Mennyivel nyeri meg a bajnokságot a Puskás Akadémia?

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2017.02.17. 17:39
null
A Puskás Akadémia alaposan megerősödött a téli szünetben (Fotó: Földi Imre)
Vasárnap elrajtol a labdarúgó NB II 2016–2017-es kiírásának tavaszi idénye. A bajnokság végén az első két helyezett jut fel az NB I-be, és az utolsó három együttes esik ki az NB III-ba. A Nemzeti Sport Online szokás szerint esélyt latolgat. A szezon egyik kérdése, hogy a télen alaposan megerősített Puskás Akadémia FC mekkora fölénnyel nyeri meg a bajnokságot, illetve a másik az, hogy a felcsútiak mögött ki végezhet a második helyen – erre négy csapat is pályázik. A kiesés elkerüléséért szintén nagy harc várható, a hátsó régióban tanyázó együttesek közül a Cegléd erősített a legjobban, de a Cigánd és a SZEOL sem adta fel bennmaradási reményeit.

ÖT CSAPAT CÉLJA A FELJUTÁS

Öt csapat, a Puskás Akadémia FC, a Soroksár, a Kisvárda, a Békéscsaba és a Nyíregyháza tűzte ki célul egyértelműen a feljutást, ezek azok a klubok, amelyek nem rejtik véka alá, hogy a nyártól a legmagasabb osztályban akarnak szerepelni.

Pintér Attila a feljutást célozta meg a csapattal
Pintér Attila a feljutást célozta meg a csapattal

A listavezető Puskás Akadémia FC-nél nagy változások történtek a télen, Vincze István helyett (aki Csákvárra került) a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila ült le a csapat kispadjára. A vezetőség szinte kizárólag NB I-es futballistákat szerződtetett. Gyömbér Gábor, Hegedűs János, Prosser Dániel, Szakály Péter, Csilus Ádám és Szatmári Lóránd átigazolása garancia a sima feljutásra, amely ezzel a kerettel természetesen kötelező is, sőt, a csapatnak illene utcahosszal megnyernie a bajnokságot. A PAFC a felkészülési időszakban figyelemreméltó eredményeket ért el, a spanyolországi Marbellában 2–1-re legyőzte az eszéki együttest, az NK Osijeket, 2–0-ra megverte a kínai első osztályú Pejcsing Guoant, míg 1–1-es döntetlent játszott a Manuel Pellegrini által irányított kínai Hopei China Fortune-nel.

A második, még szintén feljutást érő hely megszerzésére többen pályáznak.

Igazán speciális a 38 ponttal jelenleg a legjobb pozícióban lévő Soroksár SC helyzete, amely a Fradi fiókcsapataként tör előre. Ennek megfelelően a soroksáriak a télen is a Fradival „bizniszeltek”, a zöld-fehérekhez visszatérő Holczer Ádám helyett Jova Leventét kapták kölcsön, sőt a tehetséges ifjú támadó, Popov Patrik is Soroksáron bizonyíthat a tavasszal. Rajtuk kívül a korábbi újpesti Nagy Olivér megszerzése is komoly fegyvertény, a keret tehát egyértelműen erősödött. A klubházban is történt változás, a klubigazgató Szűcs Mihály tavasszal távozik a klubtól (és a nyártól Nyíregyházán folytatja), de az ő pótlása is az FTC segítségével oldódik meg, hiszen már biztos, hogy utódja a Fradi eddigi utánpótlás-menedzsere, Dragóner Attila lesz.

Sikerülhet-e tavasszal az álom? Ez a kérdés Kisvárdán. A csapat már az előző szezonban sem maradt le sokkal a feljutásról, s az idén egyértelműen szeretné elérni nagy célját. Mindenesetre a Diósgyőrből (kölcsönbe) érkező Bacsa Patrik, a kisvárdai születésű, korábban többek között az Egerben, legutóbb Ausztriában futballozó, az itthoni, fogadási csalási botrányban kapott eltiltását letöltő Horváth Zoltán és a korábbi gyirmóti Horváth Adrián is a csapat erőssége lehet a tavasszal. Mivel a keret adott, a nagy kérdés az, hogy tavaly tavaszhoz képest az idén hogy bírják a sorozatterhelést a kisvárdaiak.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
IDE KATTINTVA MINDEN JÁTÉKOSMOZGÁST MEGTUDHAT!

Békéscsabára az utánpótlásból felkerült fiatalokon kívül csak két új játékos, Hrabina Alex és Gyurján Bence érkezett, a lila-fehérek tehát az állandóságban bíznak. A csapat az egyik legjobb védelemmel rendelkezett az ősz folyamán (mindössze 16 gólt szedett be, csak a Szeged 2011 kapott ennél kevesebbet, 15-öt), ha hátul ez a stabilitás megmarad és a támadójáték markánsabbá válik, akkor Zoran Szpisljak együttese egy év után visszatérhet az NB I-be.

Bár a második helyhez képest 9 pontos hátrányban van a Nyíregyháza, a Spartacusnál nem tettek le a feljutásról, és Véber György vezetőedző is alkalmasnak tartja a keretet a célok elérésére. Érdekes módon sokáig nem érkezett „nagy név” a csapathoz – a gyorsan átigazolt Megyeri Gábor és Szinanovics Szinan is a jövő embere –, azonban a klub csütörtökön bejelentette az azonnal a kezdőcsapatba állítható, a DVSC-t elhagyó hórihorgas támadó, Takács Tamás érkezését. Ez előrevetíti azt is, hogy a rehabilitációját végző, a törökországi edzőtáborozást kihagyó, illetve az edzések látogatása alól felmentett Harsányi Zoltánra már aligha számítanak a klubnál. Sok múlik Rudolf Gergelyen: az ősz nagy részét sérülés miatt kihagyó támadó már egészséges, és ha elkapja a fonalat, akkor a nyírségiek még bele is szólhatnak a feljutásért vívott küzdelembe.

AKIKNÉL NEM KIMONDOTT CÉL AZ NB I – DE NEM IS UGRANÁNAK EL A LEHETŐSÉG ELŐL

Jó pozícióban, a harmadik helyről várja a tavaszi folytatást a Balmazújváros, amelynél nem kimondott cél a feljutás – de a hajdúságiak nem is ugranának el a nagy kihívás elöl, ha feljutó helyen végeznének. A keretben télen minimális változások voltak, négy, kevés lehetőséget kapó játékos (Gazsi Tamás, Istenes Erik, Máté János, Varga Kevin) távozott, míg Heffler Norbert érkezett, akire akár a kezdőcsapatban is számíthat a szakmai stáb. Az egységes csapatot alkotó Balmaz eséllyel pályázik arra, hogy megismételje őszi teljesítményét.

Érdekes a ZTE FC helyzete, hiszen a zalaiak évek óta a feljutás reményével vágnak neki a bajnokságnak, ez idén sincs másként – de az ősz végén összeszedett nyolcpontos hátrány miatt már nem első számú elvárás az NB I-es tagság kivívása. A klub főként fiatal játékosokkal erősített (Angyal Zsolt, Paudits Patrik, Oláh Bálint, Szatmári István) és kisebb meglepetésre elengedte gólkirályát, az előző bajnokságban 22 gólt szerző Daru Bencét Paksra – igaz, csak kölcsönbe. Érdekesség, hogy a klub elköszönt az ősszel többször fegyelmezetlenkedő Villám Balázstól, a hátvéd viszont feljebb lépett, az NB I-es Honvédhoz igazolt át.

NÁLUK A MINÉL ELŐKELŐBB HELYEZÉS ELÉRÉSE A CÉL

A jó tavaszi szereplésben, a minél jobb helyezés elérésében bíznak az egyaránt jó őszt produkáló Mosonmagyaróvári TE-nél, a Vác FC-nél és a Szeged 2011-nél is.

MEGŐRZI-E MÁSODIK HELYÉT A SOROKSÁR?
Legutóbb a 2014–2015-ös idényben fordult elő, hogy a téli szünetben feljutó helyen állók végeztek a bajnokság végén az első két helyen, akkor a Vasas és a Békéscsaba tudta megőrizni előkelő pozícióját. A 2015–2016-os kiírásban azonban ez csak az ősz után vezető és végül bajnok Gyirmót FC Győrnek sikerült, a ZTE-nek nem. Az őszi szezon után még második zalaiak csak a harmadik pozícióban zártak, a Mezőkövesd nagy hajrával megelőzte őket. Most a Puskás Akadémia mellett a Soroksár várja feljutó helyen a tavaszt.

Mindhárom együttes keretében csak minimális változások voltak, elsősorban fiatal játékosokkal erősítettek – a kisalföldiek a rutinosabb Lázár Patrik mellett Katona Károllyal és Kovács Gergővel, a hazai meccseit továbbra is Dunaújvárosban játszó váciak Major Mátéval, míg a szegediek Szemerédi Norbert mellett Kasuba Dániellel.

A középmezőnyt alkotó többi csapat közül posztra igazolt a télen a Soproni VSE, Supka Attila együttesének hosszú idő után sikerült balhátvédet (Németh Milán) szerződtetnie, illetve Póti Krisztián és Csordás Szabolcs is érkezett a klubhoz.

Az FC Csákvárnál új tréner, a PAFC-tól távozó Vincze István lett a szakmai munka első számú felelőse (az eddigi vezetőedző, Toldi Gábor másodedző lett). A klub vezetősége igyekezett pótolni a ZTE-hez távozó házi gólkirályt, Paudits Patrikot – a támadósorba négyen (Molnár Csaba, Gottfried Dániel, Hodgyai László, Sejben Viktor) is jöttek.

A Szolnoki MÁV-nál mindössze egy kapuscsere történt, Somogyi Csaba helyett Gazsi Tamás érkezett.

Goran Kopunovics irányításával dolgozta végig a felkészülés nagy részét a BFC Siófok – a vezetők aztán egy héttel a rajt előtt köszöntek el a szakembertől, akinek a helyére a Videotontól Disztl László érkezett. Nagy kérdés, hogy a hirtelen jött változás mennyire zavarja meg a futballistákat. A keret két játékossal, Lázár Zsolttal és Tóth Jeremyvel bővült, de a Balaton-partiaknak lehet még egy „nagy fogásuk”, a legutóbb a Vasasban játszó Czvitkovics Péter érkezhet.

A bajnokságban a negyedik legkevesebb gólt szerző Dorogi FC-nél abban bíznak, hogy a korábbi NB I-es gólkirály, Simon Attila (aki a Gyirmót FC Győrt hagyta el a dorogiak kedvéért) átigazolásával a csapat gólerősebb lesz.

A Kozármisleny FC is rutinos támadó, Miroszlav Grumics megszerzésében látta a garanciát a sikerre, de a hazai meccseit stadionja felújítása miatt Pécsen játszó klub edzőt is cserélt, Németh Zsolt helyett a Szanyó Károly, Sándor Tamás páros vette át a csapatot.

NAGY HARC LESZ A KIESÉS ELKERÜLÉSÉÉRT

A pontszámok alapján a Budaörsi SC, a Cigánd, a Ceglédi VSE és a SZEOL SC van nehéz helyzetben és egyáltalán nem kizárt, hogy ebből a négyesből kerül ki a három kieső.

A Ceglédnél a télen Nagy Mihály ült le a kispadra és szinte teljes keretcsere történt, nem kevesebb mint 13 játékos távozott, és 11 érkezett a klubhoz. Az érkezők között van Fröhlich Roland, Preklet Csaba, Takács Péter, Nagy Sándor, Mursits Roland, Lengyel Béla és Szalkai Róbert is, és ha csak a neveket nézzük, akkor a ceglédieknek a legjobbak az esélyei a megkapaszkodásra. Ám nagy kérdés, hogy a sok új játékos mikor „érik” össze, mikorra válik egységes csapattá.

A Budaörs ezzel szemben szisztematikusan, posztra igazolt, két kapus, egy védő és egy támadó érkezett Bognár György együtteséhez. A klub stadionjának felújítása miatt tavasszal Csákvár helyett Tatabányán rendezi hazai mérkőzéseit.

A Cigánd az átigazolási időszak hajrájában húzott bele, akkor érkezett az együtteshez Mihai Nicorec, Varga Kevin és ifj. Sándor Tamás is, azonban sokan, 12-en hagyták el a klubot.

A nagyon nehéz helyzetben lévő SZEOL SC Zoran Kunticsot ültette le a kispadra, a csapat kizárólag fiatal játékosokkal erősített – egy biztos, a szegediek bennmaradása kisebb csoda lenne.

A 21. FORDULÓ PROGRAMJA – 2017. FEBRUÁR 19. (VASÁRNAP)
12.00: Budaörs–Soproni VSE
14.00: BFC Siófok–ZTE FC
14.00: Dorogi FC–Csákvár
14.00: Szeged 2011-GA–Cigánd SE
14.00: Ceglédi VSE–SZEOL SC
14.00: Soroksár SC–Kisvárda
14.00: Szolnoki MÁV FC–Puskás Akadémia FC
14.00: Mosonmagyaróvár–Kozármisleny
14.30: Nyíregyháza Spartacus–Vác FC

Balmazújváros–Békéscsaba – elhalasztva

AZ ÁLLÁS
1. Puskás Akadémia FC20116 337–28 +939
2. Soroksár SC20115 437–20+1738
3. Balmazújváros20114 524–17 +737
4. Békéscsaba Előre20113 630–16+1436
5. Kisvárda20105 530–18+1235
6. Mosonmagyaróvári TE20104 633–19+1434
7. Vác FC20 95 624–19 +532
8. Szeged 201120 86 627–15+1230
9. ZTE FC20 86 631–27 +430
10. Nyíregyháza Spartacus FC20 85 725–23 +229
11. Soproni VSE20 78 524–22 +229
12. Szolnoki MÁV FC20 83 925–28 –327
13. FC Csákvár20 69 525–28 –327
14. BFC Siófok20 721122–29 –723
15. Dorogi FC20 65 919–24 –523
16. Kozármisleny FC20 641019–25 –622
17. Budaörs20 611315–34–1919
18. Cigánd SE20 541114–33–1919
19. Ceglédi VSE20 431326–37–1115
20. SZEOL SC20 321510–35–2511

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik