Uramról úgy tartják Békéscsabán – válogatott kapus lehet belőle

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.12.05. 17:12
null
Uram János egy békéscsabai edzőmérkőzésen (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
A Békéscsaba–Ferencváros (2–0) Magyar Kupa-meccs után Igricz Mihály klubigazgatót kérdeztük a találkozó hőséről, a 18 éves kapusról, Uram Jánosról. A sportigazgató elmesélte, hogyan sikerült szerződtetniük a Békés megyei Gesztről származó tehetséget, aki véleménye szerint, a képességei alapján válogatott is lehet. Az ő példája jól szemlélteti azt a fajta játékospolitikát, amelyre a klub hosszú távon szeretne építeni.

Uram János már egy évvel ezelőtt, 17 évesen bemutatkozott a Békéscsaba első csapatában tétmeccsen, a Magyar Kupában, majd két találkozón, a Budaörs és a Gyirmót ellen az NB II-ben is pályára lépett a 2018–2019-es évadban (első két mérkőzését a felnőttek között az 1908 SZAC és a Budaörs ellen kapott gól nélkül teljesítette). A jelenlegi idényben pedig a bajnokságban négyszer kezdett, a Magyar Kupában háromszor. A kupában a három meccsen eddig egy gól kapott (a Fradi előtt a Körösladányi MSK-t 5–1-re, a Füzesgyarmatot 1–0-ra győzte le az Előre).

„Uram Jánosról tudni kell, hogy a Békés megyei Gesztről származik. Kis lélekszámú, hátrányos helyzetű település, ahol sok embernek talán még az is nehézséget jelenthet a nagy távolság miatt, hogy mondjuk eljusson a fővárosba. Innen nézve is óriási eredmény, hogy János a Fradi ellen tudott védeni, és ilyen teljesítményt nyújtott” beszélt a kapusról a Nemzeti Sport Online megkeresésére Igricz Mihály, a Békéscsaba klubigazgatója.

A sportvezető elmondta, Uram 15 éves volt, amikor 2016-ban a Grosics Akadémiáról átigazolták, és arról is beszélt, hogyan tudták meggyőzni, hogy az Előrével kössön profi szerződést.

„Másfél éve jómagam és Ilyés Tamás igazgatósági taggal utaztunk Gesztre a családhoz, hogy a profi szerződésről tárgyaljunk. Már akkor vitte volna a Debrecen, de azzal tudtuk Békéscsabán tartani, hogy nálunk előbb bemutatkozhat az első csapatban, mintha máshova, akár NB I-es klubhoz szerződne. Békéscsabán olyan játékospolitikát szeretnénk megvalósítani, amely a környékről származó fiatalok itt tartására, csapatba építésére alapoz. Ennek lehet jó példája Uram János, aki nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott játékos, minden képessége és adottsága megvan ahhoz, hogy Békéscsabáról indulva szép karriert fusson be, akár a válogatottságig is eljuthat, ha fokozatosan fejlődni tud.”

Igricz szerint Uram esete bizonyíték a klubnál folyó szakmai munkára, illetve dicséri a kapusedzőket is, Hanyecz Jánost, Molnár Leventét, Such Andrást, Skerl Józsefet.

„Aki ismeri a magyar futballt, azt tudja, hogy az NB I-ben és az NB II-ben is nagyon sok olyan játékost találunk, felnőtt- és utánpótlás-válogatottakat is, akik Békéscsabáról indultak, említhetem Jova Leventét, Otigba Kennethet, Ugrai Rolandot, Silye Eriket, Zsóri Dánielt, Zsótér Donátot, Nagy Gergőt, és még sorolhatnánk a neveket. Ezek a játékosok máshol mutatkoztak be a felnőttek között, de az a cél a jövőben, hogy minél tovább itt tudjuk tartani a klubnál a tehetségeinket, akik nálunk valóban hamar lehetőséget kaphatnak az első csapatban, és ha itt bizonyítanak, akkor innen szerződhetnek magasabb szinten szereplő csapathoz. A céljainkat bizonyítja az is, hogy a Fradi ellen hét saját nevelésű játékosunk szerepelt a kezdőcsapatban” – fogalmazott Igricz.

A klubigazgató hozzátette, kapusposzton most rendkívül jó helyzetben van Schindler Szabolcs vezetőedző, hiszen Ribánszki László személyében van egy szintén remekül teljesítő, rutinos kapusuk is, a két játékos egymást segítve, a feladatokat megosztva járulhat hozzá a csapat minél jobb szerepléséhez.

MAGYAR KUPA
8. FORDULÓ (A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT)
Békéscsaba (NB II)–Ferencváros 2–0
(1–0)
Békéscsaba, Kórház utcai Stadion, 2036 néző. Vezette: Takács J.
Békéscsaba: Uram – Nagy S., Polényi, Pilán – Szalai D., Babinyecz, Hursán, Bidzilya (Pantovics, 61.), Váradi Á. (Zahorán, 68.) – Tóth D., Máris (Gréczi, 71.). Vezetőedző: Schindler Szabolcs
Ferencváros: Gróf – Civic, Leandro, Frimpong, Heister (Haratin, 65.) – Ihnatenko, Skvarka – Szerető (Lovrencsics G., 78.), Bőle, Varga R. – Szihnyevics (Priskin, 78.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Tóth D. (39.), Pantovics (94.)
Kiállítva:
Leandro (2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik