Dzsudzsák és Juhász nagyszerű idényen van túl

Vágólapra másolva!
2010.05.27. 22:33
null
Dzsudzsák Balázs a bajnokságban és az Európa-ligában is szerzett gólt (Fotó: Action Images)
Juhász Roland bekerült az év csapatába Belgiumban, Dzsudzsák Balázs a gólokat és a gólpasszokat figyelembe véve is a PSV legjobbja volt, Waltner Róbert első mattersburgi idényében házi gólkirály lett – íme három mozzanat a külföldi klubokban játszó magyar labdarúgók elmúlt idényéből. Statisztikákkal és videókkal kiegészített légiósfigyelő összefoglalónk második része következik.

Légiósaink 2009–2010-es idényét összegző sorozatunk első epizódjában a legerősebb európai bajnokságokban, Angliában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban futballozó magyar játékosokkal foglalkoztunk, ezúttal a többiek évét foglaljuk össze röviden.

BELGIUM – JUHÁSZ ROLAND AZ ÉV CSAPATÁBAN

Az Anderlechtet immár öt esztendeje szolgáló Juhász Roland remek idényen van túl, hiszen harmadszor is bajnok lett a brüsszeliekkel, és teljesítménye elismeréseképpen a Het Laatste Nieuws című lap beválasztotta a szezon válogatottjába.

A magyar védő másodmagával csapata minden bajnoki mérkőzésén pályára lépett, minden klubtársánál több időt töltött a pályán, és természetesen kivette a részét az Európa-liga nyolcaddöntőjéig tartó nemzetközi hadműveletből is.

Juhászt még egy évig szerződés köti az Anderlechthez, de nem titkolja: szívesen igazolna a német Bundesligába.

A belga bajnokság átszervezésének nagy nyertese a Racing Genk volt: a három magyart foglalkoztató klub a rájátszásban úgy harcolta ki az Európa-liga-szereplés lehetőségét, hogy az alapszakaszban csupán a 11. helyen végzett. Az akcióból Tőzsér Dániel alapemberként vette ki részét, ő volt klubja harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékosa az idényben.

Csapattársai közül a nyáron Belgiumba igazoló Köteles László hosszas kispadozás után, decemberben fért be először a kezdő tizenegybe, februártól már alapemberként számolt vele edzője, és érdemei jutalmaként szerződést kötöttek vele a folytatásra (igaz, az őt kölcsönadó DVTK vitatja ennek tényét).

Az előző idényben szinte mindig, a 2009–10-es bajokságban viszont csak tízszer kezdő harmadik genki magyar, Tóth Balázs elvágyódik, a mellőzés miatt felbontaná még két évig érvényes szerződését.

A belga második vonalban szereplő Royal Antwerp kölcsönjátékosaként Tisza Tibor jó idényt futott, házi gólkirály lett, és bár jól érezte magát Fazekas László egykori klubjánál, szeretné a belga vagy a holland élvonalban folytatni a pályafutását; elmúlt szezonbeli teljesítménye alapján van rá esélye.

HOLLANDIA – DZSUDZSÁK BALÁZS TÖRETLENÜL FEJLŐDIK

Az utóbbi hetekben több jó nevű európai klub (Atlético Madrid, Fenerbahce, Palermo, Stuttgart) nevét kapcsolatba hozták Dzsudzsák Balázzsal, ami teljesen érthető a magyar szélső 2009–2010-es teljesítménye láttán. Az Ajax elleni augusztusi produkcióját (két gól, egy assziszt) megörökítő felvétel időtállóságára nagy tételben mernénk fogadni.

 

A Debrecenből 2008 elején érkező Dzsudzsák a második teljes idényét zárta Hollandiában, és beilleszkedése sikerességéről mindent elárul, hogy a gólokat (14) és a gólpasszokat (13, más források szerint 15) tekintve egyaránt ő volt az ezüstérmesként végző PSV legjobbja a bajnokságban. Sőt az előkészítésben a teljes holland bajnoki mezőny második legjobbja volt!

A válogatott támadó szerződéséből még két esztendő hátravan, s mivel jól érzi magát Eindhovenben, elképzelhető, hogy az érdeklődés dacára marad. A PSV nagy kincsének tartja, több mint tízmillió eurót kér érte.

Az Eredivisie három további magyarja amolyan igazi régi motoros, Babos Gábor például tíz éve véd Hollandiában, négy éve szolgálja az NEC-t – csapatkapitányként természetesen alapembere volt a 13. helyen záró csapatnak, egy félidő híján végigvédte a szezont.

Bodor Boldizsár a hetedik évét húzta le a Rodában, a klub szereplési rangsorában az ötödik legtöbb játékperccel végzett, hat góljával légióskodása legjobb szezonját zárta. A rájátszásban csupán egy párharc megnyerése hiányzott nekik az Európa-ligás hely eléréséhez.

Fehér Csaba is tíz éve járja Európát, 34 évesen is sokat foglalkoztatott futballistája az NAC-nak, amely a 10. helyen végzett. Szerződését tavasszal újabb egy évvel, jövő nyárig meghosszabbították.

GÖRÖGORSZÁG – NEM CSALÓDTAK NÉMETH KRISZTIÁNBAN

A Liverpooltól kölcsönkapott Németh Krisztiánt szárként fogadták az AEK Athénnál, és amennyire egészségi állapota engedte, a fiatal magyar támadó mindent megtett annak érdekében, hogy megszolgálja a rajongást. Legfontosabb statisztikái lent láthatók, ehhez annyit: a Nova szavazásán ő kapott díjat az év gólpasszáért.

NÉMETH GÓLPASSZA 0:25-NÉL

A végül a harmadik helyen záró, és így az Európa-ligába jutó AEK szeretné a következő idényben is soraiban tudni a játékost, már csak rajta múlik, születik-e megállapodás.

Posza Zsoltnak nem volt jó éve, sokat volt sérült, kevés játéklehetőséget kapott, és – részben a görögországi gazdasági krízis miatt – a napokban felbontotta szerződését a bajnokságban a 11. helyen végző Ergotelisznél. Még nem tudni, hol folytatja a pályafutását.

CIPRUS – LEANDRO NÉHÁNY HÓNAP UTÁN MÁRIS BAJNOK LETT

A Debrecen télen engedte el Leandrót az Omonia Nicosiához, és a játékos jól járt, hiszen ugyanúgy bajnok lett, mintha itthon maradt volna. Hogy klubja is jó vásárnak tartja az egyetlen bajnoki gólját az idény egyik legfurcsább meccsén, az Anorthoszisz elleni presztízsrangadón szerző magyar-brazilt, azt jelzik a pletykák, amelyek szerint szívesen venne újabb játékosokat a magyar élvonalból.

Nagy Zoltán is volt bajnok a szigetországban, ám ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel. A 36 éves magyar kapus az idény második felében jutott játéklehetőséghez.

A népes ciprusi delegációból Nagy Gábor játszott a legtöbbet, ám sok öröme nem volt az idényben, hiszen a további két magyart (Kovács Dániel, Totka Dániel) foglalkoztató klubja, az APEP utolsó helyezettként kiesett.

A többiek közül a már hetekkel a bajnokság vége előtt hazatérő Korolovszky Gáborral ciprusi információk szerint szerződést bontottak, míg Bardi Gábor klubja bennmaradt – a magyar kapus februári sérüléséig stabil tagja volt a kezdőcsapatnak.

AUSZTRIA – WALTNER RÓBERT HÁZI GÓLKIRÁLYKÉNT ZÁRT

Waltner Róbert 31 évesen kezdte újabb légiós korszakát, és gyorsan alapemberré vált az átalakuló mattersburgi csapatban. Abban, hogy a burgenlandiak az előző szezonhoz képest sokkal nyugodtabban őrizték meg élvonalbeli tagságukat, sőt középcsapattá értek, a bajnokságban tizennégyszer a kapuba találó házi gólkirálynak is oroszlánrésze volt.

Igaz, az osztrák bajnokságot a holland alatt jegyzik, de feltétlenül megemlítendő: Waltner ugyanannyi gólt szerzett itt, mind Dzsudzsák ott. Nem kétséges, a Zalaegerszegről igazolt támadó a Mattersburgnál folytatja.

 WALTNER-DUPLA A RIED ELLEN
 

Sáfár Szabolcs is marad Ausztriában. A volt válogatott kapust súlyos vállsérülés, majd műtét hátráltatta az idényben, amelyben csapata, a patinás Austria Wien az utolsó fordulóig versenyben volt az aranyéremért – végül második lett. A hat éve Bécsben védő 35 esztendős magyar kapus megbecsültségét jelzi, hogy bár legutóbb februárban játszott a bajnokságban, lejáró szerződését 2011 nyaráig meghosszabbították..

Felettébb bizonytalan ellenben, mi várható az Austria Kärntennél, Pusztai Olivér munkaadójánál. A sérülés miatt az idény első kétharmadát szinte teljes egészében kihagyó védőnek lejár a szerződése, és bár klubja elődöntőt játszott a kupában, a bajnokságból messze leszakadó sereghajtóként kiesett – azaz bizonyos értelemben új élet kezdődik Karintiában.

BALOGH MARADNI AKAR, VANCZÁK SZÍVESEN PRÓBÁLKOZNA ERŐSEBB BAJNOKSÁGBAN

A skót élvonalban a tavalyi bronzérme után ezúttal csak hatodik helyen végző Hearts kapusai közül Balogh János állt a legtöbbször a háló előtt, de akárcsak vetélytársa, Marián Kello, ő is küszködött sérüléssel, például az idény végét csuklótörés miatt kihagyni kényszerült. Feltett szándéka, hogy marad, és újra a klub első számú kapusává „védi" magát.

A Svájcban profiskodó Vanczák Vilmosnak nem voltak gondjai a kezdőcsapatba kerüléssel, csak eltiltás vagy sérülés esetén maradt ki – nála többet egyetlen mezőnyjátékos sem töltött a pályán a Sionban. Csapata 17 pontot és három helyet javított tavalyhoz képest, és az ötödik helyen zárta a bajnokságot.

„Vanczák Vilmos a harmadik szezonját töltötte a svájci első osztályban, ahol komolyan számolnak vele, 2011-ig szerződése is van, de, ahogy a Belgiumban játszó Juhász is, ő is szeretné kipróbálni magát erősebb bajnokságban, így nem kizárt, hogy megfelelő ajánlat esetén távozik" – válaszolta kérdésünkre a jövővel kapcsolatban menedzsere, Filipovics Vladan.

A Róth Ferencet foglalkoztató Bohemians 1905-nek sikerült megkapaszkodnia a cseh bajnokságban. A magyar középpályás a mérkőzések nagyjából felén volt kezdő a nagy múltú, ám a szezont újoncként kezdő prágai egylet csapatában.

(A naptári évet követő bajnokságokban szereplő honfitársaink – például a Norvégiában légióskodó Kovács Péter és a Huszti Szabolcs vezette oroszországi különítmény tagjainak – teljesítményét idényük végén foglaljuk össze.)

LÉGIÓSAINK SZEZONJA – SZÁMOKBAN (2. RÉSZ)
  Meccs Perc Gól Gólpassz
AUSZTRIA        
Pusztai Olivér (Austria Kärnten) 14 1076 2
Sáfár Szabolcs (Austria Wien) – kapus 16 1312
Waltner Róbert (Mattersburg) 35 2557 14 8
BELGIUM        
Juhász Roland (Anderlecht) 38 3382 6 3
Köteles László (Genk) – kapus 19 1710
Tisza Tibor (Royal Antwerp, 2. osztály) 30 2353 15 8
Tóth Balázs (Genk) 17 922
Tőzsér Dániel (Genk) 37 2963 5 7
CIPRUS        
Bardi Gábor (APOP) – kapus 19 1641 ~
Korolovszky Gábor (Arisz Limasszol) 18 1434    
Kovács Dániel (APEP) 18 1164
Leandro (Omonia) 15 946 1
Nagy Gábor (APEP) 22 1928
Nagy Zoltán (Anorthoszisz) – kapus 15 1266
Totka Dániel (APEP) – kapus
1 90
CSEHORSZÁG        
Róth Ferenc (Bohemians 1905) 19 1209
GÖRÖGORSZÁG        
Németh Krisztián (AEK Athén) 14 759 3 2
Posza Zsolt (Ergotelisz) – kapus 8 675
HOLLANDIA        
Babos Gábor (NEC Nijmegen) – kapus 34 3015
Bodor Boldizsár (Roda) 37 2784 6 5
Dzsudzsák Balázs (PSV) 32 2733 14 15
Fehér Csaba (NAC Breda) 28 2261 1 3
SKÓCIA        
Balogh János (Hearts) – kapus 16 1395
SVÁJC        
Vanczák Vilmos (Sion) 31 2790 3 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik