A fotók készítői közül balról Földi Imre, Reviczky Zsolt, Tumbász Hédi, Szabó Miklós, Mirkó István és Balogh László, a jobb szélen pedig Csillag Péter, az album szövegírója (Fotó: Rédei Ferenc)

 

A Nagy Béla Program támogatásával a Rézbong kiadó gondozásában 2020-ban megjelent könyv szövegének írója, Csillag Péter a megnyitón elmondta, a közreműködő tíz fotós kolléga munkái megerősítették abban, a futball kapcsán a sportág egyetemes nyelvén lehet olyan dolgokról beszélni, amelyek fontosabbak a labdarúgásnál is.

Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója kiemelte, a szociofotók mutatják meg az igazi futball arcát. Ezt erősítette meg a 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor, hangsúlyozva, a Ferencvárossal számos hírverő mérkőzésen játszott, amelyek hangulata a képeken látottakat idézte.

„Nem kell mondanom, milyen közösségi összetartó ereje van vidéken a templom, kocsma, futballpálya szentháromságnak, sajnos jó néhány pálya megszűnésével ez a kohézió lazulni látszik.” Hozzátette: „A múlt megismerése a jövő záloga.” A futball felejthetetlen pillanatait pedig a fotók örökítik meg a jövőnek.