Élet-halál harc a másodosztályban maradásért – NB II-es beharangozó, 1. rész

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2012.08.16. 14:41
null
Romeu (28) az újjászerveződött Vasas egyik alapembere lehet (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Augusztus 17-én, pénteken rajtol a másodosztályú labdarúgó-bajnokság, az NB II 2012–2013-as szezonja. Hagyományos idénynyitó beharangozónkban áttekintjük, mi történt a nyári átigazolási időszakban, mely csapatok esélyesek a bajnoki címre, illetve az első öt hely valamelyikének megszerzésére, amely a szezon végén a bennmaradást jelenti. A mai, első részben a Keleti csoport együtteseivel foglalkozunk. 

Jelenlegi formájában a soron következő az utolsó kétcsoportos, 16 csapatos bajnokság, hiszen jövőre átalakul az NB II, a szezon végén a két csoportot összevonják. A 2012–2013-as idény végén úgy alakul át a mezőny, hogy a másodosztály két csoportjának 2–5. helyezettjei automatikusan bennmaradnak, a 6–8. helyezettek oda-visszavágós alapon megmérkőznek a bennmaradásért az NB III hat csoportjának bajnokával, a 9–16. helyezettek pedig kiesnek a harmadik ligába. További változás lesz, hogy az NB I-es klubok második csapatai mindenképpen búcsúznak a szezon végén, hiszen a versenykiírás értelmében ők már nem lehetnek az egycsoportos másodosztályú mezőny tagjai – ha ilyen együttes az évad végén az első nyolc pozíció valamelyikén végez, automatikusan hátrasorolják, és a legjobb kiesőként záró „nem B-csapat" kerül helyette az első nyolcba.

A mezőny jóval erősebbnek tűnik a legutóbbinál, és a nagy tét miatt óriási harc várható a helyezésekért, hiszen mindenki be szeretne kerülni az első ötbe. Keleten a bajnoki címnek nincs egyértelmű esélyese, a szakértők a Békéscsaba, Mezőkövesd, Nyíregyháza hármast vélik befutónak, de nem szabad leírni a mindig veszélyes Szolnokot és a jól erősítő Vácot sem. Az MLSZ igyekezett pénzügyileg is motiválni a csapatokat, hiszen ebben a szezonban a televíziós pénzekből mindegyik csapat 25 millió forinthoz jut, a következő évadban pedig ez az összeg 50 millió forintra emelkedik. További örömteli fejlemény, hogy ebben az idényben az eddigieknél jóval nagyobb publicitást kap a másodosztály, hiszen a Duna Televízió minden héten pénteken egy mérkőzést műsorára tűz a fordulóból.

KÉT KORÁBBI NB I-ES BAJNOK A MEZŐNYBEN

Az első osztálytól nyáron búcsúzóVasasesetében még abban sem lehetünk biztosak, hogy az angyalföldieknek sikerül megtartaniuk másodosztályú tagságukat. A tulajdonosváltás körüli hercehurca megviselte az őket, a 2011–2012-es NB I-es keret gyakorlatilag szétszéledt, a piros-kékek zömében fiatalokkal és idegenlégiósokkal próbálják elérni céljaikat (a brazil különítmény – Bruno Antonio da Silva, Romeu Romao, Deyvison Fernandes és André Luís – mellett Szilágyi Pétert szerződtették az utolsó pillanatokban, illetve Mundi Roland tért vissza). A portugál edző, Joaquim Machado Goncalves által irányított, még alakuló csapat katasztrofális eredményeket ért el a felkészülési mérkőzéseken, ami nem sok jót sejtet az őszre vonatkozóan annak ellenére sem, hogy az egyik új ügyvezető, Varga Endre (aki a BKV Előrében még futballozott a legutóbbi szezonban) már az őszre erős Vasast ígért a szurkolóknak.

Nagy változások történtek a nyáron a Dunakanyar-Vácnál, a klubnak új, angol tulajdonosa lett, amelyet az egykori Fradi-vezér, Berki Krisztián képvisel. A szakmai munkát Híres Gábortól a Mózner János, Szabados György edzőpáros vette át, és bár a tárgyalások elhúzódása miatt sokáig nehéz volt nyugodtan készülni a csapatnak, végül ütőképes keret jött össze második vonalbeli viszonylatban: a váciak tizennégy labdarúgót igazoltak, többek között megszerezték Kákonyi Dánielt Mezőkövesdről, Farkas Pétert Kaposvárról, Borszéki Csabát Kecskemétről, Benke Viktort Egerből, Gulyás Mátét a REAC-tól és több fiatal tehetséget, így Pap Rolandot, Király Patrikot, Hagymási Dánielt és Petrezselyem Tamást is. A csapatnak harcban kell lennie az első öt pozíció megszerzéséért.

AZ ALFÖLDI RÉGIÓT HÉT EGYÜTTES KÉPVISELI

A feljutásról tavasszal lecsúszó Békéscsabai Előre 1912 SE vezetősége hivatalosan az első öt hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul, de a Viharsarokban nem titkolják, ennél is többre vágynak. Az új vezetőedző, Dajka László a csabai legendával, a szakmai igazgatóvá előléptetett Pásztor Józseffel karöltve feljutásra esélyes csapatot épít, amelynek alapját az új igazolások jelenthetik: Orosházáról Alekszandar Randelovics érkezett, a román Sorin Botis a Budapest Honvédtól, Kiss Zoltán az Újpesttől, Samuel Obot Vecsésről, a kapus, Bozsó Antal Sopronból jött, míg a felcsúti akadémiáról Sipos Krisztián és Huszár Gergő, Romániából pedig Varga Roland, Kornél Nadaban és Sorin Raducu érkezett. A csalódást okozó Claudiu Dragantól elköszöntek a csabaiak, de Kállai Norbert és Szélpál Tamás pótlása sem jelent megoldhatatlan feladatot. Jimmy-Jones Tchana sorsa egyelőre kérdéses, a támadó mindenképpen távozni akar.

A Békéscsaba legutóbbi idénybeli riválisa, a Szolnoki MÁV jórészt egyben tartotta keretét, és a vezetőedző, Romanek János is folytathatta az egy éve elkezdett munkát. Csendben, most hangzatos jelszavak nélkül lódul neki a bajnokságnak a csapat, amely mindenképpen esélyes az első öt hely valamelyikének megszerzésére. Vári Barnabás és Szeleczki Alex újabb egyéves kölcsönjátéka mellett érkezett Paksról kölcsönbe a középpályás, Nagy István és Tamási Gábor, illetve a csatár, Bohner Roland. A szolnokiak posztra igazoltak, rajtuk kívül megszerezték a szélső hátvéd pozíciójában bevethető Kiprich Dávidot, Turcsik Tamást és Fritz Attilát.

A legutóbbi kaotikus szezon után a mostaniban a stabilitásra törekednek a Nyíregyháza-Spartacusnál, amelynél a nyáron – mindenki örömére – végleg megszabadultak a Faragó Attila által képviselt tulajdonosi körtől. Ebben nagy szerepe volt a nyíregyházi labdarúgásra anyagilag is rengeteget áldozó Brekk Jánosnak, aki Németh Károllyal együtt továbbra is a szakmai munka felelőse. Tiszta viszonyokkal és helyi labdarúgókra épülő kerettel képzelik el a jövőt, és a játékoskeretet igyekeztek megerősíteni: érkezett Simon Attila a Haladástól, Petneházi Márk Orosházáról, Montvai Tibor Paksról, Sipos Tamás Balmazújvárosból, Farkas Attila Pápáról, s visszatért Milan Davidov is.

Nem sok változás történt a nyáron (talán a névváltozás a legszembetűnőbb) a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő háza táján. Arany László folytathatta egy éve megkezdett, eddig eredményesnek nevezhető munkáját, a keret azonban csak három játékossal bővült: a legnagyobb név a Ceglédről érkező irányító, Sándor István, aki mellett Forgács András és Szőllösi Ferenc jött Bajáról. A legnagyobb pozitívum, hogy a Keleti csoport tavalyi gólkirálya, Urbin Péter a klubnál maradt, ettől még nem biztos, hogy sikerül megismételni a legutóbbi idénybeli szereplést – a bennmaradáshoz pedig még annál is több kell, és ezt pokoli nehéz lesz megvalósítani.

Szegeden a nyár nyugalomban telt, a rengeteg próbajátékos érkezésével, majd távozásával csordogáló heteket Lisztes Krisztián érkezése kavarta fel. A volt ferencvárosi középpályás feladata lesz a Szeged 2011 irányítása – egyelőre a pályán, de nem titkoltan a kiváló futballista azért szerződött a Tisza partjára, hogy a későbbiek során sportvezetőként is bizonyíthasson. A szegediek rajta kívül is több jó nevű labdarúgóval erősítettek, Jovánczai Zoltán a REAC-tól, Farkas Zoltán a Vasastól, Daniel Gomez Veszprémből, és a sportigazgató, Adem Kapic öccse, a 33 esztendős Bekim Kapic Ciprusról érkezett. A házi gólkirály, Orosz Márk távozása ettől függetlenül érzékeny veszteség, így időre van még szüksége Tóth Bálint vezetőedzőnek, hogy olyan csapatot alakítson ki, amely esélyes a bennmaradásra.

Két kulcsemberét, Petneházi Márkot és Alekszandar Randelovicsot elveszítette a nyáron az Orosháza FC, amely egy egyiptomi légióssal, Hamed Mohameddel, a bosnyák Aleksandar Petroviccsal és a Kiskundorozsmáról érkező Bernáth Péterrel pótolná a távozókat. Bár a csapat, amelynek ereje az egységben van, hazai pályán mindenkire veszélyes, ebben a mezőnyben hatalmas bravúrnak számítana a bennmaradás a Békés megyeiek számára, akiket a tavalyi sikertréner, Major László irányít az előttünk álló szezonban is.

A múlt szezon meglepetéscsapata, a Restart-Ceglédi VSE háza táján ebben az idényben is komolyan gondolják a jó szereplést a vezetők, első lépésben meghosszabbították a sikeredző, Ványi Zsolt szerződését. Aztán olyan posztra igazoltak játékosokat, ahol eddig „vékony" volt a keret: visszahozták a BKV Előrétől a jobbhátvéd Miklósvári Jánost, a hórihorgas támadót, Balog Marcellt Kecskemétről, jött a szintén csatár Kormos László Bajáról, illetve a Szolnok két veterán védője, Balogh Pál és Szalai Botond. A távozók közül Farkas István és Sándor István jelent érzékeny veszteséget, de a keret alkalmasnak látszik az első öt hely valamelyikének elérésére.

A BORSODIAK ÁLMA IS – MINIMUM – AZ NB II-ES TAGSÁG MEGHOSSZABBÍTÁSA

A légiósokra épít a Kazincbarcikai SC, amelyhez szinte a világ minden tájáról érkezett futballista: Maicon Douglas Portugáliából, José Luis és Edenilson Franco Brazíliából, Dominik Fótyik a szlovákiai Zilinából, Nsbriscain Macedóniából, míg Francisco Salvador a spanyol harmadosztályú Nojától csatlakozott a kerethez. Az eddig Szigetszentmiklóson futballozó Joseph Ngalle is a borsodiaknál folytatja, a kapus, Varsányi János Tiszaújvárosból, Husaník Patrik Mezőkövesdről érkezett, míg Czégel Máté és Hornyák Marcell a DVTK-től jött kölcsönbe. Az új igazolásokhoz nagy reményeket fűznek a barcikai vezetők, de a bennmaradást az elmúlt két évben csak az utolsó pillanatban kiharcoló borsodiak ezúttal sem számíthatnak könnyebb szezonra.

Véber György vezetőedző már az előző bajnokság végén jelezte, hogy alapos vérfrissítésre kerül sor a Mezőkövesd-Zsórynál, amely a múlt évadban elmaradt a várakozásoktól. Most azonban mindenképpen dobogóra akarnak állni a „matyóföldiek", ennek érdekében leigazolták az exdiósgyőri Dobos Attilát, a Siófokot elhagyó Éles Szilárdot, a Váctól érkező Hegedűs Csabát, a DVSC-DEAC-tól jövő Bényei Balázst és Sigér Dávidot, a Mainzból hazatérő Szalai Vilmost, valamint az Újpest FC B-ből Bognár Istvánt. Fiatalításra került tehát sor, hiszen a labdarúgást befejező Sivák Sándor, a Nagybátonyba távozó Vámosi Csaba és a Salgótarjánba igazoló Kerényi Gábor helyére fiatalok érkeztek, így a keret mindenképpen alkalmas a célok elérésére.

Hatalmas fölénnyel nyerte meg 2011–2012-ben az NB III Mátra-csoportját a Putnok VSE. Az NB III-as keret – amelynek legnevesebb játékosa Zabos Attila – erőssége biztosan nem elegendő a megkapaszkodáshoz, ám kérdéses, hogy az új igazolások mennyire válnak be: az MTK-nevelésű Szabó Ádám Mezőkövesdről érkezik, Szögedi Szilárd az osztrák SKVg Pottenbrunn csapatától, Kerékgyártó Tamás Felsőtárkányból, Illés Richárd a DVTK-tól, Erik Luptak a német TSG Neustrelitztől, míg Mate Bogdan és Bálint Rajmund Romániából csatlakozott a kerethez.

AZ NB I-ESEK TARTALÉKCSAPATAI UTOLJÁRA SZEREPELNEK A MÁSODOSZTÁLYBAN

A legnagyobb nyári változás a Ferencváros II-nél, hogy a csapat átkerült a Nyugati csoportból a Keletibe. Továbbra is Lipcsei Péter irányítja a szakmai munkát, az együttes a legutóbbi keret magjára épül, az U19-es csapatból felkerülő néhány fiatallal kiegészülve. Mivel az átszervezések miatt a zöld-fehéreknek ez az utolsó évük a másodosztályban, az eredményesség már az eddiginél is kisebb hangsúlyt kap. A Fradi vezetői eközben persze a jövőre is gondolnak, együttműködési megállapodást kötöttek az NB III-as Soroksárral (amelynek szakmai igazgatója Szűcs Mihály lett), a XXIII. kerületiek az FTC fiókcsapataként reményeik szerint egy év múlva már a másodosztályban szerepelhetnek.

Az átszervezés miatt az utolsó NB II-es szezonjára készül az Újpest FC B is, és a nyár egyik meglepetése az volt, hogy az előttünk álló bajnokságban már nem Szlezák Zoltán készíti fel a csapatot. A lilákhoz ezer szállal kötődő szakember más beosztásban marad a klubnál, utódja pedig elődje, Víg Péter lett, aki három évvel ezelőtt feljuttatta a gárdát a másodosztályba. Privigyei Ádámmal, Bognár Istvánnal, Nikon Jevticcsel és Dvorschák Gáborral nem számolnak a vezetők, Rajczi Péterrel viszont igen: a csatárt az első csapatnál (egyelőre) nem veszik figyelembe, így jelen állás szerint az újpesti fiatalokat segítheti góljaival.

Új edzővel, Szalánczi Tamással készül a DVSC-DEAC utolsó NB II-es szezonjára. A legutóbbi tréner, Fórián Zsolt a debreceni utánpótlásban dolgozik tovább. A keret a kölcsönből visszatértekkel, Csorba Szabolccsal, Viniciussal és Szécsi Gergővel erősödött, illetve felkerült a fiókcsapat Létavértestől Angyal Norbert, Kúti Krisztián, Gál Mátyás és Engel Alex. Burics András és Boros János ellenben az NB III-as fiókcsapathoz került. A cél továbbra is az, hogy a fiatalokat játéklehetőséghez juttassák, és a legjobbak felkerülhessenek a felnőttcsapathoz.

Bravúros tavaszi szereplésének köszönhetően a múlt idényben 14. helyen végzett a Honvéd-MFA, és a mezőny feltöltése után bennmaradt az NB II-ben. A csapattól a nyáron felkerült a felnőttkerethez Czuczi Márton, Czár Richárd, Vernes Richárd és Vécsei Bálint, őket az akadémiáról pótolták fiatalokkal, illetve Vólent Roland tért vissza soproni kölcsönjátéka után. Mivel az előttünk álló évben már mindenféle teher nélkül futballozhatnak Pári Sándor edző tanítványai, több meglepő eredményre lehetnek képesek, és megnehezíthetik a „nagyok" dolgát is.

LABDARÚGÓ NB II, KELETI CSOPORT
1. FORDULÓ
2012.08.17, 15.00 óra, Tv: Duna Tv Nyíregyháza–FTC II
2012.08.18, 17.30 Orosháza–Újpest B
2012.08.18, 17.30 Szeged 2011–Honvéd-MFA
2012.08.18, 17.30 Kazincbarcika–Vác
2012.08.18, 17.30 Vasas–Putnok
2012.08.18, 17.30 Szolnok–Mezőköved
2012.08.18, 19.00 Békéscsaba–Cegléd
2012.08.19, 17.30 Balmazújváros–DVSC-DEAC
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik