Megyei foci: „Meg sem akarok állni 30 gólig” – Youla újra Magyarországon

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 15:42
null
Souleymane Youla 2014-től 2016-ig játszott a Honvédban, most Piliscsabán, a megye II-ben tért vissza Magyarországra (Fotó: Nemzeti Sport)
Négy év után ismét Magyarországon futballozik Souleymane Youla, aki a Pest megyei II. osztályú Piliscsabai SE együttesében eddig két bajnokin három gólt szerzett. A guineai támadó 2014 és 2016 között a Budapest Honvédban futballozott, majd Amerikába igazolt, végül 2019 nyarán a belga Winkel Sport együttesében fejezte be profi pályafutását. Ezután családjával visszatért Magyarországra, majd a nyáron lakóhelyén, Piliscsabán rávették arra, hogy térjen vissza a pályára és tapasztalatával segítse a fiatalokat.

A 38 éves csatár, Souleymane Youla profi pályafutása során szerepelt a belga Lokerenben, az Anderlechtben, a Sint-Niklaasban és a Tournaiban, emellett futballozott a török Genclerbirligiben, a Besiktasban, az Eskisehirsporban, a Denizlisporban, illetve megfordult a francia Metzben, a Lille-ben és az Amiens-ben is.

2014 nyarán Magyarországra igazolt, a Budapest Honvéd színeiben két év alatt 62 tétmérkőzésen 19 gólt szerzett, emellett hat gólpasszt jegyzett. 2016-ban Amerikába, a North American Soccer League-ben szereplő Indy Elevenhez szerződött, majd ismét Belgiumba vezetett az útja, ahol az alacsonyabb osztályú KSK Ronse, majd a KVC Winkel Sport együtteseiben szerepelt, végül 2019 nyarán befejezte pályafutását. De hogyan került egy év kihagyás után a Pest megyei bajnokságba?

Youla Piliscsabán lakik családjával, sőt, a kisfia a piliscsabai U7-es csapatban futballozik – ecsetelte az NSO-nak Gáspár Zsolt, a klub elnöke. – Néhány hónappal ezelőtt összefutottam vele a községben, és arról győzködtem, hogy jöjjön le edzésre. Nyáron erre sor került, és mivel megtetszett neki a közeg, úgy döntött, csatlakozik a csapathoz. A játékosok olyan nagy szeretettel fogadták, hogy az még magyar feleségét is meglepte. Nálunk senki nem kap pénzbeli juttatást – a megyei bajnokságban egyébként a bérezést abszolút egészségtelen folyamatnak tartom, amelynek káros hatásai vannak –, de a lelkesedés igenis előreviszi a csapatot. Természetesen nagy áldásnak éljük meg, hogy ilyen kaliberű játékos csatlakozott hozzánk, sőt, Youlára már, mint »igazi« piliscsabaira tekintünk, hiszen gyökeret eresztett nálunk. Sok a saját nevelésű, fiatal labdarúgó a keretben és mellette sokkal motiváltabbak a többiek; látszik, hogy inspirálja őket!”

Souleymane Youla – aki hazája, Guinea válogatottban összesen 36 mérkőzésen 17 gólt szerzett – tehát egy év kihagyás után tért vissza a pályára, és harminc gólig meg sem akar állni a Piliscsaba színeiben.

A legutolsó belgiumi évek után úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Magyarországra – mondta Souleymane Youla a Nemzeti Sport Online-nak. – A Winkel Sporttal bajnokok lettünk a harmadosztályban, és bár voltak ajánlataim Belgiumból és Törökországból is, már nem akartam folytatni profi karrieremet. Nem volt tervben, hogy akár amatőr szinten is játsszak még, de a piliscsabai klub elnöke meggyőzött a visszatérésről. Jó érzés újra a pályán lenni, a társak remekül fogadtak. Tapasztalatommal szeretném segíteni az edzéseken és a meccseken is a csapatot, hiszen itt is akadhat olyan tehetséges játékos, akiből később profi labdarúgó válhat. Örömteli, hogy hallgatnak a tanácsaimra, még a vezetőedző is kikéri a véleményemet. Természetesen a pályák nem olyan minőségűek, mint amihez korábban hozzászoktam, de azt érzem, hogy bizonyítani akarnak ellenünk. Sajnos néhány labdarúgó túlzottan agresszív – a meccseken egyszerre négy védő próbál leszerelni. Három találatot így is szereztem már, és meg sem akarok állni harminc gólig, illetve szeretném, ha az első három hely valamelyikén végezne a csapat.Edzősködésben nem gondolkodom, viszont a futballban szeretnék maradni és menedzserként elhelyezkedni; remélhetőleg ez ügyben hamarosan konkrétumok is lesznek.”

A Piliscsabai SE két mérkőzés után két győzelemmel, 6 ponttal a Pest megyei II. osztály Északi csoportjának 2. helyén áll. A csapat a 3. fordulóban, szombaton a Gödhöz látogat, a mérkőzés 16.30-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik