Egyértelmű esélyes a Gyirmót és a ZTE, de meddig tart a Vasas lendülete?

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 13:16
null
A ZTE esélyesként pályázik a feljutásra, de ha kitart a lendület, a Vasas is harcban lehet érte (Fotó: Szekeres Péter)
Szokatlanul korán, már február 3-án, vasárnap elkezdődik a tavaszi szezon a labdarúgó NB II-ben – persze, ha szigorúan vesszük, ez már decemberben kezdetét vette, hiszen a csapatok a 2018-as év utolsó hónapjában lejátszottak két, tavaszról előrehozott fordulót, így most 17 játéknap maradt a helyezések eldöntésére. A Nemzeti Sport Online szokás szerint esélyt latolgat; két egyértelmű esélyes van a feljutásra, a Gyirmót és a ZTE, de a tavasz egyik nagy kérdése, hogy a Vasas lendülete kitart-e addig, hogy az NB I-es tagság is elképzelhető legyen? A kiesés elleni harcban hat csapat érintett – a Budafok zseninek induló játékosban, míg a Balmazújváros horvát edzőben látja a megoldást. Az idény végén az első két helyezett jut fel az első osztályba és az utolsó három esik ki az NB III-ba.

 

KÉT EGYÉRTELMŰ ESÉLYES, DE MEDDIG TART A VASAS LENDÜLETE?

„Úgy állunk az első helyen, hogy a csapat még közel sem úgy játszik, ahogy mi szeretnénk. Sorsdöntő első hét találkozó vár ránk a szezon elején, de mindegyik meccsünkön megalkuvást nem tűrő támadójátékkal, győzelemre törekedve lépünk majd pályára” – mutatott irányt a heti sajtótájékoztatón a Kisalföld beszámolója szerint Szepessy László, a Gyirmót FC Győr trénere. Önbizalomnak tehát nincsenek híján a klubnál, a keret pedig erősödött, hiszen a listavezető válogatott védőt szerződtetett Lipták Zoltán személyében. Emellett az is fontos, hogy szinte teljesen együtt maradt az őszi keret, így a Gyirmótnak jók az esélyei az első osztályú tagság kivívására

A másik egyértelmű esélyes a feljutásra a ZTE FC, hiszen a klub zömében olyan labdarúgókkal erősítette meg keretét, akik máshol már bizonyítottak és azonnal bevethetőek. Bobál Gergely ismerős lehet a zalai drukkereknek – a támadó korábban már lőtte a gólokat a ZTE mezében – mellette jött a rutinos Miroszlav Grumics a Haladástól, illetve Kocsis Gergő a cseh MFK Karvinától. Farkas II Balázs sérüléséből felépülve jelenthet pluszt a középpályán. Régóta nem volt ilyen nagy esélye a feljutásra a csapatnak, a keret erőssége alapján ki lehet jelenteni, hogy el is várható az első osztályú tagság kivívása.

A bravúros és abszolút várakozáson felüli őszi szereplés után Ádám Martin megszerzésével tovább erősödött a Kaposvári Rákóczi FC kerete. A dobogó alsó fokán álló csapat szeretné megismételni az őszi szezonban mutatott játékát, de azt nehéz elképzelni, hogy újoncként a feljutást célozná meg – erről a klubnál nem is ejtettek szót.

Továbbra is a saját nevelésű fiatal labdarúgók beépítését tartják fontosnak a Békéscsaba 1912 Előrénél, de a klubvezetőség azért egy rutinosabb, klubhoz kötődő játékost is szerződtetett Vólent Roland személyében. A csabaiak minden bizonnyal tavasszal is az élmezőnyben lesznek, a dobogó elérése már kiugró eredménynek számítana.

A tavasz egyik nagy kérdése, hogy mire lesz képes a Szanyó Károllyal az őszi szezon hajrájában szárnyakat kapó Vasas, sokáig kitart-e a továbbiakban is az angyalföldiek lendülete? Ha igen, akkor még a feljutás sem elképzelhetetlen, persze a nyolcpontos hátrány nem kevés, ennek ledolgozását már a szezon elején el kell kezdenie a piros-kékeknek. Érdekes módon a klubvezetőség kizárólag fiatal labdarúgókkal bővítette a csapat keretét, közülük a legnagyobb név a Mol Vidi FC-től érkező válogatott védő, Tóth Bence, de a Kubala Akadémiáról felkerült Kovács Milán, Rétyi Róbert és Nagy Zoárd, míg a Budafoktól Lakatos Csaba érkezett.

SŰRŰ A KÖZÉPMEZŐNY – ELŐRELÉP-E AZ NB II-ES GÓLKIRÁLLYAL ERŐSÍTŐ ETO, ILLETVE A SZPISLJAK IRÁNYÍTOTTA SZPARI?

A Budaörsi SC-nél Bognár György szakmai igazgató munkája továbbra is garancia lehet a sikerre. A jelenleg ötödik pozícióban állomásozó klub Csiki Norbert helyére a Budaörsön jól ismert Stieber Andrást igazolta át, Bognár tehát másodszor építheti fel a sokra hivatott futballistát.

Az Aqvital FC Csákvár szokás szerint a Puskás Akadémiával „üzletelt” a télen: a klub kölcsönjátéka után visszaadta Tamás Nándort és Nagy Zsoltot, helyettük megkapta – szintúgy kölcsönbe – Skribek Alent. A cél az eredményesség mellett a fiatalok beépítése a profi ligába.

Az állandóság mellett döntöttek a Soroksár SC-nél – még Csiki Norbert sem érkezett a klubhoz, az egy hete próbajátékon szereplő erdélyi futballista csak névrokona a Budaörsről távozó, Ázsiába vágyó korábbi NB I-es támadónak, Csiki Norbertnek.

Bár valószínűleg az olasz Internazionalétól 2014-ben visszavonult román válogatott védő, Cristian Chivu 38 évesen is tudna még segíteni a Kazincbarcikai SC-nek, a borsodi szurkolóknak meg kellett elégedniük a 20 éves, nagyszebeni Cristian Chifu megszerzésével... Világsztárt tehát nem láthatnak tavasszal sem a helyi drukkerek, stabil csapatot viszont igen, mivel a Barcika megtartotta értékeit.

A téli átigazolási időszak talán legnagyobb fogását az ETO FC Győr tudhatja magáénak, a zöld-fehér klub megszerezte a 2016–17-es kiírásban a Soroksár színeiben 23 találattal NB II-es gólkirályi címet szerző Lovrencsics Balázst a Ferencvárostól. A támadó mellett érkezett a szlovák Alen Kovác, illetve az ukrán Vaszil Vaskeba is – a győrieknek a 10. helyről illene előbbre lépniük tavasszal, a feljutásra azonban a nagy hátrány miatt már szinte semmi esélyük.

Az állandóságban bíznak a Duna Aszfalt Tiszakécske VSE-nél, a klub csak Nyilas Eleket szerződtette. A hosszú évek óta a keretben lévő, de ebben az idényben kevesebb lehetőséget kapó Kalmár Ferenc azonban tavasszal már nem lesz az állomány tagja.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
IDE KATTINTVA MINDEN ÁTIGAZOLÁST MEGTUDHAT!

Az első tízbe vágyó Dorogi FC Beke Péter mellett Dlusztus Andrással erősítette meg keretét, miközben Zachán Péter és Nagy István távozott – a keret erőssége így összességében nem változott.

A rutinos középső védőt, Dlusztus Andrást tehát elveszítette a Vác FC, amelynél az érkezők közül Gyürki Gergő és Sóron Tibor is a támadások hatékonyságának javítása miatt érkezett. A Szparihoz távozó Zoran Szpisljak helyett egyébként ismét Horváth Károly lett a csapat vezetőedzője.

Új tréner, az ősszel még Vácott edzősködő szerb Zoran Szpisljak vette át a Nyíregyháza Spartacus irányítását, de a klub érdekes módon egyelőre nem igazolt senkit, azonban elveszítette két kulcsemberét, Pekár Lászlót és Dragóner Filipet. A csapattól így is előrelépést várnak el a megyeszékhelyen és a klub célja az eredményesség mellett az is, hogy minél több fiatal nyíregyházi nevelésű játékos kapjon szerepet a bajnokikon.

HATAN HARCOLNAK A KIESÉS ELLEN – ZSENINEK INDULÓ JÁTÉKOS BUDAFOKON, HORVÁT EDZŐ BALMAZÚJVÁROSBAN

A legjobb hír a ceglédi szurkolók számára az, hogy két és fél év után végre ismét otthon, a Malomtó-széli sporttelepen láthatják kedvenceiket, a Ceglédi VSE együttesét. A korábban az NB III Nyugati csoportjában a legjobb játékosnak választott Pallagi Botond, illetve Szilágyi Péter és Fejes János mellett két ifjú tehetség érkezett a csapathoz Mezőkövesdről (Földi Botond és Varjas Zoltán) – ha őket sikerül beépítenie Nagy Tibor vezetőedzőnek, akkor nem lesznek kiesési gondjai a gárdának.

Ugyancsak nem lesz könnyű dolga a Budafoki MTE-nek, amelyhez télen egy nagy név érkezett, Kulcsár Kornél, aki Oláh Lóránt sportigazgató szerint „zseninek indult, és bár megrekedt a karrierje, hiszünk benne.” A kapusposzt is lyukas volt a XXII. kerületieknél, de Kovács Zoltán megszerzésével várhatóan kevesebb gólt kap tavasszal a csapat.

Öldöklő harc vár a BFC Siófokra a bennmaradás kiharcolásáért, az ősszel a várakozásokon alul teljesítő együttestől heten távoztak és egyelőre csak a középpályás Magasföldi József és a támadó Horváth Péter érkezett.

Új edző, a horvát Toni Golem irányításával készül az NB II-es tagság megőrzésére a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő. A Hajduk Split egykori másodedzőjének nem lesz könnyű dolga, hiszen a hajdúságiakhoz csak fiatal magyar játékosok érkeztek, de a klubnál bíznak a „horvát vonalban” – emlékezetes, hogy néhány éve több horvát játékos segítette a csapatot a bennmaradás kiharcolásában (például a most már másodedző Ante Batarelo).

A korábban 177 NB I-es meccset játszó Debreceni Andrással erősítette meg védelmét a Credobus Mosonmagyaróvári TE 1904, sőt, a kiesés ellen küzdő kisalföldiekhez a rutinos irányító, Nagy István is érkezett, velük valós esélye van a csapatnak a bennmaradás kiharcolására.

Megpróbálja a lehetetlent az újonc BSS Monor, a 17. helytől kilencpontnyi távolságra lévő együttes most rutinos labdarúgókkal erősített, de Peszmeg Viktor, Farkas Norbert, Asztalos Dávid és Hamar Ádám érkezésével is nagy bravúr lenne a bennmaradás elérése.

NB II
A 22. FORDULÓ PROGRAMJA
FEBRUÁR 3., VASÁRNAP

14.00: Soroksár–Vác FC
14.00: Kazincbarcika–Tiszakécske
14.00: Mosonmagyaróvár–Kaposvári Rákóczi FC
14.00: Budaörs–Nyíregyháza
14.00: Cegléd–Békéscsaba
14.00: Monor–Csákvár
14.00: Vasas–BFC Siófok
14.00: Dorog–Budafoki MTE
17.00: Gyirmót FC Győr–Balmazújváros
18.00: ZTE FC–ETO FC Győr

AZ NB II ÁLLÁSA
1. Gyirmót FC Győr 21 14 1 6 46–23

+23

43
2. ZTE FC 21 12 5 4 42–26 +16 41
3. Kaposvári Rákóczi FC 21 11 8 2 37–25 +12 41
4. Békéscsaba Előre 21 10 6 5 32–25 +7 36
5. Budaörs 21 11 2 8 32–24 +8 35
6. FC Csákvár 21 8 9 4 38–32 +6 33
7. Vasas FC 21 8 9 4 37–33 +4 33
8. Soroksár SC 21 8 5 8 34–31 +3 29
9. Kazincbarcika 21 7 7 7 32–27 +5 28
10. ETO FC Győr 21 7 6 8 30–27 +3 27
11. Tiszakécske VSE 21 6 9 6 23–31 –8 27
12. Dorogi FC 21 6 8 7 30–30 0 26
13. Vác FC 21 5 11 5 19–21 –2 26
14. Nyíregyháza Spartacus FC 21 6 7 8 28–28 0 25
15. Ceglédi VSE 21 6 5 10 23–35 –12 23
16. Budafoki MTE 21 6 3 12 24–38 –14 21
17. BFC Siófok 21 4 9 8 19–31 –12 21
18. Balmazújváros 21 4 8 9 17–26 –9 20
19. Mosonmagyaróvár 21 4 7 10 20–33 –13 19
20. Monor 21 3 3 15 23–40 –17 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik