Labdarúgás: történelmi meccs a BEAC és a MAFC között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.02. 14:26
null
A BEAC és a MAFC összecsapását előbbi nyerte (Fotó: Csomos Attila/ELTE Online)
Idén a XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján debütált az I. nagypályás torna a KEK berkein belül. Ahogy Simon Gábor, a BEAC ügyvezetője mondta a megnyitón, a KEK szervezői szeretnék hagyománnyá tenni ezt az eseményt is. A jövőbeli tervek azok, hogy a nagypályás KEK egyfajta felkészülési tornaként fog szolgálni a csapatok számára a bajnokság kezdete előtt egy héttel.

A történelemkönyvekbe bekerülő első mérkőzés nem is lehetett volna szimbolikusabb, mint a BEAC–MAFC örökrangadó. A két csapat valamikor az 1900-as évek elején találkozott először még az NB II-ben, most pedig majdnem 120 évre rá avatják együtt a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának nagypályás labdarúgótornáját.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Az 1898-ban alapított BEAC és az egy évvel idősebb MAFC, mint a két vezető budapesti egyetem, a Budapesti Tudományegyetem (ma ELTE) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) sportegyesülete, az MLSZ alapítása óta tagjai a magyar labdarúgó-bajnokságoknak. Már az első, 1901-es bajnokságban is szerepelt mindkét alakulat. Az első években a BEAC az NB II-ben, míg a MAFC az NB I-ben vitézkedett, jelenleg mindkét csapat a BLSZ III-ban futballozik.

Az összecsapás jó színvonalú meccset hozott. A BEAC végezte el először a kezdőrúgást, majd dominálta is az első 10 percet, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Németh Ábel korán vezetést szerzett a hazaiaknak. Ezután mindkét gárda hullámzóan folytatta az első játékrészt, hol a MAFC szorította saját térfelére a BEAC-ot, hol a vendégek kényszerültek a kapujuk előterébe.

A második félidőre azonban nagyon felpörgött a BEAC, a frissen beállt Majer Zsolt kapufára lőtte a helyzetét, de nem sokkal később Németh megszerezte második gólját is Majer passzából. A MAFC játékosai ezután kis ideig nem találták az összhangot, amiből rosszul jöttek ki, mivel az első félidőben jól irányító Magyar három perc leforgása alatt duplázott.

Ezt követően érkeztek mindkét együttesbe a frissítő cserék és a BEAC hol kényelmesen engedte át a MAFC-ot a saját térfelére, hol pedig nyomás alatt tartotta az ellenfél kapuját. Legjobb példa volt erre a sorozatos szögletek elvégzése és a veszélyes indítások sorozata. Előbb Juhász lövését blokkolták a kapu előterében, majd Majer futott egy hajszálnyival lesre. A meccs végére teljesen kitámadott a becsületgólért a MAFC, amit Majer könyörtelenül kihasznált Pintér passza után. Így a tavaly szeptemberben átadott Pluhár-pályán rendezett I. nagypályás KEK végeredménye BEAC–MAFC 5–0.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik