Visszavágó előtt – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 00:12

A tízszeres Magyar Kupa-győztes Újpest és a trófeát kétszer elhódító Mol Fehérvár FC labdarúgói feszülnek egymásnak ma este, a 2020–2021-es kiírás végjátékában döntenek a patinás serleg sorsáról. Az elmúlt tíz évben mindkét klub három-három alkalommal szerepelt a fináléban, a lila-fehérek legutóbbi sikerüket 2018-ban érték el, a székesfehérváriak 2019-ben. A két együttes 1982-ben Szekszárdon találkozott az MK elődje, a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjében, az Újpest 2–0-ra győzött, magyar együttesként indult a KEK-sorozatban, a második fordulóban a Real Madriddal szemben esett ki.

A mai döntővel kapcsolatban több részlet is biztos: nem vidéken, hanem a Puskás Arénában rendezik, az elnevezésből a történelem kiradírozta az egyik jelzőt, és a győztes már csak azért sem szerepelhet a KEK-ben, mert a kupasorozat megszűnt. Az már csak apró bökkenő, hogy a Real a 2021–2022-es évadban a BL-ben indul...

Noha a honi kupasorozat rangja nem vethető össze az FA-kupáéval, tény, az utóbbi években az MK kezdi visszanyerni presztízsét. A 2019-ben átadott Puskás Arénában rendezték 2020-ban a döntőt, s az idei finálé helyszíne ugyancsak a legszebb magyar stadion. Az egyfordulós lebonyolításnak köszönhetően izgalmasabbak voltak a mérkőzések, a jobb csapatok sem mehettek biztosra.

A Mol Fehérvár gyakorlatilag harmadik a bajnokságban, ez azt jelenti, hogy az Európa Konferencialiga selejtezőjének résztvevője. A 2021 nyarán rajtoló új kupasorozatban a magyar élvonal második és harmadik helyezettje jogosult az indulásra, továbbá a Mol Magyar Kupa győztese. Amennyiben átfedés van, a bajnoki negyedik is benevezhet. Mégis, valami azt súgja, az április elseje óta Szabics Imrével készülő együttes nem feltétlenül az NB I-es szereplésével kvalifikálná magát, hanem MK-győztesként. A siker visszaigazolás lenne, hogy a szakvezetőség jó irányt célzott meg, s az edző a kinevezésekor említette, reálisan nézve csapata három év múlva lehet versenyben a Ferencvárossal a bajnoki címért.

Az Újpest vágyait a legjobban a klub korábbi játékosa, Véber György fogalmazta meg lapunk múlt szerdai MK-mellékletében: egy borzasztó idényt egy meccsel meg lehetne fordítani, mint anno az ő idejükben, 1992-ben, amikor a Vác 1–0-s legyőzésével kozmetikázták a bajnoki nyolcadik helyezést.
S ha mindez nem dobná fel a döntősöket, amikor kifutnak a kezdésre, pillantsanak körbe a Puskás Aréna lelátóján: visszatértek a nézők, van tét.

Lehet ilyen körülmények között rosszul futballozni?


A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik