Vidisek, fradisták és még ketten – őket (volt) érdemes figyelni az NB I-ben!

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.10.13. 14:53
A Nemzeti Sport Online – az InStat-elemzőrendszer adatait segítségül hívva – a labdarúgó NB I 2016–2017-es szezonjában minden alkalommal összeállította a forduló álomcsapatát. A bajnokság egyharmadához érkezve, 11 fordulót követően megnéztük, kik azok a játékosok, akik a legjobban teljesítettek eddig! Összeállításunkban csak azok a labdarúgók szerepelnek, akiket legalább egyszer jelöltünk a legjobbak közé.

TARTALÉK A LEGJOBB – KAPUSOK

Rögtön egy meglepetéssel indul összeállításunk, hiszen az NB I legjobb kapusa 11 fordulót követően egy cserejátékos! Rózsa Dániel a Haladás alapembere volt, egészen addig, amíg Király Gábor haza nem igazolt Szombathelyre légióskodása vége után.

A válogatott pályára lépési rekordere gyengébben kezdte a szezont, de a 4. fordulóban már ő volt a legjobb kapuvédő. Sérülése miatt azonban kikerült, a helyettes pedig élt a lehetőséggel, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 244.6-os Instat-indexet átlagolt.

A sorban utána Kovácsik Ádám (233.8), a Videoton kapusa jön, a dobogón a 7. forduló után a Puskás Akadémiához igazoló Hegedűs Lajos (228.7) áll még.

[Az InStat-index az InStat statisztikai elemzőrendszer egy játékosra vonatkozó teljes teljesítménymutatója. Ez az összes megmozdulás indexe alapján jön ki, de a posztspecifikus mutatók súlyozottan szerepelnek a rendszerben (így például egy védőnél a párharcok, egy támadónál a kulcspasszok, lövések számítanak jobban).]


VIDI-URALOM – VÉDELEM

Ha csak szigorúan a 11 legjobb játékost választottuk volna ki az álomcsapatunkba, hét védőt is betehettünk volna. A legjobb nyolcba például két jobbhátvéd is bekerült, Loic Nego (255.1-es átlag) mellett Emir Dilaver (246.6) is remekelt.

Előfordult, hogy a bosnyák labdarúgó balhátvédet játszott, ám ott sem fért be hozzánk, mivel Cristian Ramírez (259) az egész mezőny második legjobbja volt. Érdekesség, hogy a Videoton két balhátvédje is az élmezőnybe került: Stopira (245) a 9., Fejes András (241.3) a 12. legjobb volt.

Lang Ádám (jobbra) az NB I eddigi legjobbja – pedig már nem is a magyar élvonalban játszik (Fotók: Hegedüs Gábor)
Lang Ádám (jobbra) az NB I eddigi legjobbja – pedig már nem is a magyar élvonalban játszik (Fotók: Hegedüs Gábor)

Bár a Vasas kapta a legkevesebb (hét) gólt a szezonban, egyénileg a Videoton védői emelkedtek ki, az NB I első harmadának legjobbja – a közben Franciaországba szerződő, ám így is hét NB I-es meccsen pályára lépő – Lang Ádám (260.1) lett! A válogatott hátvéd nyújtotta egyben a legjobb teljesítményt is egy meccs alatt, a DVSC ellen két gólt szerzett az 5–1-es győzelem alkalmával, 435-ös (!) indexet elérve.

Védőtársa, Paulo Vinícius (243.5) lett, de a védők közül ki lehet még emelni Aleksandar Jovanovic (239), Szolnoki Roland (238.9), Leandro (237.8) vagy éppen Mohl Dávid (234.1) teljesítményét. Érdekes, hogy a legstabilabb védelem legjobbja, Kire Risztevszki (226.1) egyénileg csak a 14. helyre ért oda.


JÖNNEK A FRADISTÁK! NA, MEG EGY ÚJPESTI – KÖZÉPPÁLYA

A fentebb említett hét védő közül az egyik, Juhász Roland (248) befért a középpályánkra, mert bár a szezont eredeti posztján, hátvédként kezdte meg, Henning Berg, a Videoton vezetőedzője utána úgy döntött, védekező középpályásként játszatja a rutinos labdarúgót. Ez jó húzásnak bizonyult, Juhász nagyon élvezi új szerepkörét.

A középpálya közepén rajta kívül két fradista kapott helyet. Gera Zoltán 249.9-es átlagával posztján a legjobbnak bizonyult a mezőnyben. A leginkább kiemelkedő meccse a Diósgyőr elleni találkozó (FTC–DVTK 6–2) volt, csakúgy, mint Nagy Dominiknek (239.5), akire már fel is figyelt a Legia Warszawa, sőt a lengyel csapat megegyezett a Ferencvárossal arról, hogy a játékos a téli átigazolási időszakban a Legiához szerződik

Diarra nem csak az Újpestből emelkedett ki
Diarra nem csak az Újpestből emelkedett ki

Az álomcsapatba bekerült Varga Roland (239.4), pedig láttuk már jobb formában is a szélsőt… A 11-ből csupán öt meccsen lépett pályára, azokon viszont többnyire meggyőző teljesítményt nyújtott. A másik szélső már kevésbé meglepetés, Souleymane Diarra (249) kiemelkedett az Újpestből, az egész NB I második legjobb középpályása volt, végig (gól)veszélyesen futballozott, kiváló igazolásnak bizonyult.

Közel volt hozzá, hogy bekerüljön Tőzsér Dániel (238.3), aki – amióta visszatért az NB I-be – négy meccsen tudta segíteni a DVSC-t, valamint csapattársát, Holman Dávidot (234) is. Érdekesség, hogy Pátkai Máté (Leandróhoz, Feczesin Róberthez és Stef Wilshez hasonlóan) úgy nem fért be a legjobb tizenegybe, hogy háromszor is álomcsapattag lett.

Szintén megjegyzendő, hogy egy meccsen Bognár István (215.1) nyújtotta a legjobb teljesítményt a középpályások közül, a Videoton ellen 400-as indexet ért el, a válogatottba is meghívót kapott, ám a teljesítménye – a csapatéval együtt – romlott, összesítésben csak a 18. legjobb a posztján.


AZ ÉLEN: BÖDE DÁNIEL! – CSATÁROK

Böde Dániel (240.3)Varga Rolandhoz hasonlóan szintén döcögött egy kicsit a szezon elején, ám így is ő az NB I legjobb csatára az első harmad után. A góllövőlistát – Feczesin Róberttel (234.1) – holtversenyben hat góllal vezeti Böde, ám az InStat számai szerint összességében jobb átlagteljesítményt nyújtott riválisánál. Feczesin viszont azzal büszkélkedhet, hogy a csatárok között ő érte el egy meccsen a legmagasabb indexet (417).

A támadók közül kiemelendő még a szezont nagyszerűen kezdő, a válogatott keretbe is meghívót kapó, ám aztán sérülést szenvedő Eppel Márton (229.7), az időközben Nyíregyházára szerződő Tisza Tibor (226.6) vagy a szezont eltiltással kezdő, aztán játékba lendülő Torghelle Sándor (223.9).


Nagy Ádámnak összejött a villámkarrier – másnak is sikerülhet!
Nagy Ádámnak összejött a villámkarrier – másnak is sikerülhet!

ÉRDEMES HAJTANI – ÖSSZEGZÉS

Hála az InStatnak és más elemzőrendszereknek, érdemes küzdeniük a labdarúgóknak, hiszen az egyéni teljesítményükre felfigyelhetnek a játékosmegfigyelők.Nem véletlen, hogy az NB I eddigi legjobbja, Lang már nem a magyar élvonalban futballozik. Nagy Dominik is hamarosan légiós lesz, a Fradi középpályása elmondta, három jó meccs elég volt, hogy meggyőzze a lengyeleket.

Az összeállításból jól látszik, hogy a Videoton hátul, a Fradi elöl nagyon erős, valamint az is kitűnik, hogy Diarrával nagyot húzott az Újpest, amíg itt játszik, segíti csapatát, de nem lenne meglepő, ha hamarosan elvinnék külföldre.

Megéri tehát küzdeni és hétről hétre hajtani, mert a kiemelkedő teljesítményre felfigyelnek külföldön. Jó példa erre Nagy Ádám esete, aki hihetetlen rövid idő alatt jutott el az amatőr bajnokságból (futsal NB II) az egyik topligába (Serie A).

Bízzunk benne, hogy lesznek követői!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik