Így éltük meg 2020-at: hajrá, Kerület, első a becsület!

Vágólapra másolva!
2020.12.31. 11:25
null
De szép is volt az a régi omladozó betonlelátó... (Fotó: tve1887.hu)
2020 nem az az év lesz, amelyre jó szívvel gondolunk vissza. Mégis történtek olyan „pici (sport)csodák”, amelyek szebbé tették a hétköznapokat. A Nemzeti Sport Online néhány munkatársa vállalkozott arra, hogy ezeket megossza olvasóinkkal az esztendő utolsó napjaiban. Ezúttal Somlóvári Dávid mesél arról, hogy egy harmadosztályú mérkőzés is szerezhet örömöt, pláne ebben a nehéz időszakban.

Nem feltétlenül úgy indult ez az év, hogy egy III. Kerület–Mosonmagyaróvár harmadosztályú mérkőzés lesz az egyik legemlékezetesebb sporteseményem. Az oké, hogy a márciusi Arsenal–West Ham az Emiratesben egy régi álmom beteljesülése volt, de hogy a Kalap utcai rangadó is simán dobogós helyen lesz a helyszíni élményeket tekintve...

És a rangadó kifejezés ezúttal nem újságírói túlzás: az NB III Nyugati csoportjának listavezetője fogadta a másodikat november elején.

Legjobb barátom, mondhatni, óbudai lokálpatrióta, minden hazai Kerület-meccsen ott van. Klasszikus szurkolói típus, aki a magyar nyelv összes szépségét és kreativitását kihasználva „dicséri” az ellenfél játékosait, edzőit. Ő vett rá, hogy a vasárnap délutánomat eme remek programnak szenteljem.

Mivel a „hétben” lakom, ahol gyakorlatilag egy egybefüggő focipályányi zöld terület sincs, nemhogy futballcsapat, földrajzi alapon kialakuló ellenérzésem sem volt az óbudai kék-fehérek irányába.

Ekkor már ugye bőven túlvoltunk az első COVID-hullámon, bajnokságok szüneteltetésén, nézők kizárásán, de a második hullám előtt még pont lehetett meccsekre járni. A számomra emlékezetes londoni derbi óta nem voltam élő sporteseményen.

Bár a Vörösvári útról a stadion felé haladva az nem mondható, hogy a 2016-os Eb-sikerekhez hasonló körúti hömpölygést tapasztaltam, de néhány, esetenként III. kerületi merchandise-ba burkolt szurkoló már haladt a csata színhelye felé. Belül végül 600-an gyűltünk össze, ami azért egy NB III-as mérkőzéshez képest kifejezetten jó nézőszámnak tekinthető.



Kulturált hely, fedett lelátó, funkcióját tökéletesen ellátó kivetítő, szépen kialakított büfé, csapolt sör ötszázért. Csak azért sírtam vissza a régi klasszikus betonkaréjt a TVE-szentélyben, mert eszembe jutott, hogy akkortájt húsz évvel és ugyanennyi kilóval kevesebb voltam.

Hajrá, Kerület, első a becsület! Ahogy a szurkolói dal is mondja. Egy-két régi NB I-es futballista, meglepően jól játszó vendégek, kulturáltan futballozó csapatok és amolyan elcsépelten hangzó, de most tökéletesen helytálló kifejezés: taktikai küzdelem. Az utolsó fél órára beálló már-már veterán Czvitkovics Péter, akinek minden labdaérintésén látszik, hogy valaha a magyar futball egyik legnagyobb tehetsége volt. Ezen a szinten tényleg minden mozdulata élmény. Néhány helyzet, meg egy büdös nagy nulla nulla a végén.

Nem, ebből sem lett gól (Fotó: tve1887.hu)
Nem, ebből sem lett gól (Fotó: tve1887.hu)

De így is tömény élvezet. Jó szórakozás.

Természetesen az egész éves korlátozások miatt is, de még a nap is szebben sütött a pálya mögött, a sör is finomabb volt, a ropi is jobban esett, és a hangulat is nagyon rendben volt. És még szakmai szempontból is remek meccsélményt szereztem.

2020 miatt nagyon sok mindent átértékeltünk az életben, megtanultuk becsülni azt, amink van.

Én legalábbis biztosan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik