NB II-es rajt: keleten a Szpari és a DVTK egyből visszajutna

Vágólapra másolva!
2010.08.12. 14:54
null
Andorka Péterék (pirosban) megelőznék a Diósgyőrt a másodosztály keleti versenyfutásában <br />(Fotó: Havran Zoltán – archív)
Szombaton indul a labdar&uacute;g&oacute; NB II 2010&ndash;2011-es szezonja. A rajt előtt k&eacute;tr&eacute;szes &ouml;ssze&aacute;ll&iacute;t&aacute;sban foglalkozunk a m&aacute;sodoszt&aacute;llyal &ndash; a csapatokn&aacute;l t&ouml;rt&eacute;nt v&aacute;ltoz&aacute;sokkal, az es&eacute;lyekkel. Ma a Di&oacute;sgyőrrel &eacute;s Ny&iacute;regyh&aacute;z&aacute;val megerős&ouml;d&ouml;tt Keleti csoportot vessz&uuml;k g&oacute;rcső al&aacute;. &nbsp;

A Keleti csoport előző szezonbeli mezőnyének 15 csapata közül 12 most is ott van a rajtnál. Hárman kerültek el innen: a bajnok Szolnoki MÁV feljutott az NB I-be, a 8. helyezett BKV Előrét áttették a Nyugati csoportba, a 15. helyezett Baktalórántháza pedig kiesett az NB III-ba.  

 BORSODI LIGA
 

Az NB II Keleti csoportját akár „Borsodi Ligának” is becézhetnék, mert a legtöbb csapatot – szám szerint négyet (Bőcs, DVTK, Kazincbarcika, Mezőkövesd) – Borsod-Abaúj Zemplén megye adja. Budapestről (MTK Budapest II, REAC, Újpest FC B) és Pest megyéből (Cegléd, Vác, Vecsés) egyaránt három sportszervezet szerepel a Keleti csoportban, Békés (Békéscsaba, Orosháza) és Hajdú-Bihar (DVSC-DEAC, Hajdúböszörmény) két-két együttessel, míg Csongrád (Makó) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Nyíregyháza) egy-egy gárdával képviselteti magát. A Dunától keletre fekvő országrészből Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyének nincs csapata az NB II Keleti csoportjában. Bács-Kiskun a Kecskeméti TE révén élvonalbeli együttessel büszkélkedhet, és NB II-es gárdája is van, ám a Bajai LSE-t a Nyugati csoportba sorolták be. Jász-Nagykun-Szolnok megye reprezentánsa, a Szolnoki MÁV éppen a nyáron jutott fel az NB I-be, Heves és Nógrád viszont szomorú helyzetben van, mindkét megyében jelenleg az NB III jelenti a csúcsot.

Helyükre négy csapat érkezett: az élvonalból egyaránt búcsúzó Nyíregyháza és Diósgyőri VTK, valamint az NB III-ból két együttes, az Alföld csoportban első helyezett Orosháza FC és a Duna csoportban élen végző Újpest FC B. A Tisza csoport bajnoka, a Kemecse nem vállalta a másodosztályú szereplést, ezért az előző kiírásban elvileg kieső (14.) helyen végző Ceglédi VSE ­ a Hévíz ellen Telkiben 4–1-es sikerrel megvívott osztályozóval – bennmaradt az NB II-ben.  

A fókuszban természetesen a két volt NB I-es együttes, a Nyíregyháza és a Diósgyőr áll, mindkét gárda szurkolói azt szeretnék, hogy csapatuk egyből visszakerüljön az első osztályba. Ez legfeljebb egyiküknek sikerülhet, hiszen csak a csoport bajnoka jut fel az élvonalba (itt jegyezzük meg, hogy az NB I-es csapatok B-együttesei hiába nyernék meg a bajnokságot, ők nem léphetnek eggyel magasabb osztályba), és arra sem vehetünk mérget, hogy a Nyíregyháza vagy a DVTK végez feljutó helyen.

Ugrásra kész ugyanis a REAC, amelynek szintén az a célja, hogy visszakerüljön a legjobbak mezőnyébe, és akad még egy-két csapat, amely beleszólhat a feljutásért vívott küzdelembe.  

A FAVORITOK: NYÍREGYHÁZA, DIÓSGYŐR  

A bajnoki címre legnagyobb eséllyel a Nyíregyháza pályázik. Tavaly ősszel, a harmadik fordulót követően, miután a Szpari hazai pályán meggyőző támadófutballal lemosta a pályáról a Vasast (5–1), és legyőzte a Ferencvárost is (3–1), ­ néhány nyíregyházi szurkoló már arról ábrándozott, hogy hamarosan nemzetközi kupamérkőzéseket láthat a csapat otthonában.

Ez a vágya teljesült ­ igaz, nem úgy, ahogyan elképzelte. Augusztus 19-én ugyanis a Debreceni VSC Európa-liga-találkozót játszik a nyíregyházi stadionban, a Szpari viszont nemcsak a nemzetközi porondtól került nagyon messze, hanem az NB I-től is: a gárda látványosan visszaesve, majd a téli szünetben szinte teljesen átalakulva búcsúzott az élvonaltól.  A nyáron is alaposan megváltozott a Spartacus kerete, tucatnyi játékos távozott a piros-kékektől.

A légiósok közül Volodimir Ovszijenko kapus visszatért Ukrajnába, Peter Struhar Dunaszerdahelyre igazolt, Fuad Bugerra Győrbe, Alfi Contah Lacalle a Bp. Honvédhoz szerződött, de távozott Diego Balbinot, Milan Davidov és a japán Honma Kazuo is. Dénes Zsolt kapus Békéscsabára került, Miskolczi László Paksra ment kölcsönbe, Böőr Zoltán Újpestre, Simon Gergely Tiszakanyárra szerződött, Müller Zsolt Diósgyőrbe tart.  Az „érkezési oldalon” találjuk a Bőcsről visszatérő Erdélyi Miklós kapust, a Tuzsérról visszakerülő Lakatos Istvánt, a Szparit korábban szintén erősítő Szilágyi Norbertet (Kazincbarcika), Ambrusz Árpádot (Nyírmada) és Cosmin Goiát, a tavasszal a Videotontól kölcsönben Újpesten futballozó Demjén Gábort, a baktalórántházi Bodnár Jánost és a Pápáról jövő Sarus Balázst.  

A legnagyobb igazolás a kétszeres gólkirály Bajzát Péter, aki igazi húzóembere lehet a Szparinak – már ha az ETO-val sikerül megegyezniük a nyíregyházi vezetőknek. (Információnk szerint a két tulajdonos azóta megegyezett egymással, és holnap lezárulhat az ügy.) Az új vezetőedző, Brekk János a másodosztály színvonalához képest igen erős kerettel vághat neki a bajnokságnak, és Bajzát mellett a korábbi NB II-es gólkirály, Andorka Péter találatai repíthetik a Nyíregyházát az NB I felé.  

A Szpari legnagyobb ellenfele elvileg a Diósgyőr lenne, a DVTK azonban kicsit „sötét lónak” számít, nem tudni, hogy a lét és a nemlét határán tengődő, befektetőre, egész pontosan új többségi tulajdonosra váró klub játékosai mire lesznek képesek az új bajnokságban.

A századik születésnapját a centenáriumhoz méltatlanul – kieséssel – ünneplő csapat (a tavasszal rossz volt hallani, ahogy az ellenfelek szurkolói egy-egy DVTK-meccsen gúnyosan kívántak „Bol-dog, bol-dog, bol-dog születés-napot!” a piros-fehéreknek) környékéről elég rossz hírek jöttek a nyár folyamán, és még most is meglehetős káosz uralkodik a csapat körül.   

Távozott a sportigazgató (Tóth László visszatért Bőcsre), a befektetőkkel való tárgyalás nem úgy alakult, ahogyan azt a klubnál elképzelték, és sok játékos eligazolt. Az U20-as vb-n bronzérmet szerző magyar csapat diósgyőri tagjai közül Takács Péter a Lombard Pápához, Balajti Ádám a DVSC-hez szerződött.

A Győrből kölcsönvett játékosok közül Zoran Supics Pápára, Zámbó Bence az MTK-hoz, Bajzát Péter Nyíregyházára került, és távozott Bojan Brnovics is. Mindaugas Malinauskas a Debreceni VSC-hez, Dejan Vukadinovics az MTK-hoz, Sadjo Haman a Bp. Honvédhoz, Somorjai Tamás Szigetszentmiklósra, Búrány Zoltán Szolnokra szerződött, és még mindig bizonytalan, hogy kiket tud átigazolni a DVTK. Szó van többek között Budovinszky Krisztián, Halgas Tibor, Mészáros Márk (a Pápa engedélyével készül a DVTK-nál) és Müller Zsolt szerződtetéséről, velük kétségtelenül erősödne a nyáron alaposan meggyengülő keret.

Az előző évad csapatából a légiósok közül a horvát Igor Gal és a kameruni George Menougong maradhat.  

AKIKKEL MÉG SZÁMOLNI KELL  

A Diósgyőr az első fordulóban a feljutásra ugyancsak pályázó Rákospalotai EAC otthonában lép pályára. A REAC-nál koránt sincs akkora változás a keretben, mint a fentebb említett két csapatnál. Az alapemberek többsége maradt (így a két gólvágó, Nyerges Krisztián és Torma Gábor), talán azt bánhatják Rákospalotán, hogy a tavaszi szezonban 11 bajnokin hét gólt szerző Pölöskey Péter – kölcsönből – visszatért a Ferencvároshoz (eligazolt Jeremiás Gergő, Merczel Zsolt és Kiss Tamás is). A klub szerződtette Olasz Jánost Kazincbarcikáról, Nagy Tamást Vácról, Ferencz Dánielt Tatabányáról, a legutóbb Vecsésen kölcsönben futballozó Gulyás Mátét és Menyhárt Attilát, velük kiegészülve legutóbbi negyedik helyezését felülmúlhatja Mátyus János legénysége. 

A FRADI ÉS A SZOLNOK AZ ÉREMHALMOZÓ
 

A másodosztály 2005 nyarától fut ismét NB II néven (előtte öt évig NB I B volt az elnevezése), és ugyancsak 2005 nyarától kétcsoportos. Az utóbbi öt esztendőben az alábbi csapatok végeztek a dobogón a Keleti csoportban (zárójelben a megszerzett pontok száma):

 

2005–2006

1. Dunakanyar-Vác (61)

2. Szolnoki MÁV FC (49)

3. Jászapáti VSE (48)

 

2006–2007

1. Nyíregyháza Spartacus (69)

2. Ferencváros (65)

3. Orosháza FC (55)

 

2007–2008

1. Kecskeméti TE (75)

2. Szolnoki MÁV FC (63)

3. Ferencváros (62)

 

2008–2009

1. Ferencváros (78)

2. DVSC-DEAC (61)

3. Makó FC (56)

 

2009–10

1. Szolnoki MÁV (60)

2. DVSC-DEAC (55)

3. Dunakanyar-Vác (52)

Az előző szezonban bronzérmes Dunakanyar-Vác együttesétől rutinos játékosok távoztak (Vén Gábor, Gáspár Endre, Gulyás Gábor, valamint a fiatal, de az NB I-ben már bemutatkozó Nagy Tamás), ám Szabados György együttese így is harcban lehet a dobogós helyekért.  

Beleszólhat a nagyok küzdelmébe a több volt diósgyőri játékost alkalmazó Mezőkövesd, és kellemes meglepetést szerezhet szurkolóinak a Hajdúböszörményi TE, amely két gólerős támadót igazolt: a legutóbb Szombathelyen futballozó, korábbi debreceni kedvenc Igor Bogdanovicsot és Urbin Pétert Bőcsről.  

AZ NB I-ES MÁSODIK CSAPATOK  

Három NB I-es klub második csapata szerepel még a Keleti csoportban, a Debreceni VSC-é, az MTK-é és az Újpesté. Ezeknél a gárdáknál az a cél, hogy a fiatalabb labdarúgók a régi tartalékbajnokságnál jóval erősebb sorozatban rendszeres játéklehetőséget kapjanak, ráadásul úgy, hogy szem előtt vannak, ­ nem valahol kölcsönben.

A DVSC-DEAC és az MTK Budapest II már az előző két idényt is az NB II-ben töltötte, az Újpest FC B viszont újonc.  A lila-fehérek második csapata nem került egy csoportba a szintén újonc Ferencváros II-vel, tehát a másodosztályban elmarad a Fradi–Újpest párharc.  

A statisztikákat, futballtörténeti érdekességeket kedvelőknek mondjuk el, hogy ezzel nem szalasztott el történelmi esélyt az MLSZ, ugyanis korábban egyszer már előfordult, hogy a két nagy fővárosi klub csapata a Nemzeti Bajnokság második osztályában versenyzett egymással. A profi bajnokság bevezetése (1926) után a Ferencvárosnak és az Újpestnek is lett profi csapata, de megmaradt (FTC, illetve UTE néven) az amatőrgárda is, ez tulajdonképpen ­ a mostanihoz hasonlóan ­ a tartalékegyüttesnek felelt meg, és az amatőrbajnokságban indult.

A Nemzeti Bajnokság bevezetése (1935), majd kiszélesítése után 1938-ban mindkét gárda az NB B-be került, de ekkor még különböző csoportba (az UTE a Nyugati, az FTC a Keleti csoportba, mindkét együttes negyedik lett). Egy évvel később, az 1939­–40-es szezonban az NB B Alföldi csoportjába került az UTE és az FTC is, ebben az idényben (és aztán soha többé) versengett egymással a két klub csapata a másodosztályban.  

A TÖBBIEK  

A Makótól több kulcsjátékos (Joseph Ngalle, Maróti Sándor, Csák Zoltán, Bány Tamás, Szamosszegi Gábor) távozott, kérdés, miként sikerül pótolni őket.

A Bőcs kerete többek között három olyan labdarúgóval bővült (Jeremiás Gergő, Rubint Richard, Sipos Tamás), aki szerepelt már az élvonalban, Urbin Péter távozása viszont jelentős érvágás.  

A Békéscsabai Előre lassan az Újpest „nevelőegyesületévé” válik, a viharsarki lila-fehérek rövid időn belül négy játékost (Kovács Dánielt, Szokol Zsoltot, Rubus Tamást és Bozsó Antalt) adtak a fővárosi liláknak. A Pásztor József irányította együttest a 6­–8. helyre várja a vezetőség, amely igyekezett megerősíteni a csapatot többek között Dénes Zsolt kapussal (Nyíregyháza), Csák Zoltánnal (Makó), Juhász Györggyel (Bőcs), valamint a DVSC-től kölcsönvett Szélpál Tamással és Oláh Gergővel.  

Vecsésen Détári Lajos lett a klubigazgató (a csapatot az előző szezonban a 6. helyre vezető Horváth Ferenc edző távozott), Kántor Attila pedig a vezetőedző. A gárda 2011-ben ünnepli alapításának századik évfordulóját, és minél jobb helyezéssel szeretné emlékezetessé tenni a centenáriumot. Nem lesz könnyű túlszárnyalni az előző bajnoki szereplést, ugyanis néhány meghatározó játékos eligazolt: Vezér Ádám a BKV Előréhez, Sindou Dosso Kecskemétre, Kiskapusi Balázs Egerbe, Kormos László Bajára távozott.  

Kazincbarcikán (is) egyrészt a szakmai stábban történt változás (Kócsi József helyett Kádár Tamás lett a vezetőedző), másrészt több olyan játékos is távozott a klubtól ­ – Christian Ebala (KTE), Lipusz Norbert (Kaposvár), Olasz János (REAC), Szilágyi Norbert (Nyíregyháza), Hanász Gusztáv (Putnok) –, akit nem lesz könnyű pótolni.  

Az újonc Orosháza FC elsődleges célja a biztos bennmaradás, a Kaposvárról visszatérő Kerekes István és a ZTE-től kölcsönből visszakerülő Petneházi Márk is segíthet ennek elérésében.

Az osztályozóval bennmaradó Restart-Ceglédi VSE alighanem az idén is a kiesés elkerüléséért küzd, a csapathoz egy nagy név érkezett, Nagy Lajos Siófokról, aki 2002-ben tagja volt a Zalaegerszeg bajnokcsapatának.

 

 NB II, KELETI CSOPORT, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 14., szombat
Békéscsaba 1912 Előre SE­–Újpest FC B 15.30
Orosháza FC­–Vecsés FC 17.30
Restart-Ceglédi VSE­–Bőcs KSC 17.30
Hajdúböszörményi TE­–Nyíregyháza Spartacus FC 17.30
Kazincbarcikai SC–Makói FC 17.30
Augusztus 15., vasárnap  
MTK Budapest II­–Dunakanyar-Vác 17.30
Mezőkövesd-Zsóry­–DVSC-DEAC 17.30
Rákospalotai EAC­–Diósgyőri VTK 19.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik