Labdarúgás: együtt dolgozik a Testnevelési Egyetem és az MTK

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.10.27. 16:31
null
Sterbenz Tamás (balra) és Zakor Sándor a mai bejelentésen (Fotó: Árvai Károly)
A hír röviden: együttműködési megállapodást kötött a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az MTK Budapest.

Sport és tudomány, futball és tudomány – egyre inkább összetartozó fogalmak. Gondoljunk csak bele, ma már senki nem lepődik meg azon, ha azt látja, amikor egy labdarúgó leveszi a mezét, sportheveder feszül rajta. S ha hátul a név alatt a szám fölött kidudorodik a mez, annak az oka, hogy a futásteljesítményt mérő eszköz akkumulátorát rejtették oda.

Persze, van aki még manapság is kétségbe vonja, milyen fontos lehet a tudomány, a számítógépes technika, a mérési adat szerepe a sportban – és ezen gondolkodhattak azok is, akik arról hallottak, olvastak, hogy „A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és az MTK Budapest között együttműködési szerződés jött létre”.

A lényeg röviden összefoglalható: a kék-fehérek utánpótlás-nevelő műhelye, a Sándor Károly Labdarúgó-akadémia biztosítja a játékosokat, a létesítményeket, míg a TF a tudományos hátteret.

„Egyre többen felismerik, hogy a magyar sport fejlesztését a TF-en keresztül kell megtenni” – hangsúlyozta a csütörtöki sajtóeseményen Sterbenz Tamás rektor, és hozzátette, hogy a TF hallgatói számára is nagyon előnyös, ha magas szintű futballakadémián tudnak edzéseket látogatni. A TF-nek pedig nagy segítség, hogyha a futballklubok nyitottak a tudományos eredményekre, azokat felhasználják a napi munka során. Így a TF nem csak az íróasztal fiókjának végzi a kutatásait.

Zakor Sándor, a MTK Budapest tulajdonosa kiemelte, nagyon sokat várnak a két nagy múltú intézmény, az 1888-ban alapított kék-fehér klub és az 1925 óta működő TF együttműködésétől. Kiemelte, hogy rendkívül éles a verseny a magyar és a nemzetközi futballpiacon, és tudományos háttér nélkül ma már képtelenség sikereket elérni.

„Célunk, hogy minél több, az akadémiánkon nevelkedett játékosból váljon nemzetközi szintű labdarúgó   – mondta Zakor Sándor. – Ehhez az MTK megteremtette a feltételeket, de olyan partner hiányzott, aki megfelelő tudományos háttérrel egészíti ki a szakmai munkát. Természetesen bízom abban, hogy a klubunk is hozzájárul az egyetemen zajló munka fejlődéséhez.”     

Futball és tudomány – szükségük lehet egymásra, gyümölcsöző lehet ez az együttműködés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik