Az Ajka nagyon simán verte a Budafokot az idénynyitón

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 18:50
null
Csemer Gyula (13) és az ajkai csapat az első félidőben lerendezte a meccset (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)
A labdarúgó NB II 1. fordulójában az Ajka a Budafokot látta vendégül, és 3–0-s győzelmet aratott ellene. Már az első félidőben eldőlt a mérkőzés, a hazaiak háromszor találtak be a vendégek kapujába.

 

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

FC AJKA–BUDAFOKI MTE 3–0 (3–0)
Ajka,Ajkai Városi Sportcentrum, 1000 néző. Vezette: Sipos Tamás (Szabó Dániel, Ország Péter)
AJKA: Horváth D. – Szűcs K., Jagodics B., Tar, Csemer – Tóth G. (Görgényi, 88.) – Csizmadia Z. (Vogyicska, 88.), Kenderes Z. (Tajthy, 62.), Zsolnai R. (Sejben V., 10.), Doncsecz (Berzsenyi, 88.) – Szarka Á. Vezetőedző: Kis Károly
BUDAFOK: Gundel-Takács – Horgosi (Sós M., a szünetben), Romic (Margitics, a szünetben), Fótyik, Horváth O. – Csonka A., Adorján – Szűcs Zs. (Vaszicsku, a szünetben), Németh M. (Tischler, 66.), Kovács D. – Beke (Takács R., 77.). Vezetőedző: Csizmadia Csaba
Gólszerző: Sejben V. (16.), Szarka Á. (35.), Doncsecz (43.)
MESTERMÉRLEG
Kis Károly: – Furcsa, de a győzelem ellenére kétélű számomra ez a mérkőzés, mivel Zsolnai Richárd sérülése súlyosnak tűnik. Sikerült bekezdenünk a találkozón, gólokat szereztünk, jól védekeztünk, s akár még nagyobb különbséggel nyerhettünk volna. Ettől függetlenül azt mondom, a Budafok még sok csapatnak okoz majd gondot.
Csizmadia Csaba: – Nagyon csalódott vagyok a játék és az eredmény miatt. Így gólokat kapni... Lerakhattam volna egy bóját is, mert azt is ugyanúgy cselezték volna ki. Ilyen hibákat nem lehet elkövetni, de az a baj, hogy több játékos önbizalma már a meccs legelején elment, amikor valami nem jött össze. A mai napon semmi sem működött, az Ajka teljesen megérdemelt nyert.

ÖSSZEFOGLALÓ

Remek első félidőt láthatott a közönség, már az első percekben is több helyzet alakult ki. Aztán az első negyedóra leteltével az Ajka szerzett vezetést: a Zsolnai Richárd súlyosnak tűnő sérülése miatt csereként pályára lépő Sejben Viktor talált a kapuba szép támadás végén (1–0). A továbbiakban is a hazaiak irányítottak, igaz, a Budafok eljutott egy kapufáig, de tovább nőtt az ajkai előny, miután Szarka Ákos szép egyéni akció végén a hálóba lőtt (2–0). A félidő lefújása előtt pedig jött a harmadik – vendégszempontból peches – gól, Doncsecz Levente lövése még kijött a kapufáról, de Gundel-Takács Bence hátáról a kapuba pattant a labda (3–0).

A nyilvánvalóan elégedetlen Csizmadia Csaba hármat cserélt a szünetben, de ez sem hozta meg a fővárosiak számára a várva várt változást, ugyanis a már elég lagymatag második félidőben a Budafok nem igazán tudott helyzeteket kialakítani. Az Ajka nyilván már nem sietett sehová biztos előnye tudatában, de a végére teljesen hitehagyottá vált vendégek ellen még így is növelhette volna előnyét. Maradt a 3–0, a hazaiak elégedettek lehetnek az eredményt és a játékot látva, a nyáron alaposan átalakult budafokiakra pedig még sok munka vár.

Ez nagyon nem a budafoki csapat napja volt (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)
Ez nagyon nem a budafoki csapat napja volt (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)

PERCRŐL PERCRE

90+2. perc: Vége a mérkőzésnek, az Ajka nagyon simán verte a Budafokot!

90. perc: Csupán két perc a hosszabbítás.

88. perc: Kis Károly még hármat cserél a végén. Lejön Doncsecz Levente, Csizmadia Zoltán és Tóth Gergely, helyettük Berzsenyi Kevin, Vogyicska Bálint és Görgényi Dávid kap lehetőséget.

86. perc: Csizmadia lőtt 22 méterről, a bal kapufa mellé tartó félmagas labdát szögletre tolta a BMTE kapusa.

84. perc:Doncsecz jobb oldali szöglete után Tar fejelt 10 méterről, de Gundel-Takács kiütötte az enyhén balra tartó labdát.

77. perc: Az utolsó budafoki csere, Beke Péter jön le, Takács Ronald áll be.

Csordogál a mérkőzés, a Budafokban nincs benne a gól, míg az Ajkának már régóta nem sietős, de egy fokkal talán még így is veszélyesebbek a hazaiak.

75. perc: Beke rúgott oda Sejbennek a nem túl szép mozdulat pedig sárgát ért.

69. perc: Doncsecz vállalkozott lövésre 18 méterről, a budafoki kapus résen volt, s kitolta a jobb alsó sarokba tartó labdát.

66. perc: Budafoki csere, Tischler Patrik érkezik Németh Márió helyett.

65. perc: Sós rúgott oda ellenfelének, jogos a sárga.

62. perc: Az első hazai csere, Tajthy Tamás váltja Kenderes Zoltánt.

A második játékrész első 10 perce nem hozott helyzetet. A vendégek birtokolják többet a labdát, de veszélyt nem tudnak egyelőre okozni.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés!

46. perc:Hármas budafoki csere a szünetben: nem jött ki a második félidőre Romic Danijel, Horgosi Dániel és Szűcs Zsolt, pályára lép Margitics Andor, Sós Máté és Vaszicsku Gergő.

Akárcsak budafoki társainak, Szűcs Zsoltnak (középen) sem igazán ment a játék (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)
Akárcsak budafoki társainak, Szűcs Zsoltnak (középen) sem igazán ment a játék (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)

Sokkal agilisabban játszott az Ajka az első félidőben, s vezetéshez is jutott. Ugyan a Budafoknak is akadt helyzete, például egy kapufája, az utolsó bő tíz percben nem találták önmagukat a vendégek, így a hazai újabb két gólt szereztek. Nagy fordulatnak kellene beállnia ahhoz, hogy a BMTE pontot szerezzen ezen a találkozón.

45+1. perc: Vége az első félidőnek, három góllal vezet a hazai csapat!

45. perc: Egy perc a ráadás.

43. perc: GÓL! OTT A HARMADIK HAZAI GÓL! Doncsecz lőtt 16 méterről Horgosi mellől laposan, a labda ugyan kijött a jobb kapufáról, azonban a vetődő Gundel-Takács hátáról a kapuba pattant a labda! 3–0

38. perc: Újabb nagy hazai helyzet! Kenderes bal oldali beadására teljesen üresen érkezett Csizmadia, 5 méterről fejelt, de Gundel-Takács kitolta a léc alól a labdát!

35. perc: GÓL! MÁR KETTŐVEL VEZET AZ AJKA! Szarka szerzett labdát Romic elől a bal oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd kicselezte Gundel-Takácsot, s 3 méterről, estében a bal sarokba lőtt! 2–0

Bár küzdelemből nem volt hiány, gólokat csak az ajkaiak (fehérben) szereztek (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)
Bár küzdelemből nem volt hiány, gólokat csak az ajkaiak (fehérben) szereztek (Fotó: Nagy Lajos/Veszprémi Napló)

Megközelítőleg 1000 néző tekinti meg a mérkőzést a helyszínen.

31. perc: Szarka cselezte be magát a büntetőterületen belülre, majd 13 méterről, enyhén jobbról lőtt, a középre tartó, életerős lövést a vendégek kapusa csak kiütni tudta!

29. perc: Kapufa! Németh Márióhoz pattant oda a labda, aki 18 méterről kapura tűzte, s lövése a lécen csattant!

25. perc: Kovács Dávid lőtt 25 méterről, a labda 1-2 méterrel szállt el a kapu felett.

20. perc: Csizmadia lőtt kapásból 17 méterről, a labda nem sokkal pattogott el a jobb alsó sarok mellett!

16. perc: GÓL! VEZET AZ AJKA! Szarka adott be a bal oldalról, Adorján elvétette a labdát, a mellette futó Sejben szépen lekezelte a félmagas labdát, majd 10 méterről a bal alsóba bombázott! 1–0

11. perc: Romic becsúszása szabálytalan volt Doncseczcel szemben, amiért sárga lapot kapott.

10. perc: Zsolnai Richárd megsérült – Horgosi találta el csúnyán a térdét nem sokkal korábban –, s le kell cserélni, a helyére Sejben Viktor áll be.

7. perc: Ismét Szarka kapott jó labdát, 10 méterről laposan kapura lőtt, de Gundel-Takács nagy bravúrral kitolta a jobb alsóból a labdát!

Az Ajka fehér mezben, a Budafok piros-fekete összeállításban játszik.

3. perc: Helyzet a másik oldalon is. Gundel-Takács óriási kirúgása után Kovács Dávid került oda a hazai kapu elé, úgy 7 méterről lőtt, de ez a kísérlet is levágódott egy védőről.

2. perc: Szarka került lövőhelyzetbe, de 5 méterről a blokkba bombázott.

1. perc: Kezdődik a mérkőzés, a hazai csapat indítja útjára a labdát!

ELŐZMÉNYEK

Az előző szezonban mindkét csapatnak volt olyan időszaka, amikor úgy tűnt, a kiesés ellen kell küzdenie. Végül az Ajka simán bennmaradt, s a 9. helyen zárt, míg a Budafok az utolsó előtti fordulóban biztosította NB II-es tagságát, és végzett a 14. helyen.

A 2021–22-es idényben a két fél először a fővárosban találkozott egymással, ahol 1–1-re végeztek, majd tavasszal az Ajka 2–0-ra nyert otthon.

A kispadokon nem történt változás a nyáron, ellenben a játékoskeretekben igen. A hazaiaknál a legnagyobb fogás a DVTK-tól igazolt Zsolnai Richárd, mellette három játékos, Jagodics Bence, Molnár Márkó és Fodor Péter érkezett, míg összesen hatan távoztak.

Budafokon sokkal nagyobb mozgás volt: 12 labdarúgó csatlakozott a kerethez, míg a távozói oldalon 10 futballista található. Bővebbenide kattintvaolvashatnak a nyári játékosmozgásokról.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy a nyáron többek között Zsolnai Richárdot megszerző Ajka az alaposan átalakuló Budafok ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik