Olasz meló Pestszentimrén, főszerepben: Davide Lanzafame

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.24. 09:03
null
Davide Lanzafame nem tud és nem is akar elszakadni a futballtól, a korábbi kiváló csatár edzői tapasztalatokat szerez a Budapest-bajnokság első osztályában szereplő Pestszentimrénél (Fotók: Török Attila)
Amikor először belépett az öltözőbe, jobban izgult, mint a játékosok, de látogatásunkkor meggyőződhettünk arról, hogy a drukk már elmúlt – maradt a kemény munka és a jókedv. Riport a Budapest-bajnokság első osztályában szereplő Pestszentimre sporttelepéről, ahol Davide Lanzafame elkezdte edzői karrierjét.

 

Mesélik, az újdonsült vezetőedző a minap már másfél órával az edzés előtt megérkezett a XVIII. kerület, sőt Budapest egyik leghangulatosabb sporttelepére. „Jó napot, Gyula bá!” – integetett messziről a klubot három évtizede szolgáló technikai vezetőnek, Lukács Gyulának. Majd magára öltötte a Pestszentimrei SK címerével díszített trikóját, illetve nadrágját, és már ment is, hogy előkészítse a pályát. Mindent centire kimért, a bójáktól kezdve a léceken át a gátakig az összes segédeszközt gondosan kihelyezte – háromnegyed órával a kezdést megelőzően már kész volt a terep.

A 35 esztendős szakember lelkesedése érthető: ez az első munkája edzőként.

Úgy bizony, Davide Lanzafame edző lett.

 

„Remélem, ez nemcsak egy új, hanem egy sikeres karrier kezdete – huppant le mellénk a hazai kispadra a Honvéd és a Ferencváros korábbi bajnoka, Magyar Kupa-győztese. – Két ok miatt döntöttem úgy, hogy edző leszek: egyrészről imádom a futballt, másrészről szeretnék segíteni az itt focizó fiataloknak abban, hogy jobbak legyenek. Van, aki úgy véli, kezdhettem volna feljebb is, én azt gondolom, a Budapest-bajnokság első osztálya a megfelelő szint nekem ahhoz, hogy megtegyem az első lépéseket. Tele vagyok motivációval, meg akarom mutatni, hogy edzőként is sokra vagyok hivatott! Miután különböző internetes fórumokon megjelent, hogy a Pestszentimre edzője leszek, beleolvastam a hozzászólásokba, néhányan azt írták, a klub biztosan fel akar kerülni az NB III-ba. Erről azonban szó sincs. Tavaly az utolsó fordulókig aggódni kellett a bennmaradás miatt, azon leszek, hogy idén hamarabb megnyugodhassunk. Merészebb terveket egyébként sem szövögethetünk, hiszen a csapat zömét fiatalok alkotják, akik tanulás és munka mellett járnak edzésekre. Jóllehet amikor első alkalommal beléptem az öltözőbe, jobban izgultam, mint ők...”

Az edzés fél hétre van kiírva, a játékosok már egy órával előtte elkezdenek szállingózni (igaz, egyikőjük sem tudja megelőzni a szakvezetőt, aki ezúttal már két órával hamarabb befutott...), Berecz Zoltán, aki nem mellesleg utánpótlásedzőként is az 'Imre kötelékébe tartozik, éppenséggel egy Roma-mezben lép be a kapun. A Juventusban nevelkedő Davide Lanzafame veszi a lapot: „Nocsak, ma Roma-felsőben jöttél?” A válasz nem késik: „Mindig Romában jövök...” Egy mosoly, egy pacsi, Berecz Zoltán követi a többieket az öltözőbe, míg a vezetőedző még egy utolsó megbeszélést tart a munkáját baráti alapon segítő korábbi kispesti bajnoktárssal, Patrick Ikenne-Kinggel. Az edzés előtt tíz perccel már mindenki a pálya szélén mocorog, majd felhangzik az első sípszó: a futballisták az olasz mester köré gyűlve hallgatják meg, mi vár rájuk.

 

„Hetvenöt perc lesz az edzés, meglátjátok, gyorsan eltelik, úgyhogy adjatok bele mindent!” – szól az ukáz, és azzal a lendülettel a csapat elindul futni. A kocogók között a klub elnöke, Egry Zoltán és vezetőségi tagja, Mészáros Dániel is feltűnik, no, nem szórakozásból: hétvégenként a PSK I-ben vagy II-ben szoktak szerelést ölteni, hétfő esténként az öregfiúkban. S van még valaki, aki a labdarúgókkal együtt rója a felvezető köröket – Davide Lanzafame.

„Ha a profi futballal fel is hagytam, mozogni muszáj, már csak azért is, mert vallom, az edző is nézzen ki úgy, mint egy sportember – magyarázza utóbb. – Határozott elképzelésem van arról, milyen tréner szeretnénk lenni. Volt kiktől tanulnom, Antonio Conte, Marco Rossi és Francesco Guidolin – hogy csak a három legjobb edzőmet említsem. Amit tőlük ellestem, ahhoz igyekszem hozzátenni a magamét, hiszem, hogy idővel sikeres lehetek ezen a pályán is. Mindenesetre köszönöm a pestszentimreieknek, hogy megadták nekem az esélyt a bizonyításra. Nem ismeretlen közegbe csöppentem, mivel Mészáros Dani az egyik legjobb barátom, korábban többször jártam itt meccseken. Danival és Zolival sokat beszélgettünk, mígnem eljutottunk odáig, hogy feltették nekem a kérdést: elvállalom-e az első csapat irányítását? Boldogan mondtam igent. Ez tényleg egy különleges klub, még az edzésekre is kilátogatnak a törzsszurkolók, a mérkőzéseken pedig olyan légkör van, hogy azt a felsőbb osztályokban is megirigyelhetnék. Kispest a szomszédban van, sok Honvéd-drukker jár a meccsekre – mondom én, hogy jó helyre kerültem!”

Még tart a bemelegítés, amikor Davide Lanzafame egytől egyig ellenőrzi a kikészített labdákat, fel vannak-e fújva rendesen? Minekutána meggyőződik arról, hogy igen, és a bemelegítés is véget ér, négy csoportra osztja a keretet. Négy pályát alakított ki, a labdával való szlalomozást be is mutatja, a cicázásnál külön kéri, hogy „...aki középen van, agresszív legyen!”. A gépezet beindul, a játékosok az embert próbáló hőségben is ezerrel pörögnek, nem is marad el az edzői dicséret. „Bravó, Peti!”, „Bravó, Ábris!”, Bravó, Milán!”, Bravó, Bence!”, „Bravó, Mindenki!” – halljuk a szakvezetőtől, aki azt is szóvá teszi, ha valami nem tetszik neki. „Minőségi passzt akarok látni” – mondja, majd úgy passzol, mintha még ma is a Juventus mezét viselné. „Ne leszegett fejjel játssz, ne csak a labdát nézd, mert akkor nem látod, mi van körülötted” – hangzik az újabb intelem, amit a címzett természetesen rögvest megfogad. Ahogy a labda kigurul a körből, az edző már dobja is vissza – megállás nincs, hajtás, az van.

„Ez egy olyan lehetőség, amely nekem is annyira jó, mint a klubnak – mondja Davide Lanzafame. – Maximálisan elkötelezett vagyok! Hiába értem el szép sikereket játékosként, ez más szakma, nem is könnyű átállni egyik oldalról a másikra, de egyre jobban belerázódom az új szerepkörömbe, ma már kifejezetten élvezem. Sokat követelek a srácoktól, olykor annyit futnak, hogy még én is megsajnálom őket, csakhogy most kell megalapozni az erőnlétet, nem? Különben is: volt idő, amikor én is rengeteget futottam... Az persze már a múlt, most az vezérel, hogy minél jobb edző legyek. Idővel szeretnék feljebb lépni, ám addig is úgy kell dolgoznom, hogy ha eljön a napja, készen álljak rá.”

 

A játék immár két kisebb pályán zajlik, az egyiken Lanzafame, a másikon King a bíró. Előbbi folyamatosan űzi a két brigádot, pillanatnyi szünetet sem engedélyez. Azazhogy: néhány másodpercre mégiscsak megáll a játék, mert egy szabálytalanságot el kell bírálnia a sporinak – az egyik csapat piros lapot reklamál, a másik állítja, sárgánál többet nem ért a belépő. A korábbi támadó most eszmélhet rá, milyen nehéz a játékvezetők dolga, kicsit hezitál, majd salamoni döntést hoz: „Nem sárga, nem piros, hanem narancssárga...” Mindenki jót nevet, a játék megy tovább. Következik az edzés fénypontja: a két tizenhatos közötti egymás elleni derbi. Lanzafame itt is bizonyítja, hogy egy Pierluigi Collina veszett el benne: rezzenéstelen arccal fúj be egy tizenegyest az utolsó percben, és miután a sértett értékesíti is, kialakul a kétségkívül igazságos 2–2-es végeredmény. Jön a drámai büntetőpárbaj, amelyben az egykori kiváló Vasas-kapus, Mészáros Ferenc unokája, Mészáros Mirkó lép elő főszereplővé, gyönyörű védésekkel segíti győzelemhez – a Pestszentimrét. A hab a tortán: amíg a mezőnyjátékosok nyújtanak, a vezetőedző a kapusokat teszi próbára: ha tízből legalább öt labdát beteker 15-16 méterről, ő nyer. Nos, rendre ő nyer... Hogy mindenki őt lesi, talán hozzá sem kellene tenni. Azt viszont igen, hogy az egyik drukker megjegyzi, érdemes lenne kiváltani a játékengedélyét. Meg is kérdezzük az edzőt, alkalomadtán lehet-e belőle játékos-edző.

„Talán... – érkezik a válasz egy mosoly kíséretében. – Pillanatnyilag nem tartom valószínűnek, de azt sem mondom, hogy teljességgel kizárt. Megtörténhet, hogy egy-egy fontos meccsen beszállok, hátha azzal is tudok segíteni a csapatnak. S ha esetleg jó szögből végezhetnénk el szabadrúgást, csak odaengednének a többiek...”

TANÍTHAT ÉS TANULHAT
Amióta megalapították a Pestszentimrei Sportkört (1908), talán még soha nem övezte akkora médiaérdeklődés, mint azóta, hogy Davide Lanzafame átvette a csapat irányítását. A kék-fehérek 42 éves (játékos-) elnöke, Egry Zoltán a Nemzeti Sportnak az elsők között mesélt arról, hogyan kerültek kapcsolatba az olasz szakemberrel és mit remélnek tőle.

„Klubunk játékosa, edzője, vezetőségi tagja, mondhatni, mindenese, Mészáros Dániel az egyik legjobb barátja Davidének, aki eleinte csak a meccseinkre járt ki, később már az edzésekre is. Megtetszett neki a családias légkör, egyre többet beszélgettünk a futballról, egyre komolyabbra fordult a dolog, először arról volt szó, hogy gyerekekkel foglalkozik, utána már arról, hogy az U19-es gárdát veszi át, a vége az lett, hogy a felnőttcsapat irányítására kértük fel. Sokan azt hiszik, jelentős anyagi áldozatot kellett hoznunk ennek érdekében, de szó sincs erről. A fiataljaink sokat tanulhatnak Davidétől, miközben azt reméljük, neki is előrelépést jelent, hogy itt dolgozhat. Van két remek futballistánk, egyben edzőnk, a már említett Dani mellett a Honvéd II másodedzőjeként ténykedő Fűzfa Gergelytől is elleshet ezt-azt. Az, hogy egy ilyen futballmúlttal rendelkező játékos lett az edzőjük, óriási motivációt ad az első csapatunk tagjainak: mennek, küzdenek, amíg bírnak, elképesztően hajtja őket, hogy Davide Lanzafame köztünk van. Kívánjuk neki, hogy szakvezetőként is jusson legalább olyan messzire, mint futballistaként, forduljon meg nagy klubok öltözőiben, érjen el csodás sikereket – mi pedig büszkén gondolunk majd arra, hogy nálunk kezdte karrierjét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik