a válogatottat illeti, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fiatalon számítanak rám. Ott a cél az Európa-bajnoki selejtezőben csoportunkban a harmadik hely elérése. Ennek első lépcsőfoka a márciusi mérkőzés lesz. Az edző fejben járhat előrébb két-három lépéssel, de játékosként mindig a következő feladatra kell koncentrálni.”


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik