Vidi: megállták a helyüket a kétfrontos küzdelemben

Vágólapra másolva!
2019.01.05. 09:43
null
A fehérváriak a 18. fordulóban, szikrázó csatában 2–1-re felülmúlták az éllovas Ferencvárost, így öt pontra olvadt a különbség a két együttes között a táblázaton (Fotó: Török Attila)
A sikeres nemzetközi kupaszereplés mellett megőrizte esélyét a bajnoki címvédésre a Mol Vidi FC, amely november óta új stadionjában fogadja ellenfeleit.

 

VÉLEMÉNY
„Érdekes szezonon van túl a Vidi, hiszen két fronton kellett helytállnia, s ez azért nem egyszerű feladat. A nemzetközi porondon bizonyítottak a srácok, az összkép pozitív, ez nem is lehet kérdés. Bár a csapat búcsúzott az Európa-ligától, öröm az ürömben, így több esélye maradt, hogy bajnoki címet szerezzen. Az ötpontos hátrány ledolgozható, de ehhez meg kell erősíteni a keretet – olyan játékosokat kell szerződtetnie a klubnak, akik nyugodtan bevethetők, s magasabb színvonalat képviselnek az NB I-nél. De ezt nyilván tudják a vezetők és a szakmai stáb tagjai is. Kíváncsian várom, kik érkezhetnek Fehérvárra.”
Végh Tibor, a Videoton UEFA-kupa-döntős csapatának hátvédje

Erőltetett menet – ez a legtalálóbb jelző a Mol Vidi FC őszi idényére, amiért július közepétől, a válogatott mérkőzések miatti szünetet leszámítva, decemberig rendszeresen három-négy naponta lépett pályára. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a fehérvári csapat a luxemburgi Dudelange, a bolgár Ludogorec, valamint a svéd Malmö ellen is továbbjutott, és bár a rájátszásban a görög AEK Athén végletekig kiélezett párharcban búcsúztatta, az Európa-liga csoportkörében folytathatta az útját – magyar együttes hat esztendő után élte meg a szeptembert a nemzetközi porondon (akkor is a fehérváriak maradtak talpon). A Marko Nikolics edzette csapat erejéről sokat elárul, hogy szeptember elején, a sorozatterhelés közepette is képes volt kétgólos hátrányból egyenlíteni a Ferencváros otthonában (2–2). Miután ponttal távozott a Groupama Arénából, hét forduló után veretlenül tapadt a listavezető zöld-fehérekre, vagyis bírta a magyar együtteseknek szokatlanul nagy iramot.

Az ősszel két fontos cél lebegett a fehérváriak szeme előtt: kivívni a továbbjutást a Chelsea, a BATE Boriszov és a PAOK ellen az Európa-liga-csoportból, valamint minél jobban követni a bajnoki tabellát vezető Ferencvárost. Nincs is okuk szégyenkezni. Csak a Vidi szerzett pontot az angol sztárcsapat ellen (2–2 a Groupama Arénában), a görög PAOK-ot kétszer legyőzte (2–0, 1–0), ám a fehéroroszok elleni két vereség (mindkétszer 0–2) a továbbjutásba került a csoportban.

Eredmények, házi góllövőlista, a játékosok rangsorhelyezése – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Eredmények, házi góllövőlista, a játékosok rangsorhelyezése – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Eltűnt a szemünk elől Géresi Krisztián, aki gerincsérüléssel bajlódik. A 24 esztendős támadó legutóbb több mint egy évvel ezelőtt, 2017. december 2-án lépett pályára, s nem tudni, mikor térhet vissza.

Egyelőre nem váltotta meg a világot Armin Hodzic. A fehérváriak 24 éves csatára 12 bajnokin csak két gólig jutott, igaz, az egyiket az ősz egyik legfontosabb mérkőzésén, a Ferencváros elleni (2–1) bajnokin szerezte.

Tomás Tujvel újfent bizonyította, hogy lehet rá számítani. A fehérváriak 35 esztendős szlovák kapusának Kovácsik Ádám szeptemberi fejsérülése után kellett a kapuba állnia, s megmutatta, hogy még mindig jó játékos.

Eközben a bajnokságban a magabiztos győzelmeket olykor váratlan pontvesztések kísérték, ám az erőltetett menet közepén újabb lökést kapott a címvédő: novemberben átadták a minden igényt kielégítő új arénát, így azóta valóban hazai pályán futballozik. A Mol Aréna Sóstó valódi katlannak számít, az avató mérkőzésen a fehérváriak legyőzték az Újpestet (1–0), később a Honvédot (2–0), valamint az utolsó őszi bajnokin a Ferencvárost (2–1) is.

A hármas terhelés közepette a rutinosabb kulcsjátékosok végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, ám a helyzetet nehezítette, hogy az addig alapembernek számító Danko Lazovics szeptemberben váratlanul abbahagyta a futballt. Sztefan Scsepovics fegyelmi okokból kikerült az első csapat keretéből (neki még lehet visszaút), Géresi Krisztián hosszabb ideje gerincsérüléssel bajlódik, az augusztusban szerződtetett játékosoknak pedig időbe telt, mire felvették a ritmust.

A többfrontos helytállás jóval túlmutatott a kilencvenpercnyi játékon: buszozások a reptérre, biztonsági ellenőrzések, több ezer kilométernyi utazás, be- és kijelentkezések a hotelből, hajnali indulás haza, érkezés pirkadatkor Budapestre, regeneráció, frissítés, felkészülés – az európai porondhoz hozzászokott egyesületek már rutinból kezelik ezeket a helyzetet, ám amelyik klub csak elvétve jut erre a szintre, annak élesben, a tétmeccseken kell tapasztalatot gyűjtenie.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy az ősz utolsó, Ferencváros elleni bajnokiját nyolcpontos hátrányból várta a Vidi. Noha két nappal előtte a Chelsea ellen pályára lépett, megnyerte a rangadót (2–1), ezzel nyílttá tette tavaszra a bajnoki versenyfutást.

FÉNY ÉS ÁRNYÉK
Juhász Roland 35 esztendősen is elnyűhetetlennek tűnik. A 95-szörös válogatott ilyen idősen is egyértelműen a védelem oszlopa. Nemcsak hátul, hanem támadásban is jeleskedik, a bajnokság őszi részében négy góllal segítette együttesét.
Viharos körülmények között búcsúzott a Mol Viditől Danko Lazovics szeptemberben. A szerb támadó különösebb előzmény nélkül jelentette be távozását, a két fél közös megegyezéssel bontott szerződést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik