Ötös helyett hármas verseny az NB I-ért; mire elég a nyolc légiós?

Vágólapra másolva!
2015.02.19. 14:59
Pénteken a Csákvár–Kaposvár mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó NB II 2014–2015-es kiírásának tavaszi szezonja. A bajnokság végén az első két helyezett jut fel az NB I-be, míg az utolsó három kiesik a harmadosztályba. A télen is zajlott az élet az NB II-ben, hiszen a Vasas, a Mezőkövesd és a Gyirmót jelentősen megerősítette keretét, így minden bizonnyal ebből a hármasból kerül ki a két feljutó. Hátul óriási harc várható a bennmaradásért, a Balmazújváros a tagság megtartása érdekében nyolc külföldi labdarúgót szerződtetett, és jelentősen erősödött a Siófok kerete is. Kaposváron viszont már az is csodaszámba menne, ha sikerülne befejezni a szezont. Szokásos évad eleji beharangozónkban áttekintjük az esélyeket.

Az NB I felé menetelő Vasast nem lehet megállítani? A piros-kékek az élvonalbeli Honvédot is megverték a felkészülés során
 (Fotó: Mirkó István)
Az NB I felé menetelő Vasast nem lehet megállítani? A piros-kékek az élvonalbeli Honvédot is megverték a felkészülés során (Fotó: Mirkó István)
Az NB I felé menetelő Vasast nem lehet megállítani? A piros-kékek az élvonalbeli Honvédot is megverték a felkészülés során
(Fotó: Mirkó István)

ÖTÖS HELYETT HÁRMAS VERSENY AZ ÉLVONALÉRT

A feljutás legnagyobb esélyese a listavezető Vasas, amely a télen minőségi játékosokkal erősítette tovább keretét. Kenesei Krisztiánnak, Czvitkovics Péternek, Debreceni Andrásnak és Bori Gábornak együttesen több száz élvonalbeli mérkőzése van (rajtuk kívül a tehetséges balhátvéd, Hangya Szilveszter is érkezett) és mivel az őszi alapcsapat együtt maradt, gyakorlatilag kötelezőnek mondható Angyalföldön az élvonalbeli tagság kiharcolása. Szanyó Károly vezetőedző nem is titkolja, hogy tavasszal már NB I-es szinten szeretnének játszani. A Vasas Lipóton remek körülmények között edzőtáborozott, a felkészülés során pedig legyőzte többek között az egyaránt első osztályú Budapest Honvédot és Puskás Akadémiát, míg döntetlent játszott a Pakssal. Igaz, az kissé árnyalja a képet, hogy a múlt hétvégi főpróbán otthon csúnyán kikaptak a harmadosztályú Kozármislenytől (0–3). Nagy meglepetés lenne, ha a piros-kékek az idén nem jutnának fel az NB I-be.
NSO-tipp: 1–2. hely

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
KATTINTSON IDE, TEKINTSE MEG ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT!

Feljutó helyen zárta az őszi szezont a Békéscsaba 1912 Előre SE, és a szurkolók joggal gondolhatták, hogy a vezetők a télen tovább erősítik a csapatot, hogy a bajnokság végén is az első két hely valamelyikén végezhessenek. Ehhez képest azonban csak három játékos, Fehér Zsolt, Mursits Roland és Spitzmüller István érkezett a klubhoz. Csabán úgy vélekednek, annak ellenére, hogy az együtteshez nem érkezett „sztár”, a csapategység rendkívül erős, és ez elég lehet a feljutáshoz. Ez azonban nem biztos, hogy így van, hiszen a Vasas, a Mezőkövesd és a Gyirmót oly mértékben megerősödött, hogy ez a különbség pontokban is megmutatkozhat. További gondot jelenthet, hogy a lila-fehérek egyelőre nem játszhatják otthon hazai mérkőzéseiket, hiszen még nem fejezték be a pálya felújítását, pedig az őszi pályaválasztói jog cseréknek köszönhetően kilenc meccset is otthon játszanak. A csabaiak felkészülése egyébként jól sikerült, a csapat Törökországban edzőtáborozott, ahol legyőzte a román Academica Argest, a kazah FK Zsetiszut, az egyaránt orosz Dinamo Moszkva II-t és az Amkar Perm U23-as együttesét is.
NSO-tipp: 4–5. hely

Nem bízzák a véletlenre a feljutást a 3. helyen álló Mezőkövesd Zsórynál, hiszen a klub olyan játékosokkal erősített a télen, mint Bajzát Péter, Sváb Dániel, ifj. Nyilas Elek, Dvorschák Gábor és Gengeliczki Gergő. Tóth László, a borsodiak vezetőedzője ráadásul nemcsak gólerőssége miatt javasolta a legnagyobb fogásnak számító Bajzát szerződtetését, hanem rutinja, tapasztalata miatt is, mivel a csapat fiataljai az őszi szezonban krízishelyzetekben többször is rossz döntéseket hoztak. A klub gyakorlatilag mindenkit megszerzett, akiket csak a tréner akart, így ha nem sikerül a feljutás, az óriási kudarcnak számítana. A felkészülési mérkőzések is jól sikerültek, hiszen a Kövesd nyolc meccsből ötöt megnyert és csak kétszer kapott ki. A bajnoki véghajrá döntő lehet, hiszen a Mezőkövesd az utolsó két fordulóban a Gyirmóttal és a Vasassal találkozik és nem zárható ki, hogy ezeken a rangadókon dől el a két feljutó kiléte.
NSO-tipp: 1–3. hely


A Gyirmót FC Győrnél a régi álmok megvalósításához az őszi eredmények jó alapot szolgáltatnak, és a klub télen – a Vasassal és a Mezőkövesddel felvéve az átigazolási „versenyt” – minden poszton igyekezett megerősíteni a keretét. A csapat Rusák Edvárddal, Fejes Jánossal, Bobál Gergellyel, Gyurján Bencével, Bohner Rolanddal és Varga Róberttel bővítette állományát, és az erős keretnek, illetve a szisztematikus szakmai munkának köszönhetően minden bizonnyal végig harcban lesz a feljutásért. A gyirmótiak a téli felkészülés során megnyerték az Alcufer-kupát, majd kilenc napig Horvátországban edzőtáboroztak, ahol legyőzték a román CFR Cluj együttesét, és az ötödik helyet szerezték meg az Istria Winter Cup elnevezésű tornán. A tavaszt rögtön a Vasas elleni hazai rangadóval kezdi a Gyirmót, amelyre sok szurkolót várnak, hiszen a mérkőzésre ingyenes lesz a belépés.
NSO-tipp: 1–3. hely


Nehéz elképzelni, hogy a Szolnoki MÁV tavasszal beleszól a feljutásért vívott küzdelembe. Az együttes jelenleg az ötödik helyen csupán kétpontos hátránnyal követi az éllovas Vasast, de a télen a keretet nem erősítették meg a vezetők. Mindössze a fiatal Csirszki Martin érkezett kölcsönbe a Diósgyőrtől, miközben Bohner Roland, Szabó Zoltán és Magos Mátyás távozott, de nagyobb érvágás, hogy csatárposztra nem szerződtetett senkit a klub. A két legjobb támadó, Urbin Péter és Hamar Ádám sérülés miatt májusig nem játszhat, és a szolnokiak házon belül próbálják megoldani a pótlásukat. Bár a körülmények jók és a csapat kilenc felkészülési meccséből hatot megnyert, a Szolnok minden bizonnyal a negyedik-ötödik hely megszerzéséért harcolhat a Békéscsabával. Ezt erősíti az is, hogy a mai napon a klub névszponzora, a Stadler cég visszalépett a Szolnok további támogatásától.
NSO-tipp: 4–5. hely

TAVASSZAL IS REMEKELHET KÉT ÚJONC, CSAPATOT ÉPÍT A ZTE


Újoncként jól szerepelt ősszel a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely a meglévő maghoz a télen olyan játékosokat próbált igazolni, akik a hiányposztokon erősíthetik az együttest. Így került a klubhoz a kapus Szántai Levente, a védő Tóth Gábor, a középpályára a szerb-magyar kettős állampolgár Veszelinov Vladimir, illetve Berde István, míg a csatársorba Polareczki Roland érkezett. Nyilas Elek együttese a felkészülési meccseken jól teljesített, sok gólt szerzett alsóbb osztályú ellenfelei ellen, míg döntetlent játszott az élvonalbeli Kecskeméttel. A hazai mérkőzéseit továbbra is Gyulán rendező együttes tavaszi sorsolása kedvező, hiszen az első hat tavaszi bajnokijából ötön pályaválasztó lesz.
NSO-tipp: 6–8. hely

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az NB II 2014–15-ös szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Remekül erősített a SoroksárSC, amely az egyaránt élvonalbeli múltú Huszák Tamással, Sándor Istvánnal, Gohér Gergővel, illetve Szenes Bencével bővítette keretét. Varga Attila együttese újoncként abszolút nyugodt pozícióból (a 7. helyről) várja a tavaszi folytatást, és az új játékosok segítségével előreléphet a tabellán. A távozók közül csak ifj. Nyilas Elek távozása számít érvágásnak, aki Mezőkövesdre került kölcsönbe. A soroksáriak felkészülését jól szolgálta, hogy Törökországban, kiváló körülmények között edzőtáborozhattak, ahol ráadásul legyőzték a kazah FK Okzsetpesz együttesét, míg döntetlent játszottak a dán első osztályban szereplő IK Hobróval.
NSO-tipp: 5–7. hely

A nyári nagy átalakuláshoz képest csak kis mértékben változott a ZTEFC kerete, a vezetők elsősorban olyan játékosokat igyekeztek szerződtetni, akik a távolabbi jövőben az együttes segítségére lehetnek, hiszen ez a szezon már „elment”. Murai Márk, Horváth Péter és Szakály Attila egyaránt ilyen labdarúgó, de az sem elképzelhetetlen, hogy a korábbi Fradi-játékos, Józsi György is csatlakozik még a ZTE-hez. A középmezőnynél jobb pozícióban azonban már aligha végezhet az együttes, ezért került előtérbe a hosszabb távú csapatépítés. A ZTE a felkészülés során télen megmérkőzött a BL-résztvevő szlovén Mariborral is (4–0-s vereség lett a vége), illetve Sopronban edzőtáborozott, ahol osztrák csapatokkal találkozott (a St. Pöltennel és a Drassburggal döntetlenre végzett, míg a ASK Horitschontól kikapott).
NSO-tipp: 7–9. hely

Viszonylag nyugodt tavasz elé néz a Soproni VSE-GYSEV, ahol a télen ismét tehetséges fiatalokkal, Szabó Balázzsal, Zamostny Balázzsal és Kapacina Valérral erősítettek, illetve Bobál Dávid kölcsönszerződését is sikerült a nyárig meghosszabbítani. Supka Attila együttese csak két mérkőzést nyert meg a felkészülési időszakban (igaz, az egyiket az élvonalbeli Budapest Honvéd ellen), a külföldi csapatok ellen pedig csak döntetlenre (az STK Samorin és a Mattersburg II ellen), vagy vereségre (SK Senec) futotta. A biztos bennmaradáshoz szükséges pontokat még a hajrá előtt kell megszereznie a csapatnak, hiszen az utolsó négy fordulóban találkoznak az egyaránt a bajnoki címért küzdő Mezőkövesd, Gyirmót, Vasas trióval.
NSO-tipp: 10–12. hely

Az állandóság jellemezte a Szigetszentmiklósi TK-Erima életét a télen. A Pest megyei klub játékoskerete minimálisan változott, csak Domokos Bálint érkezett a csapathoz, miközben Zsivóczky Norbert és a grúz Iraklij Kvekveszkiri távozott. A biztonságos pozícióban lévő együttes joggal bízhat a sikeres tavaszban, hiszen a téli felkészülési meccseken is jól szerepelt: legyőzte többek között a Dunaújvárost, míg döntetlent játszott az Újpesttel. Székely Tibor együttese ráadásul (a Győri ETO kiejtése után) a Ferencvárossal játszik a Ligakupa-negyeddöntőjében, amelyből szintén csak pozitívan jöhet ki.
NSO-tipp: 10–12. hely

ÖLDÖKLŐ HARC LESZ A BENNMARADÁSÉRT MIRE ELÉG A NYOLC LÉGIÓS?

Célszerűen, posztra igazolt az FC Ajka, amelytől csupán három labdarúgó távozott a télen, és a helyükre elsősorban tehetségesnek tartott fiatalok érkeztek. Közülük kiemelkedik a Haladástól kölcsönkapott utánpótlás-válogatott Zsirai Martin, illetve Bölcsföldi Milán, akik fontosabb szerephez is juthatnak a tavasszal. Az Ajka a téli felkészülés során csak két előkészületi meccset tudott megnyerni. Mivel a bakonyiak egyáltalán nincsenek biztonságos pozícióban, Zoran Kuntics együttese kemény tavasz elé néz, és minden bizonnyal vért kell majd izzadnia ahhoz, hogy kiharcolja a másodosztályban maradást.
NSO-tipp: 12–14. hely

A Kaposvári Rákóczinál télen mindenről szólt az élet, csak a futballról nem. Az őszi szezonban négy-öt havi elmaradást halmozott fel az egyesület, a szlovén Safet Jahic jelezte is a tartozást az MLSZ-nek, ezért a szövetség az átigazolási időszak végéig kizárta a Rákóczit az átigazolásból. A korábbi újpesti tulajdonos, Sólyom Sándor december elején többségi tulajdoni hányadhoz jutott, és karácsony előtt negyvenezer (!) forintot törlesztett is az alkalmazottaknak. Ezután Sólyom – érezve, hogy nem bíznak benne – szavazást indított a klubhonlapon, maradjon-e a Rákóczinál. Végül a drukkerek úgy döntöttek, hogy folytassa a munkát, de a bizalomhiány miatt Sólyom később mégis úgy döntött, lemond többségi tulajdonrészéről. Eközben a néhány hétig regnáló tulajdonos elküldte Márton Gábor addigi vezetőedzőt, s helyére Tamási Zoltánt ültette a kispadra. A legújabb fejlemény pedig az, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere lemondásra szólította fel az összes olyan vezetőt, akik reménytelen helyzetbe sodorták a Rákóczit, és Illés János eleget is tett a „kérésnek”. Ilyen körülmények között, új játékosok nélkül „készül” a csapat a pénteki, Csákvár elleni első tavaszi bajnokira. Már az is csoda lenne, ha be tudnák fejezni a bajnokságot.
NSO-tipp: 14–16. hely

Csatársorát igyekezett megerősíteni az átigazolási időszakban a Ceglédi VSE, hiszen a csapat ősszel a második legkevesebb gólt szerezte a ligában. A Pest megyeiekhez három támadó, Pantovics Nikola, Balog Marcell és Farkas Zoltán is érkezett, míg az alapemberek közül nem távozott senki, de a bennmaradást így is nehéz lesz kiharcolni. Szabó István együttesének felkészülése egyébként remekül sikerült, a csapat tizenegy felkészülési meccséből hetet megnyert, az NB I-es csapatok közül pedig legyőzte a Kecskemétet.
NSO-tipp: 12–14. hely

Nehéz helyzetből várja a tavaszi folytatást az Aqvital-FC Csákvár. Bognár György szakmai igazgató együttese a télen két rutinos futballistával, Milinte Árpáddal és Szalai Tamással erősített, míg a Puskás Akadémiától két fiatal játékos, Fényes Szabolcs és Oldal Tibor érkezett. Imrik László távozása érzékeny veszteség, de nem ez a Fejér megyeiek legnagyobb gondja, hanem az, hogy a csapatnak egyelőre nincs egészséges balhátvédje. A korábban az MTK-ban futballozó Hajdú Sándor a múlt héten porcműtéten esett át, felépülése két hónapot vesz igénybe, Köntös Dániel pedig a közelmúltban összefejelt Molnár Tiborral, s vélhetően eltört az orra. Bognár György azonban így is bízik a bennmaradásban, amelyhez azonban szinte csoda kellene.
NSO-tipp: 14–16. hely

Új időszámítás kezdődött a télen Siófokon, ahol elköszöntek a klub korábbi „mindenesétől”, Horváth Károlytól. Az ügyvezetői poszt mellett a kispadon is váltás történt, a megbízott edzőként tevékenykedett László András helyét a BKV Előrétől érkező Soós Imre foglalta el, aki ambiciózus tervekkel érkezett. A Balaton-partiak komolyan gondolják, hogy bent akarnak maradni, hiszen többek között átigazolták Andorka Pétert, Illés Gyulát, Polényi Gábort, Mogyorósi Józsefet, Molnár Marcellt és Nagy Jánost is. A tavasz persze így sem lesz egyszerű, de nehéz elképzelni, hogy a megerősödött kerettel a Siófok kiessen a másodosztályból.
NSO-tipp: 11–13. hely

Öt horvát és három ukrán légióst szerződtetett a télen a Balmazújváros, vállalva azt is, hogy az NB II-es klubok közül elsőként elesik a „televíziós” pénzektől. A külföldi labdarúgók közül a legismertebb név a korábban a DVTK-ban is futballozó védő, Igor Gal, persze a légiósok sem jelentenek garanciát arra, hogy a csapat bennmarad a másodosztályban. Sőt, feszültséget okozhat az öltözőben, hogy információink szerint a külföldi játékosok fizetése nagyságrendekkel meghaladja a magyar labdarúgókét, akik bére ráadásul csökkent is az őszihez képest. Mindenesetre az első három fordulóban a Balmazújváros a tabella élmezőnyében található együttesekkel játszik, a Mezőkövesddel és a Vasassal idegenben, míg a Gyirmóttal hazai pályán, és ha nem szerez pont(oka)t, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül.
NSO-tipp: 14–16. hely

Az NB II 16. fordulójának programja (02. 2021.):
PÉNTEK:

Csákvár–Kaposvár 18.00
SZOMBAT:
Szeged 2011–Siófok 14.00
Soroksár–Szigetszentmiklósi TK 14.00
Ceglédi VSE–Szolnoki MÁV FC 14.00
ZTE FC–Békéscsaba Előre 14.00
Soproni VSE–Ajka 14.00
Mezőkövesd Zsóry–Balmazújváros 16.00
Gyirmót FC Győr–Vasas 17.00
A tavaszi szezon teljes programját itt tekintheti meg!

AZ ÁLLÁS A TAVASZI SZEZON ELŐTT
1. Vasas FC1510534–19+1530
2. Békéscsaba Előre1510522–17+530
3. Mezőkövesd Zsóry FC1585229–15+1429
4. Gyirmót FC Győr1585226–14+1229
5. Szolnoki MÁV FC1584328–22+628
6. Szeged 20111572618–17+123
7. Soroksár SC1562719–21–220
8. ZTE FC1555522–23–120
9. Soproni VSE-GYSEV1555522–24–220
10. Szigetszentmiklósi TK1555513–15–220
11. FC Ajka1544721–22–116
12. Kaposvári Rákóczi FC1544716–18–216
13. Ceglédi VSE1528516–22–614
14. Aqvital FC Csákvár1525819–27–811
15. FGSZ Siófok1518621–31–1011
16. Balmazújváros1524917–36–1910
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik