Mire elég a Pintér-hatás; pofozógép lesz az egy éve még NB I-es gárda?

Vágólapra másolva!
2016.02.19. 16:44
null
Daru Bence 11 góljával vezeti a vonatkozó listát (Fotó: Földi Imre)
Szombaton kezdődik a labdarúgó NB II 2015–2016-os kiírásának tavaszi szezonja. A feljutásért és a kiesés elkerüléséért is nagy harc várható, hiszen a csapatokat az élmezőnyben és a hátsó régióban is csak néhány pont választja el egymástól. A feljutásért várhatón a Gyirmót, a ZTE és a Mezőkövesd fog csatázni, míg a bennmaradásért nem kevesebb, mint tíz csapat küzd, hiszen a jelenleg hetedik helyezett Csákvárnak is csak ötpontos előnye van az Ajkával szemben. Örömteli fejlemény, hogy a színvonal emelkedését egyre több ismert játékos segíti elő. A bajnokság végén az első két helyezett jut fel az NB I-be, míg az utolsó három kiesik a harmadosztályba. Szokásos évad eleji beharangozónkban áttekintjük az esélyeket.

BELESZÓLHAT-E A MEZŐKÖVESD A GYIRMÓT ÉS A ZTE VERSENYFUTÁSÁBA?

Hatalmas lehetőség előtt áll a listavezető Gyirmót FC Győr, hiszen Bene Ferenc együttese magabiztosan, hat ponttal vezeti a bajnokságot, és télen tovább erősítette amúgy sem gyenge keretét. A védelembe Szekeres Adrián érkezett a Videotontól, illetve az átigazolási időszak utolsó napján – kifejezetten Bene kérésére – a gyirmótiak megszerezték a Mezőkövesd házi gólkirályát, Máté Jánost is. Szintén előnyt jelent az együttes számára, hogy tavasszal az első hét bajnokiját hazai pályán játssza le, és összességében tízszer szerepelhetnek otthon az előttünk álló fél évben. A gyirmótiak nem kevesebb, mint nyolc éve próbálkoznak a feljutással, de elképesztő meglepetés lenne, ha most sem sikerülne nekik az NB I-es tagság kiharcolása.

A Gyirmóthoz hasonlóan a ZTE FC is bízhat tavasszal a hazai pálya előnyében, Csank János együttese tizenegyszer lép pályára otthon, és utolsó hat mérkőzését hazai környezetben játssza le. Télen a zalaiaknál is „csak” finomhangolás történt a keretben, a csatárposztot erősítendő Wittrédi Dávid érkezett Kozármislenyből, míg a védelembe a Honvéd akadémiáján pallérozódó, görög-román Anatolis-Alexis Sundas jött. A felkészülési időszakban a csapat egy figyelemre méltó eredményt is elért, hiszen 2–2-es döntetlent játszott a szlovén első osztályú NK Mariborral. Bár a klubnál a bajnokság kezdete előtt nem volt kifejezetten cél az NB I-es tagság kiharcolása, evés közben jön meg az étvágy, így a zalaiak rendkívül csalódottak lennének, ha nem sikerülne a feljutás.

Az állandóságban és a csapategységben bíznak továbbra is a Budaörsi SC-nél, ennek jegyében a klubhoz mindössze két új játékos érkezett a télen, a tehetséges újpesti csatár, Tóth Patrik (kölcsönbe), illetve Balatonlelléről Mátyás Kristóf. Nagy kérdés, hogy mindez mire lesz elég tavasszal; pontosabban, hogy az eredeti célkitűzéshez képest (bennmaradás) kis (középmezőnybeli tagság) vagy óriási szenzációt (dobogós helyezés) szolgáltat-e a csapat. Mi előbbire szavazunk, mivel a sorsolás nem igazán kedvező a Pest megyeiek számára – kilencszer is idegenben lépnek pályára –, azonban nem hisszük, hogy bárki is bánkódna majd Budaörsön azért, mert a csapat újoncként a hatodik vagy éppenséggel a hetedik helyen végez.

A Budaörs mellett az őszi szezon másik meglepetéscsapata a hazai mérkőzéseit továbbra is Gyulán játszó Szeged 2011 volt, ezért nem meglepő, hogy a negyedik helyen állomásozó együttes keretében is csak minimális változások történtek. Az együttes két futballistával, a román-magyar Andrei Ion Coroiannal és a nigériai-magyar Denis Samuel Obottal erősített – utóbbi átigazolása azért volt érdekes, mert a támadó azzal az indokkal kérte szerződése felbontását Vácott, hogy külföldön szeretne profiskodni – aztán másnap aláírt a Szegedhez… A csapattól csak a rutinos, de már kevés lehetőséget kapó támadó, Oláh Lóránt távozott, így reális esélye van arra, hogy a tavaszi szezon után is a mezőny első felében végezzen. Klausz László, a szegediek vezetőedzője az NSO Tv-nek egyébként többek között arról beszélt, hogy a csapat mielőbb szeretne visszatérni Szegedre, hiszen az új stadionban reményeik szerint sokan szurkolhatnak majd nekik.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
KATTINTSON IDE, TEKINTSE MEG ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT!

A tél legnagyobb szenzációját a Mezőkövesd Zsóry szolgáltatta, a borsodiak a korábbi szövetségi kapitányt, Pintér Attilát nevezték ki vezetőedzőnek. A matyóföldieknél persze a már-már szokásosnak nevezhető remek átigazolások sem maradtak el: a klub megszerezte többek között Fröhlich Rolandot Paksról, Mihai Nicorecet a Farul Constantától, Orosz Márkot Dunaújvárosból, a Ferencvárosban nevelkedő Tóth Bencét, míg kölcsönbe Horváth Tamás, Szatmári Lóránd és Vági András érkezett. Három alapember, Bajzát Péter, Máté János és Takács Péter azonban elhagyta a gárdát, elsősorban utóbbi kettő pótlása jelenthet fejtörést a szakmai stábnak. A cél nem változott, a kövesdiek továbbra is fel szeretnének jutni, és elméletileg a négypontos hátrány nem is ledolgozhatatlan, ennél azonban jelentősebb tényező, hogy Pintér Attila végre tudja-e hajtani a várt „forradalmat” és sikerül-e egységes csapatot formálnia – ez Mezőkövesden állandó probléma – az új és a klubnál maradó, régi játékosokból. További érdekesség, hogy a Mezőkövesd első tavaszi, Vác elleni mérkőzését az M4 Sport közvetíteni akarta, de Pintér Attila nem fogadta el az ajánlatot, mert így a csapatnak egy nappal kevesebb ideje lett volna felkészülni a következő, Balmazújváros elleni találkozóra.

Pintér Attila mezőkövesdi kinevezése szolgáltatta a tél egyik szenzációját (Fotó: mezokovesdzsory.hu)
Pintér Attila mezőkövesdi kinevezése szolgáltatta a tél egyik szenzációját (Fotó: mezokovesdzsory.hu)

 

SZOROS A KÖZÉPMEZŐNY, DE A DUNAÚJVÁROSBÓL POFOZÓGÉP LEHET

Remek körülmények között készülhetett fel a Kisvárda a tavaszi idényre, a törökországi edzőtáborban ráadásul ázsiai együttesek ellen ért el jó eredményeket a csapat. Az egyébként is jónak mondható keret a télen tovább erősödött, Délczeg Gergely, Bagi István, Papucsek Barna és Ribánszki László mind azonnal bevethető futballistának számít. A szisztematikus szakmai munka folytatásaként a szabolcsiak szerencsés esetben a dobogó alsó fokát is megcsíphetik, igaz, ehhez idegenben is javulniuk kell, főképpen, hogy tíz találkozójukat is idegenben játsszák le tavasszal. Kisvárdán egyébként az infrastruktúra is nagy fejlődésen esik át, hiszen a közelmúltban született döntés arról, hogy 1.49 milliárd forintért épül az új stadion a városban; az aréna 2500 nézőt fogadhat majd be, de 5500-asra bővíthető.

Nem változtatott filozófiáján a középmezőnyben elhelyezkedő Aqvital FC Csákvár, a Fejér megyeiek ismét fiatal, tehetséges és jelenlegi helyzetüknél többre vágyó játékosokkal bővítették keretüket, így az eredményesség mellett továbbra is céljuk a „fiatalszabálynak” való megfelelés. A már-már „szokásos”, Puskás Akadémiától érkező különítményt ezúttal Pintér Bence és Spandler Csaba alkotja, és egy év szünet után Toldi Gábor együttesében térhet vissza a profi futball világába Karacs Roland is. A távozók közül egyedül a gólerős, de az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kapó Mihály Dávid elvesztése számottevő és érdekesség, hogy a csákváriak is segítenek egy náluk alacsonyabb osztályban szereplő klubot – a megyei első osztályú Bicskéhez Sötét Dávidot és Köntös Dánielt „irányították át”.

Bár huszonegy megszerzett ponttal a Dunaújváros PASE jelenleg a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, a télen történtek ismeretében nehéz lenne kijelenteni, hogy az együttes benn marad a másodosztályban. A csapattól ugyanis – Dániel Csabán és Lorentz Mártonon kívül – az összes (!) játékos távozott; olyan kvalitású labdarúgók is, mint például Szűcs Lajos, Csehi Tamás, Eppel Márton, Gengeliczki Gergő, Jakab Dávid, Magasföldi József, Murai Márk, Orosz Márk és Petneházi Márk. A klubnál nyomasztó anyagi gondok vannak hosszabb ideje (a további működés is nagy veszélybe került) és mivel télen sem sikerült orvosolni a problémákat, az U19-es csapatból felkerülő játékosokkal, Dobos Barna vezetésével vág neki a tavasznak a Dunaújváros. Bár a fiataloknak nagy lehetőség az NB II-ben való szereplés, már az is sikernek számítana, ha egy-két meccset meg tudna nyerni az egy éve még NB I-es gárda, és nagy esély van rá, hogy pofozógép lesz belőle.

A téli átigazolási időszak első meglepetését a Szolnoki MÁV szolgáltatta, hiszen a klub a gyengébb szereplés miatt három jó nevű futballistától, Tóth Bencétől, Pokorni Pétertől és Papucsek Barnától vált meg. A távozók helyére négy játékos érkezett, kapusposztra Somogyi Csaba, a védelembe Villám Balázs és a Szolnokon korábban már játszó Papp Szilárd, míg a középpályássorba a fiatal Lőrinczy Attila. A Tisza-partiaknál az eredeti célkitűzés a feljutás kiharcolása volt, erről már minden bizonnyal lecsúsztak, és egy stabil középmezőnybeli tagság elérése lehet a tavasszal reális. Gondot az jelenthet, hogy csatárposzton a Csábi József vezette szakmai stábnak (aki egyben sportigazgató is) sérülés miatt még mindig nélkülöznie kell Horváth Pétert és Hamar Ádámot.

A korábbi átigazolási időszakokkal ellentétben nem volt nagy változás a Balmazújváros játékoskeretében. A klub két támadóval, a paksi Bor Dáviddal és az ETO-ból érkező Kovács Ádámmal egyezett meg, illetve a Nagyszekeres Uniótól egy védő, Rus Adrián érkezett. A csapat mindössze tizennyolc gólt szerzett az ősszel, a két újonnan érkező csatár viszont javíthat ezen a számon, illetve a „fiatalszabályból” érkező bevételek várhatóan továbbra is fontosak lesznek a klubnak, amely előszeretettel foglalkoztat ifjú játékosokat. A szurkolók számára jó hír, hogy befejeződött a stadion rekonstrukciója és elkészült a villanyvilágítás, így a hajdúságiak már esti mérkőzéseket is játszhatnak tavasszal.

Egy új névszponzor belépésével anyagilag jelentősen megerősödött a télen a Soproni VSE. Ezáltal egy törökországi edzőtáborozásra is lett fedezet, új játékosok szerződtetésére viszont nem szórta a pénzt a klub, hiszen mindössze három labdarúgó, a Sopronban már jól ismert Fazakas Géza, Kapacina Valér, illetve Megyeri Gábor érkezett. Sőt, összességében karcsúsítás történt, az ősszel bő kerettel dolgozó soproniak több, Haladástól kölcsönvett játékostól elköszöntek (Bedi Noel, Dallos Máté, Gyürü László, Hirschler Bence, Katona Máté, Soltész Barnabás), illetve távozott Szalai Vilmos és Papp Máté is. A középmezőnybeli tagság biztossá tétele mellett kisebb előrelépés is várható, ha a Supka Attila által vezetett együttes tavasszal is az ősz második felében mutatott markáns futballal rukkol elő.

Az ősz egyik nehezen megfejthető „feladványa” a Siófok szereplése volt, sokan nem értették, hogy a nyáron nagymértékben átalakuló és zömében fiatal labdarúgókat igazoló klub hogyan szerepelt – relatíve – sikeresen ez idáig. Nos, most hasonló események történtek a Balaton-partiak háza táján, hiszen Goran Kopunovics együttese ismét fiatalokkal erősített: Baksa Dénes, Bognár Bence, Gábor Péter és Paudits Patrik egyaránt a Videoton II-től érkezett. A bennmaradás kiharcolásához mindenesetre mindenképpen bravúr kell, már csak azért is, mert a tizenkilenc pontjából tizennégyet hazai pályán megszerző együttes tavasszal csak hatszor játszik otthon.

Nem lehetnek nyugodtak az SZTK-Erima háza táján, hiszen a Pest megyei csapat csak két ponttal áll jobban a kieső helyen álló Ajkánál. Vágó Attila együttesénél ennek ellenére nem történtek szenzációszámba menő igazolások, a klub Horváth Péter, Irmes Dávid, Kokenszky Norbert, Gubacsi Zoltán és Vajda Dániel személyében csak fiatal játékosokat szerződtetett, miközben rutinos labdarúgók (Illés Gyula, Kollega Krisztián, Póti Krisztián, Domokos Bálint) távoztak az egyesülettől. Nyilvánvaló, hogy a szakvezető a saját elképzelései megvalósításához keresett játékosokat, de a tavasz tekintetében éppen ezért a Szigetszentmiklós „sötét lónak” látszik.

AJKÁN ÉS SOROKSÁRON JELENTŐS KERETFRISSÍTÉS VOLT, VÁCOTT A FELSZABADULT FUTBALLBAN BÍZNAK

Megnyomták a vészcsengőt az FC Ajkánál, a bakonyi együttes az ősszel várakozáson alul szerepelt és kieső helyen áll, így a klubnál nemcsak a keretet, hanem a szakmai stábot is megerősítették. Új vezetőedző, szakmai igazgató és majd’ tucatnyi új labdarúgó érkezett télen; Jákli Péter helyett Székely Tibor lett a tréner, míg szakmai igazgatóként tért vissza a klubhoz Artner Tamás. Az ősszel még Dunaújvárosban tevékenykedő Artner öt játékost – Czár Richárdot, Csehi Tamást, Melczer Vilmost, Petneházi Márkot és Sóron Tibort – hozott magával előző egyesületétől, de a ZTE-től érkező Fodor Marcell, illetve az SZTK-Erimát elhagyó Kollega Krisztián is jelentős erősítést jelenthet az ajkaiak számára. A bennmaradáshoz így is bravúrra lesz szükség, a hagyományosan hazai pályán erős együttes tavasszal csak ötször játszik otthon.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA

11 gólos: Daru Bence (ZTE)

Gajdos Zsolt (Szolnok)

10 gólos: Erős Gábor (Kisvárda)

9 gólos: Máté János (Mezőkövesd 9, Gyirmót 0)

7 gólos: Balázs Richard (SZTK)

Germán Tamás (Szeged)

Simon Attila (Gyirmót)

Zamostny Balázs (Sopron)

6 gólos: Ivancsics Gellért (Siófok)

Papp Máté (Budaörs)


Érdekes módon nem volt nagy jövés (csak menés) a kieső helyen álló Vác FC-nél. A piros-kékek mindössze három labdarúgót igazoltak, a védelem tengelyébe Tóth Ferenc érkezett, kapusposztra az Ajka harmadik számú kapusa, Czirjék Zoltán jött, míg a csatársorba a fiatal Tóth Barnát kapták kölcsön a Honvédtól. Érzékeny veszteség Denis Samuel Obot elvesztése, de rajta és Farkas Péteren kívül csak kevés lehetőséget kapó futballisták távoztak, így a keret erőssége összességében nem változott. Az ősz hajrájában megbízott edzőként ténykedő helyi legendát, Nagy Tibort véglegesítették a kispadon, és irányításával a váciak abban bíznak, hogy egységes csapatként, felszabadult futballal, teher nélkül játszva felzárkózhatnak a többiekhez, és kiharcolják a bennmaradást – ez azonban vélhetően nagyon nehéz lesz.

Nagyon komolyan gondolja a bennmaradás kiharcolását a sereghajtó Soroksár SC, amely a télen nem kevesebb, mint tizenegy játékossal erősítette meg állományát. Lucsánszky Tamás együtteséhez olyan futballisták érkeztek, mint a korábbi gólkirály, Bajzát Péter, a szintén támadó Szilágyi Péter, az egyaránt középpályás Sándor István és Zsivóczky Norbert, a kapus Kunsági Roland, a hátvéd Gengeliczki Gergő és Csilus Ádám. A XXIII. kerületiek hátránya hat pont a 13., még bennmaradást érő helyhez képest és mivel a keret minőségével nincs gond, úgy látjuk, hogy az NB II-es tagság megtartása elsősorban azon fog múlni, hogy a szakmai stábnak mennyire sikerül egységes csapattá gyúrni a jól csengő nevekből álló állományt.

A 16. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA (február 20–21.)
Szombat:

14.00 Vác–Mezőkövesd
14.00 Szolnok–Soroksár
14.00 Dunaújváros–Siófok
14.00 ZTE–Szigetszentmiklós
A ZTE Andráshidán fogadja az SZTK-t
17.00 Balmazújváros–Budaörs
17.00 Sopron–Ajka
17.00 Csákvár–Kisvárda
Vasárnap:
15.00 Gyirmót–Szeged 2011-Grosics Akadémia

AZ ÁLLÁS A TAVASZI SZEZON ELŐTT
1. Gyirmót FC Győr 15 10 3 2 24–10 +14 33
2. ZTE FC 15 8 3 4 23–14 +9 27
3. Budaörs 15 8 2 5 23–19 +4 26
4. Szeged 2011 15 7 2 6 20–23 –3 23
5. Mezőkövesd Zsóry FC 15 6 5 4 21–18 +3 23
6. Kisvárda 15 6 4 5 29–20 +9 22
7. Aqvital FC Csákvár 15 7 8 25–30 –5 21
8. Dunaújváros PASE 15 5 6 4 21–21 0 21
9. Szolnoki MÁV FC 15 6 2 7 22–22 0 20
10. Balmazújváros 15 5 5 5 18–20 –2 20
11. Soproni VSE-GYSEV 15 6 1 8 23–21 +2 19
12. BFC Siófok 15 5 4 6 19–20 –1 19
13. Szigetszentmiklósi TK 15 4 6 5 22–28 –6 18
14. FC Ajka 15 4 4 7 16–23 –7 16
15. Vác FC 15 3 3 9 12–21 –9 12
16. Soroksár SC 15 2 6 7 12–20 –8 12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik