Az NB I-be ingyen nem engedték el, a Balmazújvárost viszont kizárták...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 08:07
null
Bora György (jobbra) még nem tudja, hol folytatja a pályafutását (Fotó: balmazfoci.hu, archív)
Múlt héten hivatalosan is eldőlt, hogy a másodosztályú induláshoz szükséges licencétől megfosztott Balmazújváros labdarúgócsapata nem folytathatja szereplését az NB II-ben, hiába játszott már le hat mérkőzést is az idényből. Ez a része tehát lezárult a történetnek, a játékosok szemszögéből azonban továbbra is nagy a bizonytalanság, hiszen kérdés, hol folytathatják pályafutásukat. A Nemzeti Sport Online megkereste az ügyben a Hivatásos Labdarúgók Szervezetét (HLSZ), dr. Horváth Gábor főtitkár vázolta a kialakult jogi helyzetet, míg a balmazújvárosi futballisták részéről a csapat egyik játékosa, Bora György elevenítette fel a nyári kálváriájukat.

 

A JOGI HELYZET – A LABDARÚGÓK FELMONDHATJÁK SZERZŐDÉSÜKET

A hivatásos labdarúgók érdekvédelmi szervezete részéről dr. Horváth Gábor ügyvéd a Nemzeti Sport Online megkeresésére azzal indította a Balmazújváros-ügyet, hogy leszögezte, a bajnokságból kizárt csapat összes játékosa fordulhat hozzájuk jogi tájékoztatásért, helyzetértékelésért, támogatásért. Mint mondta, már voltak futballisták a klubtól, akik megkeresték a szervezetet, egyúttal a Balmazújváros vezetőségével egyeztetett már a HLSZ.

A KLUB KÖZLEMÉNYE
„A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő teljes stábja azon dolgozott hetek óta, hogy legyen futball Balmazújvárosban. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége azonban nem fogadta el a felülvizsgálati kérelmünket, ami azt jelenti, hogy csapatunkat kizárták a Merkantil Bank Liga NB II férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokságból. Köszönjük mindenkinek a hosszú éveken át tartó buzdítást jóban-rosszban! A támogatóknak, a helyi és egyéb magánvállalkozóknak a sok közös emléket és támogatásukat, s köszönünk mindazoknak, akik mindvégig mellettünk álltak!” – fogalmazott a klub közleménye a balmazfoci.hu-n a múlt héten a jogerőssé vált kizárásról.

„A jogerőssé vált határozat után a balmazújvárosi labdarúgók bármikor dönthetnek úgy, hogy felmondják a klubot működtető gazdasági társasággal kötött, jelenleg is érvényben lévő munkaszerződésüket, és ebben az esetben, függetlenül attól, hogy az átigazolási határidő már lejárt, bármikor átigazolhatnak másik profi csapatba. Amatőr szerződést nem köthetnek a balmazújvárosi játékosok, mert arra csak a következő átigazolási időszakban lenne lehetőségük, de profi szerződést NB I-es, NB II-es vagy NB III-as klubot működtető gazdasági társasággal bármikor aláírhatnak, mert a kizárás következtében a munkájuktól nem tilthatják el őket” – beszélt a kialakult helyzetről dr. Horváth Gábor ügyvéd.

„Egyeztettem a balmazújvárosi vezetőkkel, és azt az ígéretet kapták a játékosok, hogy mindenkinek kifizetik a szerződésben foglalt járandóságát, amíg nem talál új csapatot, és nem tudja felmondani a balmazújvárosi szerződését. Ez a kialakult helyzetben méltányosnak mondható, mert úgy is dönthetne a klub, hogy maga szünteti meg a szerződéseket, ebben az esetben viszont a labdarúgók kártérítési igénnyel léphetnének fel” – tette hozzá a HLSZ főtitkára.

MOST MÁR NEHÉZ CSAPATOT TALÁLNI – A FUTBALLISTA SZEMÉVEL

Nem minden bajra jelent azonban gyógyírt a vázolt megoldás, mert például a tavasszal kivívott bennmaradásban alapemberként fontos szerepet játszó Bora Györgynek a nyáron konkrét ajánlata volt az NB I-ből, de nem engedték elszerződni, azóta pedig a szóban forgó klubnál már betöltötték a posztját.

„Tavaly, három kölcsönadás után úgy döntöttem, végleg távozom a Honvédtól – kezdte történetét a korábban a DVSC-nél, majd a kispestieknél nevelkedő, 23 éves védő. – Azért döntöttem a Balmazújváros mellett, mert vállalták, hogy kivásárolnak a szerződésemből, és sokat számított Horváth Ferenc vezetőedző hívó szava, akivel korábban Szigetszentmiklóson már dolgoztam együtt.” Közben viszont Horváth Ferenc távozott, és látszott, hogy a 2017–2018-ban még NB I-es klub már nem tud ugyanolyan körülmények között működni, mint korábban. Ettől függetlenül a csapat tavasszal benn maradt az NB II-ben, Bora ehhez meghatározó játékosként járult hozzá, 26 meccsen játszott, gólt és gólpasszt is jegyzett.

„A nyáron érkezett egy befektetőjelölt, úgy tűnt, átveszik az önkormányzattól a klubot, és megfelelő, profi körülmények között folytatódhat a munka. Sajnos azonban kiderült, hogy az ígéretekből nem lesz semmi. Ezután két hétig nem is edzett a csapat, majd egy héttel a bajnoki rajt előtt kezdődtek el újra a tréningek. Közben én egy hétig Kisvárdán készültem, majd megkeresett az egyik NB I-es újonc, hogy szerződtetne. Ugyan vártak egy ideig a válaszomra, de hiába mehettem volna az NB I-be, a Balmazújváros nem engedett el, mert a klubnál még bíztak abban, hogy indulhat a csapat az NB II-ben, és ránk, rutinosabb játékosokra építették volna az együttest. Én pedig nem vagyok az a lázadó típus, ott igyekszem a legjobbamat nyújtani, ahova a szerződésem köt, úgyhogy maradtam. Ekkor következett az az időszak, amikor hol volt licencünk, hol nem. Megvonták a klubtól az indulási jogot, de amíg nem zárult le az ügy, elkezdhettük a bajnokságot, és miután a DVSC-től érkeztek kölcsönjátékosok, ráadásul pontokat is szereztünk, kezdtük azt érezni, hogy lehet jövője a csapatnak, és akár még a csodával felérő bennmaradásra is lehet esélyünk, amikor aztán jött a hír, hogy vége, nincs tovább.”

A Balmazújváros részéről Lajos Ferenc ügyvezető igazgató annyit tett ehhez hozzá, hogy miután a klub korábban fizetett a labdarúgóért, akinek élő szerződése volt, ha valamelyik NB I-es klub fizetett volna érte, pénzért eladták volna. Csakhogy egyetlen ilyen ajánlat sem érkezett az NB I-ből.

Azt Bora is hangsúlyozta, hogy a fizetését kisebb-nagyobb csúszásokkal ugyan, de megkapta, és erre a jövőre nézve is ígéretet kapott a klubtól. Ugyanakkor futballozni szeretne, és hiába van több, mint 100 NB II-es meccs a lábában, a legtöbb klubnál szeptemberre már kialakultak a keretek, így nem biztos, hogy egyszerű lesz csapatot találnia. Ezzel együtt neki és társainak is jó ajánlólevél lehet a tavasszal kivívott bennmaradás vagy az új idényben a mostoha körülmények között lejátszott hat meccs, amelyen négy pontot szerzett a Balmaz.

A Balmazújváros meccseit, eddigi eredményeit, így a Siófok elleni döntetlent és a Budaörs elleni idegenbeli győzelmet már törölte is az MLSZ, a csapatot a 20., azaz utolsó helyre sorolták vissza a tabellán, ennek értelmében pedig a maradék 19 csapatból kettő esik majd ki az idény végén az NB II-ből. Balmazújvárosban egy évig nem lesz felnőttfutball, az, hogy hogyan alakul a városban a labdarúgás jövője, az még kérdéses.

AZ NB II ÁLLÁSA
1. Budafoki MTE 7 5 2 15–6 +9 15
2. FC Csákvár 6 5 1 12–9 +3 15
3. BFC Siófok 6 4 1 1 10–6 +4 13
4. MTK Budapest 7 3 3 1 20–13 +7 12
5. ETO FC Győr 6 3 2 1 7–3 +4 11
6. Gyirmót FC Győr 7 3 2 2 9–6 +3 11
7. Békéscsaba Előre 7 3 1 3 9–11 –2 10
8. Kazincbarcika 7 2 4 1 10–8 +2 10
9. Tiszakécske VSE 7 3 4 8–12 –4 9
10. Vasas FC 6 2 2 2 11–9 +2 8
11. Budaörs 6 2 2 2 8–7 +1 8
12. Szombathelyi Haladás 7 1 5 1 8–7 +1 8
13. Nyíregyháza Spartacus FC 6 2 1 3 10–8 +2 7
14. Soroksár SC 6 2 1 3 9–12 –3 7
15. Dorogi FC 6 2 1 3 5–10 –5 7
16. FC Ajka 6 1 2 3 11–11 0 5
17. Szolnoki MÁV FC 6 1 1 4 4–13 –9 4
18. Szeged-Csanád Grosics 6 4 2 3–8 –5 4
19. Vác FC 7 1 6 6–16 –10 3
20. Balmazújváros* 0 0–0 0 0
*A Balmazújvárost kizárták
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik