Belgium: Vesszőfutás volt a pályafutásom vége – Köteles

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 09:17
null
A korábbi remek kapus, Köteles László (jobbról a második) tehetséges fiatal játékosok menedzselésével foglalkozik
A Genk egykoron ünnepelt kapusa, Köteles László két évvel ezelőtti visszavonulása óta menedzserként dolgozik, és lehet, hogy megszervezi a vasárnapi ligát.

 

KÖTELES LÁSZLÓ – NÉVJEGY
Született: 1984. szeptember 1., Makó
Nemzetisége: magyar
Posztja: kapus
Klubjai profi játékosként: Fehérvár (2002), Zseleznik (2003), Graficsar (2003–2004), Bezsanija (2004–2005), Vác (2005–2007), Diósgyőr (2007–2009), Genk (2009–2010 – kölcsönben; 2010–2018), Waasland-Beveren (2016–2017 – kölcsönben), FC Köbenhavn (2018)
Kiemelkedő eredményei: belga bajnok (2010–2011), Belga Kupa-győztes (2012–2013), belga Szuperkupa-győztes (2011)

– Szeptemberben tölti be a harminchatot, ilyen korban még védhetne, ehhez képest már két éve visszavonult. Valójában miért?
– Mert a pályafutásom vége vesszőfutás volt, nem is bánom, hogy így alakult – válaszolta a Nemzeti Sportnak Köteles László, aki a belga Genknél éveken át ünnepelt sztár volt, a Bajnokok Ligája-csoportkörbe is „bevédte” együttesét. – Utolsó egyesületem a patinás FC Köbenhavn volt, oda úgy érkeztem kétezertizennyolcban, hogy előtte fél évig nem játszottam – rossz állapotban kerültem Dániába. Az első meccsem után mondtam is a szakmai stábnak, szeretnék edzeni, erősíteni, hogy formába hozzam magam, aztán megsérültem, és kész, minden eldőlt. Visszagondolva arra az időszakra, sajnos hoztam néhány rossz döntést, bizonyára a menedzserem is, jóllehet akkoriban már foglalkoztatott a visszavonulás gondolata.

– Olyan kapusmúlttal, mint amilyennel büszkélkedhet, egyetlen belga élcsapat sem hívta?
– Amikor két éve véget ért a genki korszakom, sokat cikkeztek rólam a belga újságok, az egyesületek tudták, hogy nincs csapatom, de senki sem hívott, ez az igazság. Ráadásul Belgiumban mindenütt a fiatalítás került előtérbe, amivel egyébként semmi gond, ez a világ rendje.

MOST CSAK RÖVIDEN…
…a jelenleg a Royal Antwerpnél dolgozó Bölöni Lászlóról: Egyszer volt szerencsém találkozni Laci bácsival, amikor tanulmányútra érkezett hozzá a Sepsi küldöttsége. A NAC elleni edzőmérkőzést követően felmentünk az irodájába, természetesen mindannyian magyarul beszéltünk. Hihetetlenül jó ember és kitűnő edző. És micsoda futballista volt!
a Cercle Bruges-t erősítő Eppel Mártonról: Láttam néhányszor játszani, kedvező benyomást tett rám, mert jó futballista. A belga bajnokság szemlátomást fekszik neki, öröm látni, hogy érvényesül. Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtva esélye van a feljebb lépésre.
…Bernd Storck belgiumi munkásságáról: Romokban volt a Cercle Bruges, amikor átvette az irányítást, holott itt, Belgiumban mindenki tudta, nem rossz a játékosállománya. Válogatottunk korábbi szövetségi kapitánya gatyába rázta a társaságot, taktikailag folyamatosan nyerőt húzott, és közben jól érzékelhetőn feltüzelte a csapatot. Előzőleg a Mouscronnál is kiemelkedően dolgozott, Belgiumban a legjobb edzők között emlegetik. Idény végén lejáró szerződését nem hosszabbította meg Bruges-ben, kíváncsi vagyok, a Monacónál köt-e ki, amelynek a Cercle majdhogynem a fiókcsapata.

– Magyarországról, az NB I-ből sem keresték?
– De. Klubnevet hadd ne mondjak! Második számú kapusnak szerződtettek volna, azt meg nem akartam. Fixen ülni a kispadon, és csak felvenni a pénzt… Engem ez nem motivál. A versenyhelyzet, az igen! Ha lobog a láng, mindenre képes vagyok, akkor tudok igazán jó teljesítményt nyújtani, ha viszont nem, megette a fene az egészet, én így működöm.

– Profi pályafutása lezárása óta futballmenedzserként dolgozik – hogy megy az üzlet?
– Egy temesvári sráccal közösen működtetjük a cégünket, rengeteget melózunk. Az út elején járunk, ez még a befektetési időszak. Noha vannak úgymond kész játékosaink, elhatároztuk, hogy az egészen fiatalok útját igyekszünk egyengetni a profivá válásig, illetve majd azt követően is, s nem azon ügyködünk, hogy más, nálunk jóval tapasztaltabb menedzserektől elmarjuk a labdarúgókat.

– Szokott még zenélni?
– Hobbiból igen. Sajnos nem jut sok idő a DJ-pult mögötti kiteljesedésre, de azért nem hagytam veszni a szakmát, az elektronikus zenében kiemelkedő alaknak számító Bokee-val dolgozom együtt. Ő a Balkán legismertebb lemezlovasa, a kilencvenes években eleinte rádióknál dolgozva építette fel a karrierjét. Van, hogy egy demón elküldöm neki a hangokat, a ritmusokat, ő visszajelez, min kellene változtatnom, aztán ha összerakunk egy jó számot, továbbítjuk a kiadóknak. Lesz, ami lesz.

– Nem hiányzik a profi futball?
– Karrierem szinte minden pillanatát élveztem, gyönyörű emlékeket őrzök róla, de most is kerek az életem, a tizennyolc éves koromban megismert lány időközben a feleségem lett, Genkben lakunk, dolgozom, van hobbim. Egy vasárnapi liga mindenesetre birizgálja a fantáziámat, egy héten egyszer szívesen odatenném magam a futballpályán. Most, hogy beszélünk róla, szerintem meg is szervezem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik