Labdarúgás: Zakariás József visszatért Budafokra – névadóünnepség és szoboravatás

Vágólapra másolva!
2022.03.11. 19:02
null
Németh Zsolt (balra) Zakariás József gyermekével, Ágnessel (jobbra) leplezte le a mellszobrot (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Aranycsapat fedezetének tiszteletére avatták fel a BMTE új edzőközpontját, az épület előtt a játékos bronzszobra látható.

 

„Régi adósságot rótt le a magyar sporttársadalom azzal, hogy immár Zakariás József nevét viseli a Budafoki MTE új edzőközpontja” – hangsúlyozta a névadó ünnepségen elmondott köszöntő beszédében pénteken Soós János, a BMTE elnöke az újonnan felhúzott, edzés- és szálláslehetőséget kínáló, konferenciahelyszínnek is alkalmas épület előtt. Az Aranycsapat tagjai közül az 1924-ben Budafokon született, 1971-ben elhunyt fedezet az utolsó, akiről sportlétesítményt neveztek el, noha – mint a klubelnök hangsúlyozta – az ő személyére és szerepkörére épült a válogatott világújdonságnak számító játékfelfogása.

Az ünnepi eseményt Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere nyitotta meg, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos gondolatát idézve: „A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a »fair play«, a nemes küzdelem szabályaira.”

A résztvevőket köszöntötte Oláh Lóránt, a jelenleg NB II-ben szereplő BMTE sportigazgatója és Németh Zsolt országgyűlési képviselő is. A politikus Zakariás József két gyermekével, Ágnessel és Tamással együtt leplezte le a futballistáról készült mellszobrot, Túri Török Tibor bronzból készült alkotását. Jelen volt Jakab János, a BMTE korábbi játékosa, tiszteletbeli elnöke, akinek az Erdértnél edzője is volt Zakariás József.

A szoborállítást személyes adományával segítette Bélteky Róbert, a budafoki NB II-es labdarúgócsapat Ausztráliában élő tulajdonosa is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik