Golden Boy: Szoboszlai felkerült a jelöltek százas listájára

Vágólapra másolva!
2020.06.15. 19:17
null
Szoboszlai (felül) és Haaland itt még csapattársakként egy salzburgi edzésen (Fotó: AFP)
A 2003-ban a Tuttosport által alapított Golden Boy-díj idei jelöltjeinek százas listájára felkerült Szoboszlai Dominik is, a lap által kiírt közönségszavazáson rá is lehet voksolni – igaz, a díjat az év végén majd európai sportújságírók szavazatai alapján ítélik oda.

A Golden Boy-díjat – amelyet minden évben a legjobb 21 év alatti, Európában szereplő futballista kap meg – az elmúlt évek során kilencszer támadó, nyolcszor középpályás nyerte el, s csak egyszer kapta védő az elismerést: két éve Matthijs de Ligt.

A díjról európai sportlapok újságírói döntenek: minden szavazó öt játékost jelölhet, és sorban az elsőnek – azaz az általa legjobbnak vélt játékosnak – 10, a másodiknak 7, a harmadiknak 5, a negyediknek 3, az ötödiknek 1 pontot adhat. Az összes szavazat összesítése után a legtöbb pontot kapó labdarúgó lesz a nyertes.

Az olasz Tuttosport – ahogy az elmúlt években rendszeresen, úgy most is – szavazást hirdetett olvasói körében a 100 általuk legjobbnak vélt 21 év alatti, Európában futballozó játékos nevével. A legtöbb szavazatot begyűjtő játékos lesz a közönségszavazás győztese. A listáról minden hónapban húsz név kerül le, a legjobb húsz mezőnye így októberre alakul ki.

A listán idén magyar játékos is szerepel – újra, korábban 2009-ben az U20-as vb-bronzérmes csapatból Koman Vladimir került fel a legjobb 40 listájára. Nem nehéz kitalálni: Szoboszlai Dominikról van szó, aki a Red Bull Salzburgnál remek formában futballozik az utóbbi időben.

A listán szerepel többek között a Salzburgot idén januárban elhagyó Erling Haaland, aki a Borussia Dortmundban valósággal ontja a gólokat, de megtalálható rajta a Barcelona ifjú csillaga, Ansu Fati, a Manchester City középpályása, Phil Foden, Haaland csapattársa, Jadon Sancho és a Bayern München ifjonca, Alphonso Davies is.

A lista és a szavazás ide kattintva érhető el.

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
2003Rafael van der Vaart (holland)
Ajax (holland)
2004Wayne Rooney (angol)Everton, Manchester United (angolok)
2005Lionel Messi (argentin)Barcelona (spanyol)
2006Cesc Fabregas (spanyol)Arsenal (angol)
2007Sergio Agüero (argentin)Atlético Madrid (spanyol)
2008Anderson (brazil)Manchester United
2009Alexandre Pato (brazil)Milan (olasz)
2010Mario Balotelli (olasz)Inter (olasz), Manchester City (angol)
2011Mario Götze (német)Borussia Dortmund (német)
2012Isco (spanyol)Málaga (spanyol)
2013Paul Pogba (francia)Juventus (olasz)
2014Raheem Sterling (angol)Liverpool (angol)
2015Anthony Martial (francia)Monaco (francia), Manchester United
2016Renato Sanches (portugál)Benfica (portugál), Bayern München (német)
2017Kylian Mbappé (francia)
Monaco, Paris Saint-Germain (francia)
2018Matthijs de Ligt (holland)Ajax
2019Joao Félix (portugál)
Benfica, Atlético Madrid
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik