Videó: amikor a Békéscsaba öt gólt szerzett a Ferencváros ellen

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 08:34
A koronavírus egy időre megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Ezúttal a békéscsabaiak számára legkedvesebb kilencven percet elevenítjük fel, amikor is 5–2-re kiütötték a Ferencvárost. A lelátókon a hivatalos adatok szerint 12 500 drukker volt, ám a helyiek szerint legalább tizenhatezren voltak aznap a Kórház utcai létesítményben.

Aki ott volt a stadionban, sosem felejti el azt a délutánt… A Kórház utcai létesítmény környéke megbénult, minden sarkon szotyolaárusok kínálták a portékáikat, kerékpárok ezrei pihentek a környező házak kerítéseinek döntve. Egyébként is nagy dolog Békéscsabán, ha a Ferencváros látogatott a városba, hát még ezen a napon, 1994. augusztus 20-án.

Az esti tűzijátékot már bekészítették a Szabadság téren található Városházán, ám ekkor még senki nem gondolta, hogy néhány órával az esti fényjáték előtt a Kórház utcában is parádét láthatnak a nézők. A játékosok Vágner László játékvezető sípszavára kezdték el a mérkőzést, hogy aztán a hazaiak sorra alakítsák ki a helyzeteiket. Szenti Zoltán tért ölelő bedobásai után rendre veszély alakult ki Szeiler József kapuja előtt, és húsz perc sem telt el a mérkőzésből, mikor Mracskó Mihály tizenegyesével vezetést szerzett az Előre. A folytatás pedig egyenesen lehengerlő volt…

Az apró termetű Szarvas János élete mérkőzését játszotta, triplázott a zöld-fehérek ellen, mellette Fodor Tibor is gólt lőtt, aki a középpályáról olyan labdákkal hozta játékba a társakat, melyeket korábban Pásztor Józseftől lehetett látni, aki a kispadról irányította a lila-fehéreket. A lelátón felállva tombolt a tömeg, az akkoriban jellegzetes pénztárgépszalagok százai repültek a gyepre, és csak úgy csörömpölt a hazai B-közép vezérének méretes csengője.

„Ötvenkilenc gólt lőttem összesen a magyar élvonalban, de erre a háromra életem végéig emlékezni fogok – mondta korábban a Nemzeti Sportnak Szarvas János, aki azóta is Békéscsabán él. – Előtte és utána sem tripláztam felnőtt szinten, hihetetlen, hogy éppen a Ferencváros ellen jött össze. Olyan összetartó és mentálisan erős társaság volt akkor a miénk, tele fürge futballistákkal, hogy a győzelmünkben biztos voltam, csak a gólkülönbség volt kérdéses. Hogy öt-kettő lett, az maga a csoda volt.”

A békéscsabai győzelem értékét növeli, hogy a későbbi bajnokot verték meg – mint azt korábban már felidéztük, a Fradi tavasszal a nagy rivális Újpest otthonában is győzött, és azzal a sikerrel állt élre a tabellán, végül meg is nyerte az aranyérmet.

Több mint 10 ezer néző előtt kapott ki a Ferencváros Békéscsabán (Forrás: magyarfutball.hu)
Több mint 10 ezer néző előtt kapott ki a Ferencváros Békéscsabán (Forrás: magyarfutball.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik