Edzősors: Miamiban dolgozik a korábbi Szpari-kedvenc

Vágólapra másolva!
2020.03.29. 08:00
null
Cséke György gyerekekkel dolgozik Amerikában (Fotó: nyiregyhazaspartacus.hu) <br />
A nyíregyházi születésű, a Nyíregyháza Spartacusban, Bőcsön, a Budapest Honvédban, Cigándon, majd az Egyesült Államokban, a Fort Lauderdale Storm FC-ben is futballozó korábbi védő, Cséke György néhány éve Amerikában telepedett le és Miamiban dolgozik egyéni edzőként. Volt olyan időszak, amikor mindössze 20 dollár volt a zsebében, ma azonban Pintér Dominic személyében már magyar korosztályos válogatott kerettagot is képez.

A nyíregyházi szurkolók egykori kedvence, Cséke György korábban a szon.hu-n beszélt róla, hogy a Cigánd SE volt az utolsó csapat Magyarországon, ahol futballozott, ezután vágott bele az amerikai kalandba. Az USA-ban a harmadosztályú Fort Lauderdale Storm FC-ben még játszott egy évet, majd Floridában telepedett le, és néhány éve edzőként tevékenykedik, egyéni képzéseket tart. Jelenleg mintegy negyven, különböző korosztályú és tudásszintű fiatallal foglalkozik és a legfontosabb feladata a megfelelő mozgáskoordináció kialakítása.

Amikor évekkel ezelőtt ide érkeztem, mindent a nulláról kellett kezdenem, egy voltam azok közül, akik nagy álmokkal jöttek Amerikába
mesélte az NB II-es Nyíregyháza honlapján a 36 éves szakember. Korábbi magyar labdarúgóként meg kellett dolgoznom azért, hogy elfogadjanak és egyre feljebb lépjek a ranglétrán. Volt, amikor mindössze 20 dollár volt a zsebemben, de nem adtam fel, tudtam, mi a célom és kitartottam mellette. Rengeteget segített ekkor a testvérem is, illetve Hosszú Katinka, vagy Dárdai Pál mondatai erőt adtak, mivel ők is a munkában hisznek. Ma már rengeteg fiatallal dolgozhatok együtt, Pintér Dominic személyében pedig büszkén mondhatom, hogy korosztályos válogatott kerettag trénere lehetek. Ő itt született Amerikában, és bár az Egyesült Államok nemzeti csapata is megkereste, a magyar válogatottságot választotta inkább.”

A megfelelő amerikai edzői végzettségekkel rendelkező Cséke György Miamiban egy hatalmas sportlétesítményben tartja az egyéni tréningeket, ahol több tucatnyi pálya található – ezeken folyamatosan tartanak amerikaifutball-, lacrosse- és labdarúgó-edzéseket különböző edzők. A koronavírus-járvány azonban Floridát is elérte.

Itt nem szokatlan, ha fel kell készülni egy veszélyhelyzetre – folytatta a Szpari-szurkolók korábbi kedvence. – A hurrikánok miatt gyakran előfordul, hogy a boltokból felvásárolják az árukat, az emberek képesek 4–5 órát a benzinkúton állni a vihar előtt. Most megváltozott az élet, kevés a turista, sokkal kevesebben vannak az utcákon. Mi is csak két–három fős kiscsoportokban edzhetünk, amíg be nem zárják a sportparkokat.”

Cséke munkájára az viszont jó hatással van, hogy Miamiban futball-láz tombol, hiszen amióta David Beckham megalapította az Inter Miami FC profi csapatát (igaz, az angol világsztár ma már „csak” a klub reklámarca), egyre több gyermek akar focizni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik