NB III: Urbán Flóriánék, Horváth Ferencék és Aczél Zoltánék is a bajnoki címre hajtanak

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.30. 13:21
null
A Keleti csoportban hajthat a bajnoki címre a BVSC (Fotó: BVSC-Zugló Labdarúgó Szakosztály/FB)
Szombaton kezdődik a labdarúgó NB III 2022–2023-as idénye. A Nemzeti Sport Online évek óta nyomon követi a három csoport eseményeit. Ezúttal áttekintjük, miként állt össze a mezőny, illetve kik lehetnek a feljutásra esélyes csapatok. A bajnokaspiránsok közül sok helyen új vezetőedzővel vágnak neki az új évadnak, hiszen a BVSC-Zuglót Urbán Flórián, a Dunaújvárost Horváth Ferenc, a III. kerületet – a Kozármislennyel veretlenül bajnoki címet szerző – Aczél Zoltán vezeti. Az első helyezetteknek az idény végén osztályozót kell vívniuk a feljutásért az NB II 16., 17. és 18. helyezettjével, miközben a tíz kieső ellenére a 2023–2024-es idényre 60-ról 64-re emelkedik az NB III létszáma az MLSZ tervei szerint. A bajnokság július 30-án kezdődik és 2023. május 21-én ér véget.

Az előzőhöz hasonlóan a 2022–2023-as idényben is 60 csapat (csoportonként 20) részvételével kezdődik meg az NB III új évada. Nem lesz ott a mezőnyben két, szebb napokat is megélt klub: a Nyugaton hetedik helyen végző Pápai Perutz FC-t a továbbiakban nem támogatja a helyi önkormányzat, így csak a megyei I. osztályban indul, ahogy a finanszírozási lehetőségek beszűkülése miatt a Vác FC sem vállalta az indulást.

A visszalépőknek köszönhetően a PTE-PEAC elleni osztályozót elbukó Zsámbéki SK mégis felkerült az NB III-ba, ahogy a Nyugati csoportban kieső helyen végző Komárom VSE is maradhatott a harmadik vonalban, ugyanakkor távozott a csapat éléről a korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter.

A másodosztályból a Szolnoki MÁV FC, a Budaörs és a III. kerületi TVE esett vissza a harmadik ligába. Előbbi a Közép-csoportban, utóbbiak Nyugaton küzdhetik vissza magukat a magasabb szintre – igaz, ahogy ilyenkor lenni szokott, több együttest is új alapokra helyeztek.

Az MLSZ újítása a harmadosztályban, hogy a 2022–2023-as idénytől kezdődően mindegyik mérkőzésen kötelező szerepeltetni 2004-es születésű fiatalt – ez alaposan feladta a leckét a kluboknak.

NB III – Keleti csoport

A Keleti csoportba kérte át magát a Nyugaton a legutóbbi kiírásban a Mosonmagyaróvár mögött második helyen végző BVSC-Zugló, amely ismét nekiveselkedik a feljutásnak, de új szakvezetővel, hiszen Buzsáky Ákost Urbán Flórián váltotta a kispadon.

A zuglóiak mellett a megyei első osztályból tért vissza a Nemzeti Bajnokságba a Körösladány, az FCHatvan, a Pénzügyőr és a Karcag, s az NB I-be visszajutó Vasas FC is indított második csapatot a harmadosztályban.

A Keleti csoport egyik nagy esélyesének éppen a BVSC számít, miután az előző idény kerete javarészt egyben maradt, s bár több, komoly tapasztalattal rendelkező játékos (Batizi-Pócsi Balázs, Erdélyi László, Fröhlich Roland, Filipovics Marko, Géringer Tamás és Takács Zsombor) is távozott, de őket hasonló képességű labdarúgókkal pótolták (Benkő-Bíró Norbert Balassagyarmatról, Horváth Roland Dorogról, Tóth Keve Budaörsről, Tóth Levente MilánVácról érkezett).

A Keleti csoport 1. fordulójának programja:
Július 30: 17.30: Kisvárda II–Eger SE
Július 31., 11.00: Debreceni VSC II–Körösladányi MSK
Július 31., 11.00: Diósgyőri VTK II–BKV Előre
Július 31., 11.00: Vasas FC II–Jászberényi FC
Július 31., 13.00: Békéscsabai 1912 Előre II–BVSC-Zugló
Július 31., 17.30: Sényő-Carnifex FC–Putnok FC
Július 31., 17.30: Facultas-Tiszafüredi VSE–Karcagi SE
Július 31., 17.30: Füzesgyarmati SK–Debreceni EAC
Július 31., 17.30: FC Hatvan–Aqua-General Hajdúszoboszló
Július 31., 17.30: Termálfürdő FC Tiszaújváros–Pénzügyőr SE

Érzékeny veszteség ugyanakkor Zuglóban, hogy az előző idényt 41 góllal záró Kokenszky Norbertet kölcsönszerződése lejártával visszarendelte a III. kerület, ám egy hasonló gólvágót szerződtettek, hiszen a Veszprém megyei első osztályú Úrkúttól igazolták le az előző kiírást 60 bajnoki góllal záró Reizinger Bencét.

A BVSC legkomolyabb kihívója a tavalyi ezüstérmes Debreceni EAC lehet, amely megszerezte többek között az Európa-bajnokságot is megjárt válogatott védőt, Korhut Mihályt, de a debreceni egyetemisták rajta kívül is több játékost igazoltak magasabb osztályból.

Jól erősített a pocsék tavaszt produkáló Jászberény is, azok után, hogy a 2022-es naptári évben lejátszott 18 bajnokijából 15-öt elveszített három döntetlen mellett és az őszi 7. hely után éppenhogy bent maradt a 16. helyezéssel. A Zagyva-partiak azonban több, a klubnál nevelkedő labdarúgót is visszaszereztek, hiszen Óbudáról érkezett a korábbi Vasas-kedvenc Remili Mohamed, míg Egerből tért vissza a Honvéddal az NB I-et is megjárt Fejes János, valamint a harmadosztályból búcsúzó FC Dabas-Gyóntól szerezték meg a Siófokkal az élvonalat ugyancsak megjárt, komoly NB II-es tapasztalattal rendelkező Horváth Attilát is.

Nagy kérdés, milyen teljesítményre lesz képes az ifj. Albert Flórián által irányított, tavalyi bronzérmes BKV Előre, azok után, hogy a 2020–2021-es kiírásban a közlekedésiek kiestek az NB III-ból és csak az MLSZ létszámemelése és a Jánoshalma visszalépése mentette meg a klubot. A tavaly negyedik helyen záró Hajdúszoboszló is hét játékossal erősített, s harcban lehet a dobogóért.

Osztályozó az NB II-ért
Az NB III 2022–2023-as idényéből a csoportok első helyezettjei nem jutnak fel egyenesen a másodosztályba, hiszen osztályozót kell vívniuk az NB II (a Merkantil Bank Liga) 16., 17. és 18. helyezettjével, viszont az NB II-től az utolsó két helyezett búcsúzik. A harmadosztályból az idény végén csoportonként a 18-20. helyezettek, illetve a három csoport legrosszabb 17. helyezettje csúszik vissza a megyei bajnokságokba, helyükre pedig – amennyiben szükséges – osztályozó után jut fel tíz együttes a harmadosztályba, illetve az NB I-be feljutók is indíthatnak tartalékgárdát az NB III-ban, így a 2023–2024-es idényre az MLSZ tervei szerint 60-ról 64-re emelkedik a harmadik vonal csapatainak létszáma, hiszen a tervek szerint a 2023–2024-es idénytől már nem három, hanem négy csoportra osztják a harmadosztályt, csoportonként 16 csapattal.

NB III – Közép-csoport

Alaposan beerősített az előző idény bronzérmese, az új kiírásban Dunaújváros FC néven szereplő klubot ugyanis Horváth Ferenc irányítja, de a korábban a válogatott keretébe is meghívott Hegedüs Lajos, az NB I-es Kisvárdától szerződtetett Gosztonyi András, a Honvédból ismerős Irimiás Gergő, az elmúlt csaknem egy évtizedben az NB II-ben játszó Galambos Ádám, a Szegedről érkező Tóth Gábor, az Ázsiát is megjárt Csiki Norbert, valamint Gergely Péter is Dunaújvárosban folytatja. Utóbbi kettő ráadásul a közvetlen riválisnak számító tavalyi ezüstérmes Balassagyarmattól tette át székhelyét.

A Közép-csoport 1. fordulójának programja
Július 31., 11.00: Kecskeméti TE II–Ceglédi VSE
Július 31., 11.00: Budapest Honvéd-MFA–Monor
Július 31., 11.00: FTC II–MTK Budapest II
Július 31., 17.30: Makó FC–Szolnoki MÁV FC
Július 31., 17.30: ESMTK–Bánk-Dalnoki LA
Július 31., 17.30: Szekszárdi UFC–Iváncsa KSE
Július 31., 17.30: Meton-FC Dabas SE–Balassagyarmati VSE
Július 31., 17.30: Hódmezővásárhelyi FC–Újpest FC II
Július 31., 17.30: Majosi SE–PTE-PEAC
Július 31., 17.30: Dunaújváros FC–Paksi FC II

A Nagy Tibor által felkészített nógrádiak lehetnek a Fejér megyeiek nagy ellenfelei, annak ellenére, hogy több meghatározó játékos távozott a csapattól, hiszen a vezetőedző fia, Nagy Tamás abbahagyta, Benkő-Bíró Norbert Zuglóba, Kovács DánielPesterzsébetre szerződött. Ugyanakkor Vácról Mertse Ábel, a BVSC-től Erdélyi László és Géringer Tamás, Kazincbarcikáról Bartos Julián és Márton András, SalgótarjánbólGazdag Bálint, Gyetvai Noel és Nagy Máté Xavér, információink szerint pedig Budaörsről Tányéros Ádám érkezett.

Nagy kérdés, mi lesz az NB II-ből búcsúzó Szolnoki MÁV FC-vel, hiszen nagy a csend a Tisza-partiak körül – nem közöltek sem érkezőket, sem távozókat, információink szerint a rutinos Lengyel Bélát azonban visszaigazolták –, de a klubvezető, Földi Sándor egy interjúban elárulta, új alapokra helyezik a gárdát.

„A versenykiírás alapján július harmincegyedikén bajnoki mérkőzést kellene játszani, de hogy kivel és milyen csapattal, az a támogatások mértékétől függ” – nyilatkozta még július elején Földi Sándor.

A dobogóért harcban lehet a tíz játékossal erősítő Iváncsa, a Budapest-Honvéd-MFA, vagy éppen a Monor, miközben az FC Dabas teljesen átalakult (16 érkező, 13 távozó). A megyei bajnokságokból került fel a Bánk-Dalnoki Akadémia, a Majosi SE és a PTE-PEAC. Az NB I-be feljutó Kecskeméti TE is indít második csapatot.

NB III – Nyugati csoport

A bajnoki címért talán a legnagyobb harc a Nyugati csoportban lehet, amelybe két NB II-es együttes, a III. kerületi TVE és a Budaörsérkezett, miközben az élmezőny is tovább erősített.

A Kerületnél az utolsó néhány mérkőzésre érkező Pintér Attilát a Kozármislennyel veretlenül bajnoki címet szerző Aczél Zoltán váltotta a kispadon, miközben a magyar válogatott ikonját, Juhász Rolandot sportigazgatónak nevezték ki.

Ami a játékoskeretet illeti, amellett, hogy visszatért Zuglóból Kokenszky Norbert, többek között Preklet Csabát (PMFC), Kozics Barnabást (Kozármisleny), Vankó Imrét (Budaörs), Szmola Bálintot (Siófok) és Pócsik Botondot (Nyíregyháza) is megszerezték az óbudaiak – nem csoda, hogy szinte alapelvárás az NB II-be való visszajutás a Hévízi úton.

A másodosztályból kieső másik együttes, a Budaörs is új alapokra helyezte a csapatot, hiszen az új idénytől már a Tatabányáról távozó Bekő Balázs irányítja az együttest, de az 50 éves szakembernek nem volt egyszerű dolga, hiszen az előző évi keretből néhány fiatal mellett csak Csillag Dárius maradt meg hírmondónak, s 19-en távoztak. Ebből kifolyólag nagy kérdés, mikor áll össze a társaság és milyen teljesítményre lesz képes.

Ellenben a tavaly bronzérmes Veszprémnél nem volt jelentős játékosmozgás, így Pető Tamás tovább csiszolhatta csapatát és felkészülten várhatja az új idényt, amelyben szintén harcban lehet a dobogóért.

A Nyugati csoport 1. fordulójának programja:
Július 30., 17.30: Balatonfüredi FC–Practical VLS Veszprém
Július 31., 11.00: ZTE FC II–Zsámbéki SK
Július 31., 11.00: Mol Fehérvár FC II–Gyirmót FC Győr II
Július 31., 17.00: Csornai SE–Puskás Akadémia FC II
Július 31., 17.30: III. kerületi TVE–ETO Akadémia
Július 31., 17.30: Tatabányai SC–Technoroll Teskánd KSE
Július 31., 17.30: Komárom VSE–Érdi VSE
Július 31., 17.30: Budaörs–Kelen SC
Július 31., 18.00: Bicskei TC–Móri SE
Július 31., 19.00: Kaposvári Rákóczi FC–FC Nagykanizsa

Ebbe minden bizonnyal az FC Nagykanizsának is lesz beleszólása. A zalaiaknál ugyanis szintén nagy vérfrissítés történt, miután 13-an távoztak és 12-en érkeztek a Gombos Zsolt vezette csapathoz, de joggal bízhatnak egy kilencediknél előkelőbb helyezésben. A Kanizsához hasonlóan aBicskénél is számos változás történt, s bár Bori Gábor marad a csapatnál, míg két rutinos belső védőt, Lakatos Gergőt (Kaposvár) és Hajba Tamást (Komárom) is megszerezték, ugyanakkor a 11 távozót jobbára fiatalokkal pótolták Csordás Csabáék.

A tartalékok mellett meglepetést okozhat a játékosból vezetőedzővé előlépő Gyürki Gergely vezette Tatabánya, valamint az ETO Akadémia tavalyi negyedik helyét “sem a szél hordta össze”. A Nagy Tamás helyét átvevő Horváth Rudolf vezette, szebb napokat is megélt Kaposvári Rákóczitól hatan távoztak, s ugyanennyien érkeztek, míg az elmúlt idényekben többször érmes helyen záró Érdnél nyolc távozót kellett pótolnia Ebedli Zoltánnak, ezt többnyire fiatalokkal oldották meg, de többek között az NB I-es rutinnal rendelkező Fülöp Noelt is megszerezték az MTK-tól.

A megyei első osztályból felkerült Zsámbéki SK, Móri SE, Technoroll Teskánd SE, Csornai SE kvartett tagjai abban reménykedhetnek, hogy sikerül megragadniuk a harmadosztályban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik