Bobál Gergely a Nacionalban Cristiano Ronaldo előtt is játszhat

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.07.25. 08:53
null
Bobál Gergely óriási lehetőség előtt áll – szeretne élni vele (Fotó: Tumbász Hédi)
Bobál Gergely Portugáliába szerződik, a jövő héten ír alá az első osztályú Nacionalhoz, így pályafutása során másodszor áll légiósnak – a 24 éves futballista beszélt végtelennek tűnő buszútról, játékszisztémákról és a nyelvről is.

 

– Irány Portugália?
– Igen, ha minden a tervek szerint alakul, hétfőn utazom Madeirára, s orvosi vizsgálatok után kedden aláírom a szerződésemet az élvonalba jutó Nacionalhoz – mondta lapunknak Bobál Gergely, aki az elmúlt másfél évben a ZTE FC-ben szerepelt, s a legutóbbi idényben tíz bajnoki gólig jutott, így oroszlánrészt vállalt abban, hogy a zalai csapat az élvonalban maradt. – Óriási lehetőség kapujában állok, élni akarok vele. Hogy mennyire szerettek volna megszerezni, arra bizonyíték, hogy négy évre kötelezhetem el magam. Nem titkolták, úgy számolnak, ha jó idényt futok, szép összegért tovább is adnának. No de felesleges ennyire előreszaladni az időben, egyelőre az a legfontosabb, hogy minél előbb megtaláljam az új otthonomat, ezért repülök ki hamarabb, a felkészülésünk csak augusztus harmadikán kezdődik.

– A hírek szerint máshonnan, például Ukrajnából és Ausztriából is keresték, s itthonról is akadt kérője. Miért a Nacionalt választotta?
– Szerencsére szabadon igazolható futballistaként sok lehetőségem volt, de azt hamar eldöntöttem a családommal egyeztetve, hogy légiósnak szeretnék állni. A portugál bajnokság erős, új csapatom elsőként jutott fel az élvonalba, vagyis számos tényező a Nacional mellett szólt. Nem adtak sok időt, hiszen a megkeresés után egy nap állt a rendelkezésemre, hogy döntsek. Remélem, jó csapat mellett tettem le a garast… Luís Freire vezetőedzővel beszéltem, azt mondta, éppen olyan centerre van szüksége, mint én. Több játékrendszert is alkalmaznak, leginkább a négy–négy–kettes és a négy–kettő–három–egyes szisztémát, mindkettőben szeretek futballozni. Leginkább a kétcsatáros játék fekszik nekem, amikor egy alacsonyabb, mozgékonyabb játékossal szerepelhetek együtt. A keretben számos dél-amerikai, leginkább brazil labdarúgó szerepel, biztosan megtalálom velük a közös hangot.

VISSZATÉRÉS EGY ÉV UTÁN

Patinás egyesülethez kerül Bobál Gergely, hiszen a Clube Desportivo Nacionalt 1910-ben alapították, a klub takaros stadionjába 5132 néző fér be. A kerettagok között a portugálok mellett találhatunk brazil, curacaói, dél-koreai, francia, hondurasi, kameruni, mozambiki, nigériai és kolumbiai futballistát is. A Nacional egy év kihagyás után tért vissza az első ligába, ahonnan tavaly nyáron, utolsó előttiként (17.) esett ki.

– Mire számít, mennyivel kell gyorsabban játszania és gondolkodnia a pályán, mint nálunk?
– Biztosan más sebességben közlekednek odakint, mint Magyarországon, láttam néhány felvételt a csapatról. Lesz időm felvenni a ritmust, hiszen bár augusztus huszadikán alacsonyabb osztályú csapattal játszunk a kupában, a bajnokság csak szeptember huszadikán kezdődik. A hely, Madeira szigete gyönyörű, biztosan érdekes lesz, hogy minden idegenbeli mérkőzésre csak repülővel jutunk el. Igaz, amikor például a Zalaegerszeggel Kisvárdára buszoztunk, az sem volt mindennapi: az este hétkor kezdődő meccs után még megnéztük a Honvéd–Ferencváros mérkőzést, majd útnak indultunk, s reggel fél hétkor már haza is értünk… Úgyhogy hozzászoktam már a hosszú túrákhoz, csak most nem Kisvárdára, hanem például Lisszabonba utazunk.

Erőszakos, gólerős futballja Portugáliában is sokat érhet (Fotó: Szabó Miklós)
Erőszakos, gólerős futballja Portugáliában is sokat érhet (Fotó: Szabó Miklós)

– Madeira szülötte, a Juventus támadója, Cristiano Ronaldo támogatja a Nacionalt, úgyhogy motiváló tényezőnek is jó lehet, ha a portugál sztár ott ül a lelátón.
– Hallottam, hogy amikor csak tud, ott van korábbi klubja meccsein, nem lehet rossz érzés előtte játszani. Szeretném bizonyítani, hogy külföldön is helytállok. Némileg segít majd a beilleszkedésben, hogy öt évvel ezelőtt, még tizenkilenc évesen szerepeltem a Wolfs­burg II-ben, jól is ment a játék, de az teljesen más világ volt, nem lehet összehasonlítani a német negyedik ligát a portugál elsővel. Én is sokat fejlődtem, de tisztában vagyok vele, még rengeteget kell tanulnom, a Nacionalnál ez sikerülhet.

– Hogyan áll a portugál nyelvvel?
– Szerencsére régóta lakik kint egy magyar család, hozzájuk járok majd különórákat venni. Gaál Miklós – aki korábban futballozott többek között Pécsen, Újpesten és az Amkar Permben is – játszott a Marítimóban, amely úgyszintén madeirai klub, rajta keresztül jutottam el a magyar családhoz, nagyon segítőkészek, már várnak rám. És én is várom, hogy belevágjak a nagy kalandba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik