Diego Forlán: Mindig nehéz volt a magyarok ellen játszani

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 20:20
Az egykori kiváló uruguayi csatár Vadócz Krisztiánról, a Zalaegerszeg elleni meccsről és a jövő nagy ígéreteiről is beszélt a kelet-európai újságíróknak tartott videokonferencián, amelyen többek között a Nemzeti Sport is feltehette kérdéseit.

– Mit szól hozzá, hogy csütörtökön végre a spanyol élvonalban is újraindul a futballélet?
– Nagyon örülök, hogy szép lassan kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, egyre kevesebb a fertőzött, és már látni a fényt az alagút végén. Remek hír, hogy a Bundesliga után újabb topliga folytatódik, és bár vigyázni kell, mert a vírus még jelen van, nagyszerű, hogy végre Spanyolországban is ismét tétmeccseket rendezhetnek – mondta a kelet-európai újságíróknak tartott videobeszélgetésen Diego Forlán, a La Liga nagykövete, aki lapunk kérdéseire is válaszolt.

NÉVJEGY: DIEGO FORLÁN

Született: 1979. május 19., Montevideo, Uruguay

Nemzetisége: uruguayi

Posztja: csatár

Klubjai játékosként: Independiente (1997–2002), Manchester United (2002–2004), Villarreal (2004–2007), Atlético Madrid (2007–2011), Internazionale (2011–2012), Internacional (2012–2014), Cerezo Oszaka (2014–2015), Penarol (2015–2016), Mumbai City (2016), Kitchee (2018)

Klubja edzőként: Penarol (2020–)

Válogatottság/gól: 112/36

Legnagyobb sikerei: Copa América-győztes (2011), angol bajnok (2003), FA-kupa-győztes (2004), Intertoto-kupa-győztes (2004), Európa-liga-győztes (2010), európai Szuperkupa-győztes (2010), uruguayi bajnok (2016), hongkongi bajnok (2018), 2x európai aranycipős (2005, 2009), világbajnoki gólkirály (2010), 2x spanyol gólkirály (2005, 2009)

– A Penarol az ön kérésére szerződtette Vadócz Krisztiánt. Miért szerette volna őt megszerezni, és milyen futballistának tartja a magyar középpályást? – hangzott a Nemzeti Sport kérdése.
– A Mumbai Citynél és a Kitchee-nél is a csapattársam volt, Spanyolországban pedig játszottam ellene, amikor ő az Osasuna futballistája volt, én pedig az Atlético Madridé, úgyhogy jól ismertem. Jó képességű labdarúgó, profi mentalitású, igazi csapatjátékos. Amikor a Penarolhoz kerültem, sok volt a sérültünk, és ő is képbe került. Egyébként is kapcsolatban voltunk egymással, és kedvező feltételekkel tudtuk megszerezni. Egyelőre nem lehet rá panasz, jól teljesít, a szakmai stáb elégedett vele, és a szurkolók is gyorsan megkedvelték. Nem tudom, korábban miért távozott Spanyolországból, de a képességei alapján még évekig futballozhatott volna a La Ligában.

– Ezenkívül mennyit tud a jelenlegi magyar futballról?
– Nem sokat, de arra jól emlékszem, hogy mindig nehéz volt a magyar játékosok ellen futballozni, fizikailag erősek voltak, nem volt ellenük egyszerű a pályán – felelte lapunk kérdése Diego Forlán.

– Emlékszik a Zalaegerszeg elleni meccsre, amikor a mieink Koplárovics Béla góljával 1–0-ra legyőzték a Manchester Unitedet?
– Hogyne, Bajnokok Ligája-selejtező volt, és ha jól emlékszem, csak néhány percet kaptam a magyarországi meccsen. Bár idegenben kikaptunk, mi jutottunk tovább, így annyira nem voltunk elkeseredve. Az a meccs is bizonyította, hogy mennyit számít a hazai drukkerek biztatása, és hogy idegenben mindig nehéz futballozni.

– Az Atlético Madridtól 2011 nyarán távozott, így nem sokon múlt, de nem dolgozhatott együtt az azon a télen aláíró Diego Simeonéval. Mi a véleménye az argentin edzőről?
– A világ egyik legjobbja, nagyon szenvedélyes, és kiválóan tudja motiválni a játékosait. Sokat tud a futballról, jól olvassa a játékot, és bár az Atlético jelenleg nem áll Bajnokok Ligája-indulást érő helyen, jó esélye van rá, hogy a következő idényben is indulhasson a sorozatban.

– Korábban azt mondta, futballistaként az Atléticónál töltött időszaka volt a legjobb. Mi a klub titka?
– Nagyon különleges szellemiség jellemzi az Atléticót, játékosai egységesek, küzdenek a végsőkig, és a szurkolók is mindig a csapat mellett állnak. Az ő támogatásuk rengeteget számít, és persze ne feledkezzünk meg Simeonéról sem, akinek a mentalitása és elhivatottsága szintén rengeteget nyom a latban.

– Mit gondol a bajnoki címért folyó versenyfutásról? A Barcelona vagy a Real Madrid lesz a befutó?
– Mindössze két pont választja el egymástól a két csapatot, hatalmas csata várható a hátralévő tizenegy fordulóban. De nem csak emiatt lehet izgulni. Öt-hat együttes küzd a Bajnokok Ligája-indulásért, és ne feledkezzünk meg a kiesés elleni harcról sem, szóval kimondottan érdekesnek ígérkezik a hátralévő időszak.

– Mi a helyzet most Uruguayban, mikor indulhat ott is újra a futballélet?
– Nem lehet tudni, de szerencsére nagyon kevés a fertőzött, és nincs kijárási korlátozás sem, úgyhogy bízom benne, hogy minél hamar lehet majd meccseket rendezni.

– Lát esélyt arra, hogy valamikor ön irányítja majd az uruguayi válogatottat?
– Minden edzőnek az az álma, hogy a nemzeti csapat szövetségi kapitánya lehessen, de én csak néhány hónapja kezdtem el az edzősködést, Most az a legfontosabb, hogy a maximumot nyújtsam a Penarolnál, és ha jól teljesítek, a jövőben több ajánlatom is lehet. Sok jó és nálam tapasztaltabb edző van, úgyhogy korai még erről beszélni.

– Mit gondol, a mai csatárok közül kinek a stílusa hasonlít a leginkább az önéhez?
– Nehéz erre válaszolni, mert azóta változott a futball. Leginkább Robert Lewandowski, Luis Suárez és Edinson Cavani játéka hasonlít az enyémhez.

– Közeledik Lionel Messi és Cristiano Ronaldo visszavonulásának időpontja. Ön szerint ki lehet a világfutball következő nagy klasszisa?
– Erre lehetetlen válaszolni, de előbb-utóbb biztosan jön majd valaki, ahogy korábban előbukkant Diego Maradona, Johan Cruyff, Ronaldinho vagy Ronaldo. Klasszisok mindig lesznek, emiatt nem aggódom. A mostaniak közül Kylian Mbappé a legígéretesebb. Fiatal, gyors, sok gólt szerez, és már világbajnoknak vallhatja magát. Bár még nincs Messi vagy Cristiano Ronaldo szintjén, de közel áll hozzá. Nagyon sok jó éve lehet még, fényes jövő áll előtte.

– Ha bárkit választhatna, kit igazolna a Penarolhoz?
– Csakis uruguayi játékost választanék, úgyhogy Federico Valverdét szerződtetném a Real Madridtól. Az egyik legjobb a posztján, meghatározó futballista, és bár engem nem lepett meg a teljesítménye, talán mondhatjuk, hogy ő a mostani spanyol idény legnagyobb felfedezettje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik