A magyar futballélet épp vb-lázban égett, amikor Foxi Kéthévoama 1986. május 30-án (néhány nappal az irapuatói, szovjetek elleni 0–6 előtt) megszületett Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában – aligha gondolta volna ekkor bárki az új jövevény családjából, hogy a kis Foxi egyszer egy Kecskemét nevű város nagy hőse lesz.

Foxit vállon vitték le a döntő után (Fotó: Németh Ferenc)

Márpedig az lett: útja szülővárosán és Gabonon keresztül Diósgyőrbe és Újpestre vezetett, hogy aztán 2010-ben kikössön a KTE-nél. Foxi kulcsjátékosa lett a kecskeméti csapatnak, s élete mérkőzését a 2011-es kupadöntőben játszotta, amikor a 2., a 14. és a 80. percben is betalált a Videoton kapujába. Világjárását Kazahsztánban folytatta (az Asztanával a Bajnokok Ligája főtábláján is szerepelt), majd Törökországba szerződött.

Az elmúlt 30 évben csak három játékos tudott triplázni MK-döntőben, Foxi óta éppenséggel senki – az 1995-ös kupadöntőben Lipcsei Péter (FTC), a 2008-asban Dorge Rostand Kouemaha (DVSC) szerzett három gólt. Lipcsei és Kouemaha oda-vissza vágós rendszerű fináléban érte el ezt a bravúrt, Foxi az egyetlen az utóbbi három évtizedben, aki ilyen eredményes volt egy egymeccses MK-döntőben. Sőt, az egyetlen a legutóbbi 45 évben – előtte az Újpesti Dózsa játékosa, Horváth József szerzett három gólt egymérkőzéses fináléban, még 1975-ben.

Ha már afrikai légiósról beszélünk: a Magyar Kupa első afrikai győztese a nigériai Patrick Bernard Umoh (1983, Újpest); az első, aki gólt szerzett kupadöntőben (s azzal el is döntötte azt) az algériai Naszer Buis (Nacer Bouiche, FTC, 1991).