A 6. vonalból az NB III-ba, avagy egy kistelepülés futballálmai

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2014.03.01. 08:29
null
A hősiesen helytálló cigándiak gólöröme a DVTK elleni őszi Magyar Kupa-meccsen (Fotók: Fodor Balázs)
Az új NB III-ban legkisebb településként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd SE indított csapatot. A mindössze 3000 lelkes város együttese ennek ellenére nagy célokkal kezdte el a 2013–2014-es bajnokságot a Keleti csoportban, s hogy a vezetők nem tévedtek, azt jelzi, hogy a csapat jelenleg a 6. helyen áll. Tavasszal még ennél is többre vágynak a cigándiak, akik szerepeltek már a hatodosztályban is – mi a titkuk?

 

„Cigánd Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti csücskében, a Bodrogközben található, Szlovákia 8 kilométerre, Ukrajna 35 kilométerre van tőlünk, talán az ország legeldugottabb részén helyezkedünk el – kezdett bele Girdán Sándor, a Cigánd SE elnökhelyettese. – Az egyik legkisebb járási központ vagyunk az országban, és a legkisebb település csapata a szűkített NB III-as mezőnyben. Cigánd az egész Bodrogközt képviseli, ezáltal nagyot vállalt a futballban, persze nem volt könnyű megteremteni a harmadosztályú szereplés feltételeit.”

A cigándi csapat ugyanis a 2004–2005-ös idényben még a hatodosztályban(!), a megyei bajnokság III. osztályában szerepelt, és tudatosan építkezve, két bajnokságot megnyerve öt szezon alatt jutott el az NB III-ig.

A Sport Tv-kupát megnyerő csapat
A Sport Tv-kupát megnyerő csapat

„Cigándon a 70-es, 80-as években mindvégig megyei II. osztályú csapat volt, a sorsfordító esztendő 1998, amikor első lépésként úgy döntöttünk, hogy újraalapítjuk a klubot – folytatta a cigándi elöljáró. – Radikális változás 2005-ben következett be, és óriási erőfeszítések révén jutott el az NB III-ig az egyesület 2009-ben. Tartottunk tőle, hogy a harmadosztály nagy kihívást jelent, féltünk, hogy túl nagy falat lesz. Ez részben be is igazolódott, mert akkor a télen kieső helyen telelt a csapat, de a tavaszi idényben nagy menetelést hajtottunk végre, és végül a 6. helyen végeztünk. Az NB III-ban aztán élcsapattá váltunk, dobogós helyet értünk el, tavaly pedig osztályozó révén sikerült kiharcolnunk az új, szűkített mezőnyben való szereplés jogát. Büszkék vagyunk arra is, hogy 2008-ban megnyertük a Sport Tv-kupát. Érdekesség, hogy amikor tavaly ősszel a DVTK-t fogadtuk a Magyar Kupában, az egyik szlovákiai magyar szurkolónk eredményjelzőt ajándékozott a klubnak.”

Terjék Sándor, a Cigánd SE technikai vezetője szerint óriási különbség van a megyei I. osztály és az NB III között.

Ha még nem tette meg, olvassa el összeállításunkat az NB III őszi idényének góljairól!
A 469-es magyar gólhalom, avagy nicsak, ki vágta be?

„A mostani radikális létszámcsökkentéssel hatványozottan igaz, hogy a bajnokság majdhogynem a tavalyi kétcsoportos NB II-nek felel meg – mondta Terjék Sándor. – Ez már egy félprofi osztály, az edzésmennyiségben és a felkészülésben mind nagyobb követelményeknek kell megfelelni. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb különbség az NB III és a megyei I. osztály között van. Az idei célunk, hogy odaérjünk a dobogóra, és ha tovább tudunk fejlődni, akkor a még magasabb célok kitűzése sem elképzelhetetlen.”

Az eredményes szerepléshez persze megfelelő háttér is kell, és a feltételek megteremtésében az önkormányzat az élen jár. A település vezetése teljes mellszélességgel a klub mögött áll, és úgy kezeli a futballt, mint kiugrási lehetőséget a bodrogközi fiataloknak. Emellett egy főszponzor, valamint helyi mezőgazdasági vállalkozók teremtik elő a klub működtetéséhez szükséges összeget.

„Egy olyan összefogás jött létre, amely kizárja, hogy megváltozott körülmények között összeomoljon, amit felépítettünk – vette vissza a szót Girdán Sándor. – Sőt, van még teendőnk bőven, hiszen az utánpótlás fejlesztése kiemelt feladatunk. A TAO-s pályázatok óriási lehetőséget jelentettek eddig is az utánpótlás számára, de már korábban nagy hangsúlyt fektettünk a nevelésre. Szeretnénk a közeljövőben létrehozni egy focisulit, ahol edzőink még színvonalasabb munkát végezhetnek majd, és több tehetséges bodrogközi gyerek tud a reményeink szerint magas szinten focizni. És ezen keresztül a célunk az is, hogy bodrogköziekből állítsuk össze a felnőttcsapatot, mert sajnos jelenleg az U21-es gárdából kiöregedettek közül két-három gyerek van csupán, aki ezen a szinten lenne képes játszani, de iskolai tanulmányaik miatt nem tudnak a felnőttekkel készülni és ezáltal kivívni, hogy az NB III-ban szerepeljenek.”

SZOMBATON MEGKEZDŐDIK A TAVASZI SZEZON
Március 1-jén mindhárom csoportban megkezdődnek az NB III tavaszi küzdelmei. A Keleti csoportban meglepetésre a Kazincbarcika áll az élen, amely elsőként éppen azzal a megyei rivális Putnokkal csatázik, amely még nem adta fel bajnoki címről szőtt álmait. Kettejük versenyfutásához persze a Loki fiókcsapatának, a Létavértesnek is lesz egy-két szava, amelynek szintén a feljutás a célja.
A Középcsoportban a bajnoki cím egyértelmű esélyese a Soroksár SC, amely a télen tovább erősítette keretét, igaz, a Nyilas Elek által edzett Szeged 2011-Grosics Akadémia is jól igazolt, és mindenképpen szeretné megnehezíteni a budapesti rivális dolgát.
A Nyugati csoport éllovasa, a Bognár György által vezetett Csákvári TK több kulcsjátékosát elveszítette a télen, de a csoportból feljutni szándékozó csapatok (BKV Előre, Budaörs) jelentős hátrányban vannak, így a csákváriak a legesélyesebbek a bajnoki címre.

AZ NB III HÉTVÉGI PROGRAMJA

KELETI CSOPORT
17. FORDULÓ (március 1–2.)
Szombat

14.30: Felsőtárkány–Ferencváros II
14.30: Putnok–Kazincbarcika
14.30: Cigánd–Hatvan
14.30: Jászapáti–Hajdúböszörmény
14.30: Nyírbátor–REAC
14.30: Tiszaújváros–Veresegyház
Vasárnap
14.30: Ebes–DVSC-DEAC

Tabella itt!

KÖZÉPCSOPORT
17. FORDULÓ (március 1–2.)
Szombat
14.30:
Rákosmente–Honvéd-MFA
14.30: Maglód–Bölcske
14.30: Szeged–Komló
14.30: Gyula–Monor
14.30: Orosháza–Szekszárd
Vasárnap
14.30:
Dunaharaszti–Videoton II
14.30: Dabas–Baja
14.30: ESMTK–Soroksár

Tabella itt!

NYUGATI CSOPORT
17. FORDULÓ (március 1–2.)
Szombat
14.00:
Haladás II–Csepel
14.30: Balatonfüred–Veszprém
14.30: Tököl–Budaörs
14.30: Dorog–Újbuda
Vasárnap
14.30:
Andráshida–Mosonmagyaróvár
14.30: Győri ETO II–Körmend
14.30: BKV Előre–Diósd
A Nagyatád–Csákvár mérkőzést március 26-ára halasztották.

Tabella itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik