Két forduló után is nyeretlen az Ajka és a Siófok

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2021.08.08. 18:50
null
Nem bírtak egymással a fehér mezes ajkai és a sárga-kékben futballozó siófoki játékosok (Fotó: Pesthy Márton)
Küzdelmes, sok szabálytalansággal tarkított mérkőzést játszott egymással a labdarúgó NB II 2. fordulójában az FC Ajka és a BFC Siófok: a megújult ajkai Városi Szabadidő- és Sportcentrumban 1–1-es döntetlen született.

 

LABDARÚGÓ NB II
2. FORDULÓ

FC AJKA–BFC SIÓFOK 1–1 (0–1)
Ajka, Városi Szabadidő- és Sportcentrum, 2500 néző. Vezette: Molnár Attila (Király Krisztián, Király Zsolt)
AJKA:
Horváth D. – Görgényi, Heffler T., Tar, Présinger – Tajthy T. (Lehoczky, a szünetben) – Tóth G., Kenderes, Berzsenyi (Csizmadia Z., a szünetben), Murka (Vizler, a szünetben) – Gaál B. Vezetőedző: Kis Károly
SIÓFOK:
Szmola – Polényi, Jagodics B., Varga B., Kiss B. – Szakály A., Kecskés T. (Medgyesi, 68.) – Horváth P. (Tóth Z., 68.), Eördögh (Horváth M., 79.), Cipf (Szakály D., 60.) – Elek B. Vezetőedző: Domján Attila
Gólszerző: Gaál B. (67.), ill. Elek B. (19.)
MESTERMÉRLEG
Kis Károly: – Az első félidőben gyengébben játszottunk. A szünetben rendeztük a sorokat, és igazságos döntetlen született.
Domján Attila: – Az első félidőben rendben voltunk, ha kicsit szerencsésebbek vagyunk a végén, megnyerhettük volna a mérkőzést.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az ajkai Városi Szabadidő- és Sportcentrumot bejárva felerősödött az a gondolat, hogy minden szinten elismerésre méltó munka zajlik a Veszprém megyei klubnál. Az előző szezonban ötödikként záró csapat otthona teljes átalakuláson ment keresztül: a lelátó felújítása és az új büfésor kialakítása mellett megtörtént a gyepszőnyeg cseréje, illetve a pályafűtés kiépítése. Annak rendje és módja szerint az FC Ajka szerette volna győzelemmel felavatni megújult otthonát, míg a BFC Siófok az ünneprontó szerepét vállalta magára.

A szépszámú közönség nem túl színvonalas első félidőt láthatott, melynek 19. percében – gyakorlatilag az első említésre méltó eseményből – megszületett a vendégek vezető gólja: Szakály Attila szabadrúgása után Elek Bence megelőzte Tar Zsoltot, majd 6 méterről a kapu bal oldalába csúsztatta a labdát (0–1). A folytatást leginkább a szabálytalanságok és az ezzel járó szabadrúgások jellemezték, majd a 44. percben a somogyiak Cipf Dominik révén megduplázhatták volna előnyüket, de a korosztályos válogatott játékos hiába vezette egy az egyben a kapusra a labdát, Horváth Dániel hatalmas bravúrral szögletre mentett.

Kis Károly a szünetben három helyen is megváltoztatta csapata összetételét, s ez a döntés a szakvezetőt igazolta, hiszen a második félidőben a zöld-fehérek domináltak, szép számmal dolgozták ki helyzeteket, majd a 67. percben Gaál Bálintnak köszönhetően egyenlítettek is: a Siófokról igazolt játékos 22 méterről gyönyörű szabadrúgásgólt lőtt (1–1). A hátralévő időben is pörögtek az események a stadionavatón, mindkét csapat nyerhetett volna, de a hazaiakat kétszer sem segítette a kapufa, míg a vendégek a 88. percben Elek révén találhattak volna be, de Horváth Dániel újabb óriási bravúrt bemutatva megmentette csapatát a góltól.

Nehéz eldönteni, hogy a küzdelmes, 51 (!) szabálytalansággal (29–22) tarkított, s nyolc (!) sárga lapot hozó mérkőzésen megszerzett egy-egy ponttal melyik csapat lehet elégedettebb, de, ha figyelembe vesszük, hogy az FC Ajka legutóbb 2015. szeptember 26-án győzte le pályaválasztóként a Balaton-partiakat, akik eddigi egyetlen győzelmüket 2009. szeptember 19-én aratták a Veszprém megyei városban, nem is olyan nagy meglepetés a döntetlen. 1–1

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: 1–1-es döntetlennel véget ért a mérkőzés. Az FC Ajka szezonbeli első pontját szerezte, míg a BFC Siófok mérlege két mérkőzésen két pont.

90+3. perc: Horváth Milán kapta a találkozó nyolcadik sárga lapját egy elkésett belépőért.

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Molnár Attila kettő percet hosszabbít.

90. perc: A hazaiak vezetőedzője, Kis Károly reklamálásért begyűjtötte a mérkőzés hetedik sárgáját.

88. perc: Mi maradt ki! Jagodics hosszú indításával Szakály Dénes lódult meg, majd Tóth – Varga volt a labda útja, utóbbi remekül centerezett középre, az ötösön érkező Elek Bence kapásból lőtt, Horváth Dániel a levegőben úszva, ismét óriási bravúrt bemutatva megmentette csapatát a góltól!

79. perc: Domján Attila újfent változtatásra szánta el magát: Eördögh András helyett Horváth Milán a pályán.

77. perc: Lehoczky húzta vissza Szakály Attilát a félpályán – talán már mondanunk sem kell, hogy villant a sárga lap...

74. perc: Nagyon közel kerültek a vezetés megszerzéséhez a zöld-fehérek! Gaál Bálint a saját maga által kiharcolt oldalszabadrúgást nagyszerűen, némileg váratlanul kapura tekerte – Szmola remek mozdulattal a felső lécre tornázta a labdát!

72. perc: Ismét villant a sárga lap, ezúttal Polényi Gábor érdemelte ki a Vizler Lászlóval szemben elkövetett szabálytalanságért.

71. perc: Tar Zsolt kapta a mérkőzés negyedik sárga lapját, miután letalpalta Szakály Dénest.

68. perc: Kettős csere a siófokiak oldalán: Horváth Péter és Kecskés Tamás le – Medgyesi Márk és Tóth Zoltán be.

67. perc: GÓL! EGYENLÍTETT AZ FC AJKA! Egy védők által kifejelt labdára Szakály Attila és Csizmadia Zoltán startolt, a játékvezető előbbit látta szabálytalannak, utóbbi ápolásra szorult. A mintegy 22 méteres, középről járó szabadrúgást Gaál Bálint végezte el, a Siófokról igazolt játékos jobb lábbal, gyönyörű mozdulatta a léc alá lőtte a labdát. 1–1!

61. perc: Elek Bence buktatta hátulról sárga lapot érően Heffler Tibort.

60. perc: Cserélt a vendégek szakmai stábja: Szakály Dénes váltotta Cipf Dominiket.

59. perc: Az előző szituációnál történt szabálytalanság miatt Szakály Attila kapott sárga lapot.

59. perc: Tar Zsolt szerzett labdát a saját ötösén belül, majd egészen a siófoki térfél közepéig vezette, ahol Szakály Attila buktatta. A folytatódó akcióban további három ajkai játékos is szerepet kapott, majd a végén Lehoczky mintegy 20 méterről a jobb felsőt vette célba, s nem sokkal lőtt mellé!

Az FC Ajka legutóbb 2015. szeptember 26-án győzte le pályaválasztóként a BFC Siófokot: a zöld-fehérek akkor 2–1-re diadalmaskodtak.

46. perc: Kis Károly a szünetben három helyen változtatta meg csapatát: Berzsenyi Kevin, Murka Benedek, valamint Tajthy Tamás nem jött ki a folytatásra, helyettük a Csizmadia Zoltán, Lehoczky Roland, Vizler László trió kap lehetőséget.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész.

45. perc: Hosszabbítás nélkül véget ért az első félidő. A BFC Siófok Elek Bence 19. percben szerzett góljával 1–0-ra vezet.

44. perc: Jagodics fejelt ki egy ajkai beadást, majd a labdát megszerző Szakály Attila a saját tizenhatosának közeléből megiramodott, s a félpályán nagyszerűen ugratta ki Cipfet. A balatoniak középpályása egy az egyben vezethette a kapusra a labdát, majd 12 méterről a kapu bal oldalát vette célba, de Horváth Dániel hatalmas bravúrral mentett szögletre. Óriási lehetőség maradt ki!

Az első fél órában a balatoniak vezetőgólján és egy, a kaput jócskán elkerülő Gaál Bálint szabadrúgáson kívül 6 szögletet (4–2), valamint 16 szabálytalanságot (9–7) jegyezhettünk fel.

A BFC Siófok eddigi egyetlen győzelmét 2009. szeptember 19-én aratta Ajkán, ahol akkor 2–0-s sikert arattak a tópartiak.

19. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! Eördögh ugratta ki a bal oldalon meglóduló Kiss Balázst, aki mellett Görgényi kézzel ért a labdába. A szabadrúgást hosszas készülődés után Szakály Attila tekerte középre, ahol Elek Bence megelőzte Tar Zsoltot, majd a labdát 6 méterről fejjel csúsztatta a kapu bal oldalába. 0–1!

A két klub egymással szemben ezen az estén 14. alkalommal szállt harcba a győzelemért. A felek közös történelme 2005. szeptember 18-a óta íródik, s négy siófoki, valamint négy ajkai győzelem mellett öt döntetlen született, a gólkülönbség a házigazdáknak kedvezett (20–18). Az FC Ajka pályaválasztása mellett ez a hetedik találkozó: egy hazai győzelem és három döntetlen mellett kettő vendégsiker teszi teljessé a mutatót 10–8-as gólkülönbséggel.

13. perc: Az első siófoki szöglet után a kipattanó labdával Kecsés Tamás indította Cipf Dominiket, aki két védőjét is kicselezte, majd az ötös vonalánál Tajthy szorításában elesett – a játékvezető műesésért azonnal felmutatta a sárga lapot a vendégek középpályásának.

8. perc: Kecskés Tamás szabálytalankodott Murka Benedekkel szemben, a siófoki kaputól mintegy 20 méterre. A nagyon jó helyről járó szabadrúgást Gaál Bálint végezte el, de a labda jócskán kapu fölé szállt.

A találkozót Molnár Attila vezeti, munkáját Király Krisztián és Király Zsolt segíti. A 32 esztendős zalaegerszegi játékvezető pályafutása 75. másodosztályú bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 368 sárga mellett 25 piros lap a mérlege – bajnokinként tehát átlagban öt alkalommal mutatja fel a sárga kártyát. Molnár Attila az FC Ajkának hét, míg a BFC Siófoknak kilenc mérkőzést vezetett – bár nincs összefüggés, de érdekesség, hogy a Balaton-partiak ezekből egyet sem nyertek meg, négy döntetlen és öt vereség a mérlegük.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a BFC Siófok indította kilencvenperces útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok! A házigazdák tiszta fehérben szerepelnek a mai napon, míg a vendégek sárga mezben, kék nadrágban, valamint sárga sportszárban lépnek pályára. A hazaik hálóőre, Horváth Dániel piros szerelésben áll a gólvonal elé, míg a vendégek részéről Szmola Bálint tiszta feketében véd.

A hazai szurkolók részéről komoly érdeklődés övezi a bajnokit, mintegy ezerötszázan foglalnak helyet a lelátókon. Az ajkai csapatban kezdőként kap lehetőséget a Gaál Bálint, Murka Benedek, Tajthy Tamás trió, mely egykoron a siófoki sikerekért küzdött.

Egy órával a kezdősípszó előtt közepesen felhős égbolt, és 30 Celsius-fok körüli hőmérséklet fogadta a csapatokat. A nyári szünetben alapos átalakuláson ment keresztül az ajkai létesítmény: a lelátó felújítása mellett megtörtént a gyepszőnyeg cseréje, illetve a pályafűtés kialakítása, a szurkolókat pedig új büfésor szolgálja ki.

Köszöntjük kedves olvasóikat az ajkai Városi Szabadidő- és Sportcentrumból, ahol hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy a Vasas FC elleni budapesti 1–2-vel rajtoló FC Ajka és a Soroksárral szembeni otthoni 0–0-val nyitó BFC Siófok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik