NB II: kecskeméti futballünnep hét hazai góllal, NB I-es tempóban

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.05.23. 08:13
Micsoda bajnoki befejezés: az ezüstérmes és NB I-be jutott Kecskeméti TE hét gólt szerzett a Szentlőrinc ellen, a négy találatig jutó Lukács Dániel lett a ­másodosztály gólkirálya.

Dobogón a bajnoki ezüstérmes kecskeméti csapat, és a pódium alján a legfontosabb üzenet – „Feljutottunk!” –, hiszen a KTE a 2015-ös kizárás után a megyei első osztályból küzdötte vissza magát az élvonalba, mégpedig úgy, hogy az NB II-ben esélyesebbnek mondott klubokat előzött meg (Fotók: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

A Sport utcában lelassult a forgalom. Másfél óra volt a kezdésig, s a kecskeméti Széktói Stadion felé igyekvő drukkerek autóikkal már csak araszolni tudtak. Pedig sokan a helyi legnépszerűbb közlekedési eszközt választották, kerékpáron tekertek a létesítményhez, volt egyfajta bája, ahogy a stadion kerítéséhez lakatolt több tucatnyi vasparipa megpihent a sörözgető szurkolók hátterében. A hét utolsó napján a szomszédos élményfürdőben és csúszdaparkban is szép számmal akadtak vendégek, sőt a néhány utcasarokra található szabadidőparkban is rengetegen piknikeztek, görkorcsolyáztak, ám az igazi vonzerőt ezen a vasárnapon a KTE futballmeccse jelentette.

Az élvonalba hét esztendő után visszajutó lila-fehérek a surranópályáról indulva, a harmadosztályból feljutó csapatként vágtak neki az NB II-nek, a városban talán egyetlen ember sem akadt – beleértve Szabó István vezetőedzőt is –, aki bármennyi esélyt adott rá, hogy május végén a feljutást jelentő ezüstérmeket akasztják a labdarúgók nyakába. Ehhez képest vasárnap délután kígyóztak a sorok a beléptetőkapuknál, az ötszáz forintba kerülő diák- és nyugdíjas, valamint az egységesen ezer forintért áruba bocsátott teljes árú jegyek is mind elfogytak, ami azt jelentette, hogy a Szentlőrinc ellen közel háromezren zsúfolódtak össze a Széktói Stadion lelátóin, még a vendégszektorban is lila mezes ultrák üldögéltek. Megjelent a tökmagárus, újra előkerültek a lila-fehér sálak, a helyi ultrák hatvan perccel a kezdés előtt már melegítették hangszálaikat, amit aztán hideg sörrel hűtöttek le. A hangulatot jól jellemezte, hogy amíg máskor Szabó István vezetőedző ilyenkor végig a csapatával van, miközben a játékosok a gyepen melegítenek, most a lelátón beszélgetett, aki arra járt, megveregette a vállát, ő pedig szerényen, mosolyogva fogadta a gratulációkat.

Közvetlenül a meccskezdés előtt természetesen már elfoglalta jól megszokott (álló)helyét az oldalvonal mellett, a sípszó előtt pedig aranyos jelenet játszódott le a pályán, a kecskeméti kezdő összeállt egy csapatképre, ám nem tizenegyen, hanem legalább negyvenen voltak egy kupacban. Fülig érő szájú, lila mezes kisfiúk, kislányok vágták magukat le a földre a csapat elé, a gólkirályi címre pályázó Lukács Dániel a kislányát fogta karjában, hogy aztán feladja őt édesanyjának a lelátóra.

A Kecskemét aztán máris élvonalbeli tempóra kapcsolt, 6 perc 43 másodperc elteltével vezetést szerzett, Tóth Barna ráadásul olyan akció végén bólintott a bal alsó sarokba, melyet az NB I-ben is a szebb találatok közé választanának. A szünet előtt ráadásul újabb két gólt rámolt be az ezüstérmes csapat a Szentlőrinc kapujába, előbb Lukács Dániel szerzett gólt, majd Bartha László vágta a labdát a léc alá.

A lelkes kecskeméti szurkolók görögtüzet gyújtottak a lelátón, de a csapat a fordulás után némileg visszavett a tempóból, a vendégek Mervó Bence révén szépítettek. A lilák ettől mintha dühbe jöttek volna, elkezdték sorra kialakítani a helyzeteket, Szuhodovszki Soma újabb, a végsőkig kijátszott akció végén lőtt a kapuba, Lukács Dániel pedig ráhajtott a gólkirályi címre, idénybeli 23., 24., majd 25. találata azt jelentette, övé az elismerő cím a ­másodosztályban!

A kecskeméti drukkerek helyükről felállva vastapssal köszöntötték a kiütéses győzelmet, a lilák lehengerlő játékkal bizonyították, hogy megértek az NB I-re, a feljutás nem a szerencse és a véletlen műve. A csapat nem akármilyen bajnoki hajrát produkált: sorozatban hetedik mérkőzését is megnyerte, utolsó 13 bajnokiján veretlen maradt, a Szabó István edzette csapat tagjai így különösen jó hangulatban mehetnek nyári pihenőre.

A labdarúgók és a szakmai stáb a lefújást követően a pályán tartott ünnepség keretén belül átvehették a második helyéért járó ezüstérmeket, a történelmi fotó pedig sok mindent elárult a KTE-ről, a futballistákról sugárzott a boldogság, az elszántság és az erő.

A KTE üstökösként tért vissza az NB I-be.

Emlék 2015-ből: Botka Endre (lilában) még KTE-játékosként küzdött Böde Dániel ellen
Emlék 2015-ből: Botka Endre (lilában) még KTE-játékosként küzdött Böde Dániel ellen
A KTE tér vissza elsőként az NB I-be a 2015-ben kizárt csapatok közül
Némi túlzással: 2015 májusában bomba robbant a magyar futballban. A szövetség elnöke, Csányi Sándor radikális változásokról számolt be, sajtótájékoztatón közölte, hogy legkésőbb a 2017–2018-as idénytől tizenkét csapatosra csökken az NB I mezőnye – az addigi tizenhatról. Nos, a létszámszűkítésre nem kellett addig várni: a PMFC-Matias, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus FC, a Lombard Pápa Termál FC és a Győri ETO FC nem kapott licencet. Igaz, a Győr nem is kért, tudniillik éppen csődbe ment… Noha aki tudott, fellebbezett, végül nemhogy az első, a másodosztályú szereplés sem jött össze az említett csapatoknak: a Nyíregyházát és a Győrt az NB III-ba, a Kecskemétet, a Pécset és a Pápát a megyei első osztályba irányította az MLSZ. Holott a pályán nyújtott teljesítmény alapján az ötből négynek lett volna maradása az élvonalban: az ETO a nyolcadik, a KTE a kilencedik, a PMFC a tizenegyedik, míg a Szpari a tizenkettedik, vagyis bennmaradást érő helyen fejezte be a bajnokságot. A Pápa meg szó szerint zárta – utolsóként, tizenhatodikként. Az egyébként is kalandos múltú Lombard azzal a lendülettel meg is szűnt létezni. A városban szerencsére továbbra is él a futball, a 2015-ben alapított, a megyei bajnokságból induló Pápai Perutz a 2017–2018-as idény óta az NB III Nyugati csoportjának stabil tagja. Győrben életben maradt az ETO, habár első nekifutásra még nem tudott feljutni az NB II-be, másodikra már igen, ugyanakkor negyedik éve nem lép sem fel, sem le. Jövőre ugyanakkor alighanem nekiveselkedik a feljutásnak, a DAC-ot is a magasba emelő Világi Oszkár beszállásával minden bizonnyal az élvonalbeli tagság kivívása lesz a cél. Ami a Győrnek nem sikerült, a Nyíregyházának igen. Miután első nekifutásra megnyerte az NB III Keleti csoportját, a 2016–2017-es idénynek már a második vonal tagjaként vágott neki. Ha van olyan csapat, amelyikről elmondható, hogy az elmúlt öt évben bebetonozta magát az NB II-be, az a Spartacus, mindenre volt reális esélye, csak a feljutásra és a kiesésre nem. Pécsen 2015. május 29-én, a Nyíregyháza ellen 2–1-re megnyert utolsó bajnoki mérkőzést követően jelképesen is eltemették a futballt: a kezdőkörben kiásott gödörbe süllyesztettek egy koporsót. Mélyről indult tehát újra a foci a Mecsekalján, a PMFC igazi Munkás-csapatként kapaszkodott vissza – ha nem is az NB I-be, de az NB II-be. A Pécs, ugyebár, megtapasztalhatta, milyen a megyei bajnokságban küzdeni, a múltjához méltatlan szinten azonban csak egy évig szenvedett, Baranya (megye) aranya a 2015–2016-os idényben a piros-feketéké lett, akik aztán négy évig sínylődtek a harmadik ligában, mígnem 2020 nyarán végre annak örülhettek, hogy megváltották a jegyüket a másodosztályra. S kis híján nyomban az elsőre is, a Vas László vezette csapat, ha titkon is, de sokáig reménykedhetett abban, hogy újoncként kiharcolja a feljutást, nem jött össze – amiként idén sem. Nem úgy, mint a Kecskemétnek!
A KTE-történelem keserű fejezete: a 2015-ös MLSZ-döntést követően a névhasználati joggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt. Amint az a kecskemetite.hu oldalon is olvasható, a városban a KLC-KTE SI felnőttcsapata játszott akkor a legmagasabb szinten – a megye egyben. A Kecskeméti LC Kft. 2016 telén alakult meg, a cég vette át a felnőttgárda működtetését a sportiskolától. A KLC a 2017–2018-as bajnokságot, majd a Hajdúböszörmény elleni osztályozót megnyerve jutott fel a harmadik ligába, és ok volt még az örömre, hogy a névhasználati jogot birtokló KTE-vel folytatott tárgyalások eredményre vezettek, így ismét Kecskeméti TE néven indulhatott az NB III Közép-csoportjában, ahol előbb a kilencedik, majd a tizenegyedik, tavaly pedig a második helyen végzett. Az ezüst is aranyat ért, mert a bajnok Iváncsa nem vállalta az NB II-es szereplést, így – legjobb másodikként – a lila-fehérek kaptak felkérést, akik köszönettel, éltek is a lehetőséggel.
Olyannyira, hogy – a „számkivetett” klubok közül elsőként – már az NB I-re készülhetnek…
P. T.
A KTE vezetőedzője, Szabó István volt az egyik legnépszerűbb szereplő, fotózták és persze mindenki beszélni akart vele
A KTE vezetőedzője, Szabó István volt az egyik legnépszerűbb szereplő, fotózták és persze mindenki beszélni akart vele
Meccs előtt, közben is kigyúltak a görögtüzek a Széktói Stadionban, de a szurkolók az ünneplésre is tartogattak meglepetést
Meccs előtt, közben is kigyúltak a görögtüzek a Széktói Stadionban, de a szurkolók az ünneplésre is tartogattak meglepetést
A kecskeméti sikertörténet szereplői
Nézzük, kik tettek azért, hogy a Kecskeméti TE az NB I-ben kezdhesse a 2022–2023-as idényt.
Vezetőség: Filus Andor (ügyvezető), Tóth Ákos (sportigazgató), Czéh László (klubigazgató)
Játékoskeret:    Varga Bence, Kersák Roland, Cseh Balázs (kapusok), Tóth Dávid, Grünvald Attila, Kis Balázs, Buna Gábor, Szabó László, Paudits Patrik, Lukács Dániel, Szalai Gábor, Győri Ábel, Szabó Alex, Vágó Levente, Bodor Zoltán, Lipcsei Ádám, Katona Bálint, Nagy Krisztián, Gál Szabolcs, Rjasko Mihajlo, Tóth Barna, Bartha László, Szökrönyös Dániel, Szuhodovszki Soma, Győri Benjámin, Hadaró Valentin (mezőnyjátékosok)
A csapat tagja volt ősszel, de télen másik klubhoz igazolt: Puskás Zoltán, Madarász Bence, Marsa Levente, Belényesi Csaba, Hatvani Dániel, Szalai József, Tóth Dániel
Szakmai stáb:  Szabó István (vezetőedző), Kerekes Barna (asszisztensedző), Trepák Attila (kapusedző), Buzási Péter (erőnléti edző), Farkas István (technikai vezető), Lénárt Máté (videóelemző), Nemes László, Turkevi Nagy Ildikó (egészségügyi részleg), Barakkó Gergő, Huber Bálint (masszőrök), Kovács Sándor (szertáros)
P. T.
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Gólparádét láthattak a kecskeméti szurkolók – ami kérdéses, hogy a július végén kezdődő NB I-ben hazai pályán vagy albérletben drukkolhatnak-e a lila-fehérben futballozó kedvenceknek
Gólparádét láthattak a kecskeméti szurkolók – ami kérdéses, hogy a július végén kezdődő NB I-ben hazai pályán vagy albérletben drukkolhatnak-e a lila-fehérben futballozó kedvenceknek

 

A VÉGEREDMÉNY
1. Vasas FC382510 380–22+5885
2. Kecskeméti TE3823 8 775–36+3977
3. Diósgyőri VTK3821 9 857–40+1772
4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia3819 91064–34+3066
5. BFC Siófok381514 942–37 +559
6. Szombathelyi Haladás3816 91337–30 +757
7. ETO FC Győr3816 81457–46+1156
8. Soroksár SC3814101467–61 +652
9. FC Ajka3814 91549–49 051
10. Nyíregyháza Spartacus3813111445–51 –650
11. Pécsi MFC3812121438–39 –148
12. FC Csákvár3810131552–57 –543
13. Tiszakécske3812 62041–65–2442
14. Budafoki MTE3811 91839–50–1142
15. Békéscsaba 1912 Előre3810121653–69–1642
16. Szentlőrinc SE3810121639–57–1842
17. Dorogi FC3811 81935–60–2541
18. Szolnoki MÁV FC38 9111835–55–2038
19. Budaörs38 8141640–61–2138
20. III. Kerületi TVE38 9101936–62–2637

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik