Honvéd: „Vissza kell jutnunk oda, ahová ez a patinás klub való”

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 17:42
null
<strong>Pinezits Máté</strong> hangsúlyozta, a Honvédnak az élvonalban a helye (Fotó: Földi Imre)
Pinezits Mátét, a kispestiek új vezetőedzőjét nem a kor, hanem az érdekli, hogy a futballista mennyire éhes a sikerre – a szakember beszélt még álvagányságról és dörzsöltségről is.

 

– Tudta, hogy négy év alatt ön a kilencedik vezetőedzője a Honvédnak?
– Nem figyeltem ezt a statisztikát – húzta fel a szemöldökét félmosoly kíséretében a lapunknak nyilatkozó Pinezits Máté, az NB II-be kieső Bp. Honvéd 39 éves vezetőedzője, aki az idény végén távozó Dean Klafuricot váltotta a kispadon.

– Nem elrettentésképpen mondtam...
– Nem foglalkozom a múlttal, miért esett ki a csapat az NB I-ből. Nyilván a célom nekem és a stábomnak is, hogy előre nézzünk, s a lehető legjobban és legeredményesebben dolgozzunk. Remélhetőleg minél tovább.

– Kijelenti, hogy egyértelműen a visszajutás a cél?
– A Budapest Honvédról beszélünk, álszentség lenne azt mondani, hogy nem. Természetesen vissza kell jutnunk oda, ahová ez a patinás klub való. Persze rajtunk kívül még lesz legalább hat olyan klub, amelynek ugyanez a célja, de nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk.

– Jelenleg reális elvárásnak érzi, hogy a Honvéd az első két hely egyikén végezzen a Merkantil Bank Ligában?
– Csak hangsúlyozni tudom: ennek a klubnak az élvonalban a helye.

– Kun Gergely ügyvezető nyitva hagyta a kérdést, hogy mi lesz a légiósok sorsa. Van ebben az ügyben fejlemény?
– Azt tudom mondani, amit Kun Gergely: a klub mérlegeli a lehetőségeit, az a célunk, hogy gazdaságilag és szakmailag is megtaláljuk a legjobb megoldást.

– El tudja képzelni, ha a külföldi labdarúgók távoznak, leginkább fiatalabb játékosokkal elérhető az NB I?
– Annyira azért nem fiatalok, a legtöbbjüknek már van egy-két idény a lábában, és én hiszek bennük! Természetesen akadnak olyan posztok, amelyekre kell az erősítés, de engem nem a kor érdekel: az számít, a labdarúgó mennyire éhes a sikerre. Láthattuk, körülbelül huszonegy éves átlagéletkorral a dán élvonalbeli Nordsjaelland kijutott a nemzetközi porondra. Mivel már három éve az U19-es együttest irányítottam, jól ismerem a srácainkat, a legtöbbjükkel dolgoztam együtt, van bennük potenciál. Töretlenül bízom a saját nevelésű fiúkban, s ez nem csak üres lózung!

Tudja, hogy rengeteg munka vár rájuk... (Fotó: Földi Imre)
Tudja, hogy rengeteg munka vár rájuk... (Fotó: Földi Imre)

 

– Tamás Krisztiánnak és Zsótér Donátnak lejár a szerződése a nyáron, míg az egyszeres válogatott kapust, Szappanos Pétert még egy évig köti megállapodása a Honvédhoz. Számítana rájuk az NB II-ben is?
– A vezetőség kompetenciájába tartozik ez a kérdés. Az pedig, hogy mikorra lenne optimális a már végleges kerettel dolgozni – nos, tegnapra... Minél előbb, annál jobb!

– Elképzelte már, mit mond június 19-én, az első edzés előtt az öltözőben?
– Mint előbb mondtam, majdnem mindenkit ismerek személyesen, így bemutatkoznom nem kell... Nyilván ekkor már szakmai és mentális kérdések is felvetődnek, fel kell vázolnom, mire számíthatnak. Rengeteg munka vár ránk, de az alkotás ezzel jár.

...de beleáll a kihívásokba (Fotó: Földi Imre)
...de beleáll a kihívásokba (Fotó: Földi Imre)

 

– Először ülhet felnőttcsapat kispadján – az utánpótlás teljesen más világ.
– Kockázat nélkül nincs siker. A jó karaktert éltetik az ilyen helyzetek és nem fut el a nagy feladatok elől. Óriási kihívás, ez nem is kérdés. Viszont eldönthetem, hogy álvagány vagyok és megvárom, amíg jön egy edző és ha ő nem jár sikerrel, akkor érkezem én, esetleg elmegyek egy kisebb klubhoz, vagy azt mondom, hogy beleállok ebbe a kihívásba. Az utóbbit választottam. A felelősség sokkal nagyobb lesz, ezzel tisztában vagyok. Az utolsó két hazai bajnokinkon szinte telt ház volt és ezt nem sok klub mondhatja el magáról a közép-kelet-európai régióban, nekünk pedig csúsznunk-másznunk kell és jól futballoznunk annak érdekében, hogy sokszor legyen ilyenben részünk.

– Az idén feljutó Diósgyőrben Lukács Dániel 19, míg az ezüstérmes MTK Budapestben Németh Krisztián 22 gólig jutott a legutóbbi NB II-es idényben, a duó végzett a góllövőlista első két helyén. A Honvédnak is szüksége lesz egy kiemelkedően sok gólt szerző csatárra?
– Nevet, neveket nem mondanék, amíg be sem mentem az öltözőbe, de... Úgy érzem, nem feltétlenül kell szerződtetnünk ilyen gólvágót, lehet, a jelenlegi keretben is találunk.

– Milyen edzőnek tartja magát? Amikor 2020-ban a Honvédhoz került, azt mondta, ezek jellemzik leginkább: játékosközpontúság, tisztelet, őszinteség, csibészség, vagányság, a játék élvezete, perfekcionizmus.
– A tisztelet az egyik legfontosabb a világon, ahogyan az is, hogy őszinte legyél a másikkal. Ha pedig ezek a jellemzők fontosak a világban, az öltözőben és a pályán is azok. Ezt otthonról hoztam. Ugyanakkor ha jófiú vagy, nem lehetsz eredményes, kell a csibészség, a dörzsöltség. A ravaszságot ki kell vinni magunkkal a pályára. Ami pedig a perfekcionizmust illeti, ebben is benne van a szülői minta: ha valamit el akarsz érni, százszázalékos erőbedobással csináld, tegyél érte, amennyit csak bírsz! Ne sírjál, hanem legyen célod a célt, és menjél előre!

Még sok a kérdőjel a kispestiek felkészülése kapcsán
A Bp. Honvéd felkészülésével kapcsolatban egyelőre csak az biztos, hogy június 19-én vágnak bele a munkába a labdarúgók, akiknek az ilyenkor szokásos teszteken, erőnléti felméréseken kell részt venniük. Hogy pontosan mikor és milyen ellenfelekkel játszik felkészülési mérkőzést az együttes, még képlékeny, csakúgy, mint az, hogy a csapat utazik-e edzőtáborba vagy sem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik