Vasas, Honvéd, Újpest: legendás bajnokcsapatok remegnek a kieséstől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.11.08. 12:13
A labdarúgó NB I 14. fordulója után (és közvetlenül a kedden már kezdődő 15. forduló előtt), szokásos hét eleji visszapillantónkban fókuszban a győzelem nélkül maradt fővárosi csapatok – 2022-ben másodszor fordult elő, hogy egy adott fordulóban egyik élvonalbeli budapesti csapat sem tudott nyerni.
Foghatta a fejét Berecz Zsombor, a Vasas csapatkapitánya – a piros-kékek hazai pályán súlyos vereséget szenvedtek a DVSC-től és utolsó helyen állnak a tabellán (Fotó: Árvai Károly) – A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
Foghatta a fejét Berecz Zsombor, a Vasas csapatkapitánya – a piros-kékek hazai pályán súlyos vereséget szenvedtek a DVSC-től és utolsó helyen állnak a tabellán (Fotó: Árvai Károly) – A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ ZUHANÁSA: VASAS, HONVÉD, ÚJPEST

Vasas, Bp. Honvéd, Újpest – furcsán fest az NB I-es tabella alja. A 14 forduló alatt 12 pontot gyűjtő Vasast az egyaránt 13 pontos Honvéd és Újpest előzi meg – aligha ilyen őszről álmodtak a három budapesti klubnál. Ráadásul három nagy múltú, veretes történelmű egyesületről van szó, és a szurkolók türelme is fogytán, hiszen a játék is csapnivaló. Megnéztük, mi lehet a legnagyobb probléma, minek kellene történnie a téli szünetben ahhoz, hogy szebb tavasza legyen a három fővárosi együttesnek. Már csak azért is, mert a múlt kötelez, 6-szoros,14-szeres, illetve 20-szoros magyar bajnokról van szó – összesen negyven bajnoki cím kullog a tabella utolsó három helyén.

Kezdjük a tabella utolsó helyén álló csapattal! A Vasas esetében az sem lehet kifogás, hogy újoncként próbál helyt állni, hiszen egyfelől a játékoskerete tele van rutinos, NB I-es múlttal büszkélkedő futballistával, másfelől a csapat felkészülésébe és szereplésébe fektetett pénz sem arányos a teljesítményével. Értékét tekintve a keret a középmezőnyhöz tartozik (ez igaz a Honvédra és az Újpestre is), Holender Filip és Radó András volt már gólkirály, Novothny Soma megjárta a Bundesligát (is), Berecz Zsombor, Vida Máté, Márkvárt Dávid magyar szinten jó játékos, és a sort lehet folytatni… Valami mégsem működik a Fáy utcában. Kuttor Attilát szeptember elején menesztették, a helyére érkező Kondás Elemér eddig hullámvasúton érezheti magát: a gyenge rajt után (három mérkőzésen egy pont) minden egyes győzelmet vereség követett, a hétvégén a Debrecen Angyalföldön mattolta a Vasast 3–0-ra. A keretben több van annál, minthogy utolsó legyen a csapat a tabellán, ehhez azonban leginkább kiegyensúlyozottságra lenne szükség. A télen minden bizonnyal elküldik a motiválatlan futballistákat, harcos, ütőképes együttest kell kialakítani, amely kívülről fújja a taktikát. A csapatra két létfontosságú mérkőzés vár a téli szünet előtt, csütörtökön a Honvéd otthonában játszik, vasárnap a Mezőkövesdet fogadja.

Hogyan, merre tovább, Honvéd?! Jó lenne végre eltalálni az irányt, merthogy az utóbbi időben finoman fogalmazva is kapkodás érezhető az egyesületnél. A legnagyobb gondot talán az jelentheti, hogy túl sokan irányítják a klubot, a tulajdonos mellett van ügyvezető, sport­igazgató, tanácsadó, és még ki tudja, milyen poszt… Az irányvonalat sem ártana kijelölni, a csapatot bajnoki címig repítő Marco Rossi óta egymásnak adják a kilincset a vezetőedzők, próbálkozott magyar, olasz és szerb, legutóbb a skót Thomas Courtsot a horvát Dean Klafuric váltotta. Az új seprű egyelőre nem seper jól, két mérkőzésen két vereség, hat kapott és nulla szerzett gól a mérleg. Kispesten is nagy gond a játékosok kiválasztása. Hiába dobnak mély vízbe akadémista fiatalokat – a hétvégén Pakson 5–0-ra elveszített meccsen a saját nevelésű Kerezsi Zalán, Kocsis Dominik és Szabó II Alex is a kezdőben kapott helyet –, csak a nyáron szerb, albán, szenegáli-francia, izraeli-ukrán, spanyol, francia, horvát és kanadai légiós érkezett. Puskás Ferenc neve talán még nekik is mond valamit, ám ezen túl a klub történelme, hagyománya aligha. El kellene dönteni, ki alakítja ki a játékoskeretet, hiszen az összértéke alapján az élvonal hatodik legdrágábbja (8.23 millió euró), és bár a költségvetés teljesen más terület, a büdzsét talán okosabban is fel lehetne használni – Kecskeméten úgymond félpénzből gazdálkodva harmadik a csapat. A télen irányvonalat kell mutatni, és eldönteni, kiben bízik meg maximálisan a vezetőség – ez igaz a játékosokra és a szakmai stáb tagjaira is.

A Megyeri úton is vakarják a fejüket. Ott legalább (egyelőre) biztos pont is akad, hiszen Milos Kruscsics év eleje óta irányíthatja az együttest, a nyögvenyelős elmúlt idény végére az ötödik helyig repítette a csapatot (a Croizet, Zivzivadze, Beridze trió gólerősségének köszönhetően – a szerk.), ám a lendület megtörni látszik. Múlt szombaton a ZTE-től kapott ki 1–0-ra az Újpest, amely a legutóbbi öt fordulóban csak egy pontot szerzett (a második fordulóból októberre halasztott, Fehérvár elleni meccset nem számolva). A 14 forduló alatt megszerzett 13 pont kisebb kluboknak sem adna okot büszkeségre, az Újpestnek különösen nem. Hiába tűnt úgy néhány hónappal ezelőtt, hogy magyar befektetői társaság kezébe kerül az egyesület, amely mindent új alapra helyez, a transzferbe hiba csúszott, a tulajdonos továbbra is a belga Roderick Duchatelet, ő pedig – az elmúlt évek tapasztalata alapján – nem fogja talicskával tolni az eurómilliókat a Megyeri útra, kétszer meggondolja, mire, kire adjon pénzt. Érkezőből a nyáron így sem volt hiány, a gond ugyanaz, mint a Honvédnál: számtalan náció képviselője (olasz, bosnyák, német, svéd, szerb, nigériai, elefántcsontparti) érkezett az öltözőbe, ezzel szemben itt az utánpótlásból felkerülő futballisták száma nulla. Az a megérzésünk, hogy a szebb jövő már csak az új tulajdonossal együtt érkezhet a Megyeri útra, ettől függetlenül acélos tavasszal ismét a középmezőnyig kúszhat fel az együttes.

BORBOLA Bence

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA: BUDAPEST GYŐZELEM NÉLKÜL – IDÉN MÁSODSZOR

A labdarúgó NB I-ben jelenleg négy budapesti csapat szerepel. A fent említett három a 14. fordulóban úgy kapott ki, hogy még csak gólt sem szerzett. A teljes lenullázódástól a messze a legerősebb játékoskerettel rendelkező Ferencváros mentette meg a fővárost a múlt héten, de az FTC sem tudott győzni Fehérváron (2–2).

2022-ben ez volt a második alkalom, hogy az élvonalban szereplő fővárosi gárdák egyike sem tudott nyerni egy adott fordulóban, miután mindegyik lejátszotta a maga mérkőzését. Legutóbb ilyenre februárban volt példa, az előző idény 19. fordulójában (naptári évet tekintve az új esztendő második fordulójában). Akkor még csak pontot sem szerzett a Ferencváros, Honvéd, MTK, Újpest fővárosi négyes fogat.

Abban a fordulóban az FTC 3–0-ra kikapott otthon a Pakstól (a tolnaiak most ugye a Honvédot ütötték ki 5–0-ra), a Honvéd 3–2-re Kisvárdán, az Újpest 1–0-ra Gyirmóton, az azóta az NB II-be kiesett MTK pedig 2–0-ra a ZTE-től (a Vasas akkor még NB II-es volt). Ezenkívül idén még augusztusban, az új évad 2. körében a Vasas, Újpest, Honvéd trió csak egy pontot szerzett, de abból a fordulóból a ZTE–Ferencváros találkozó még hátra van, azt januárra halasztották.
P. K.

A FORDULÓ DUPLÁJA – VARGA BARNABÁS

Osztálykülönbség volt a két csapat között. Pontosabban ez volt az ember érzése a Paks–Budapest Honvéd mérkőzés után: a hazaiak ugyanis a játék minden elemében felülmúlták ellenfelüket, a találkozó legjobbja a két gólt szerző Varga Barnabás volt.

„A végeredmény valamelyest csalóka – nyilatkozta lapunknak a 28 éves csatár. – A mérkőzés elején még nulla- nullánál volt néhány gólhelyzete a Honvédnak, ám ezek után megszereztük a vezetést, majd a folytatásban már nem volt számottevő lehetősége ellenfelünknek. Vasárnap igazán egyben volt a csapat.”

A támadónak pazar a statisztikája a Honvéddal szemben, eddig öt bajnokin lépett pályára a kispestiek ellen (háromszor a Gyirmót, kétszer a Paks színeiben), s összesen hat gólt szerzett (és egy gólpasszt is adott). A jelenlegi NB I-es mezőnyben a fővárosiak ellen szerezte a legtöbb gólt, ráadásul ebben az évadban két bajnokin ötször talált be a Honvéd kapujába.

„Nem mondanám, hogy a kispestiek ellen jobban szeretek játszani, mint más csapatok ellen. Valóban jól mutat, hogy az idényben két meccsen öt gólt szereztem ellenük, ám nincs különösebb oka ennek. Így jött ki a lépés, örülök neki. Hogy motivál-e a gólkirályi cím? Egyértelműen! Minden csatárt foglalkoztat, hogy ő legyen a legeredményesebb az NB I-ben!”

Varga Barnabás jelenleg kilenc góllal vezeti az NB I góllövőlistáját, mögötte nyolccal a ZTE FC csatára, Eduvie Ikoba áll a második helyen. A Paks a Honvéd elleni mérkőzés előtt sorozatban négy bajnokin nyeretlen volt, emiatt múlt héten megbeszélést tartottak a csapatnál.

„Elég jelentős nyomás volt rajtunk. Négy nyeretlen bajnoki volt a hátunk mögött, ezeken a mérkőzéseken a szerencse sem állt mellettünk. Márpedig a futballban ez elengedhetetlen a jó eredményekhez. A múlt héten megbeszéltük a problémákat, átvettük, hogy kinek miben kellene változtatnia, hogy eredményesebbek legyünk. Nem volt egyszerű, ám fejben rendeztük a sorokat, jól dolgoztunk egész múlt héten, ennek a Honvéd ellen meg is lett az eredménye.”

Két mérkőzés van hátra az őszi szezonból, a Paks előbb a Ferencvároshoz látogat, majd az Újpestet fogadja. A paksiak legutóbb februárban jártak a Groupama Arénában, akkor 3–0-s győzelmet arattak, Varga Barnabás szerint most is képesek legyőzni saját pályáján az FTC-t.

„Hogy hány ponttal lennék elégedett a hátralévő két meccsen? Hattal! Az előző idényben megmutatta a Paks, hogy képes legyőzni a Groupama Arénában a Ferencvárost, miért ne nyerhetnénk most is? Győzni akarunk szerdán a Fradi ellen! Ami a hétvégi meccset illeti, az Újpest nincs jó formában, ám gyorsan ki lehet mászni a gödörből, ezt mi is jól tudjuk… Keményen megnyomjuk ezt a hetet, minél jobb pozícióban akarunk a téli szünetre menni.”

J. Á.

A FORDULÓ GÓLJA – DZSUDZSÁK BALÁZS

Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból tekert a Vasas kapujába (Fotó: Árvai Károly)
Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból tekert a Vasas kapujába (Fotó: Árvai Károly)

A Honvéd elleni, 4–3-as győzelemmel végződő találkozón ült először Szrdjan Blagojevics a Debreceni VSC kispadján, s azóta a hat bajnokin három győzelem, egy döntetlen és két vereség a mérlege. Egészen bizonyos, hogy a vasárnapi, Vasas elleni diadalra a legbüszkébb a szerb szakember, hiszen tanítványai úgymond „debreceni focisuli-bemutatót” tartottak az Illovszky Rudolf Stadionban, látványos játékkal nyertek 3–0-ra. A mérkőzés legjobbja a 35 éves Dzsudzsák Balázs volt, aki szenzációs szabadrúgásgóllal vette ki részét a győzelemből. Látható, Blagojevics érkezésével nem csak bátrabbá, de gólveszélyesebbé is vált a Loki, e tekintetben elég, ha a hat meccsen elért tizenöt találatot említjük.

A FORDULÓ PILLANATA AZ M4 SPORT VIDEÓJÁBAN – Marco Rossi szövetségi kapitány és Csányi Sándor MLSZ-elnök együtt nézték Dsudzsák gólját
A FORDULÓ PILLANATA AZ M4 SPORT VIDEÓJÁBAN – Marco Rossi szövetségi kapitány és Csányi Sándor MLSZ-elnök együtt nézték Dsudzsák gólját

Igor Bogdanovics, a DVSC korábbi labdarúgója szerint is pozitív változások tapasztalhatók a csapatnál.

„Noha idő kell ahhoz, hogy a csapat és az új edző összecsiszolódjon, az már látszik, gyorsabban, agresszívabban, dinamikusabban futballoznak a játékosok, mint korábban – magyarázta az NB III-as Karcag edzőjeként dolgozó egykori Loki-kedvenc. – Egyértelműn jó irányba mozdult el az együttes, ami a Vasas elleni meccsen is bebizonyosodott. Elfogult vagyok Dzsudzsák Balázzsal, hiszen a mi kapcsolatunk jóval több mint barátság. Lehet látni, hogy újra óriási kedvvel játszik a Loki csapatkapitánya, s ha a válogatott keretébe a legjobb formában futballozó labdarúgók kapnak meghívót, azt hiszem, nincs is min gondolkodnia Marco Rossi szövetségi kapitánynak.” V. GY.

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE – MOL FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROS

Mol Fehérvár–Ferencváros 2–2. Mondhatni, a meccs régi volt nagy híréhez: végre olyan kilencven percet láthatott a közönség, amelyen nemcsak a Fradi, hanem a Vidi is első osztályúan futballozott. Nem csoda, hogy a lefújást követően egyik fél sem tűnt csalódottnak, mi több, a kétszer is egyenlítő hazaiak még azt is elismerték, hogy nekik majdhogynem győzelemmel ér fel a döntetlen.

„Valóban nagy öröm, hogy a végén egyenlíteni tudtunk, Dárdai Pál gólja mosolyt rajzolt sokak arcára – mondta a Nemzeti Sportnak a lefújást követően Kovács Dániel, a fehérváriak több nagy védést is bemutató kapusa. – Nem győztünk, de azzal, hogy a hajrában mentettünk pontot, kicsit úgy érezzük, mintha győztünk volna. A ferencvárosiak megnyerték a csoportjukat az Európa-ligában, a keretüket jó játékosok alkotják, igaz, nem kizárt, hogy a sűrű menetrend miatt kissé fáradtak voltak. Az első félidőben jól futballoztunk, sok helyzetet alakítottunk ki, de egy sajnálatos kezezés után tizenegyeshez jutott az ellenfél. Ugyan ki kellett várnunk, hogyan dönt a VAR, arra készültünk, hogy büntetőt kap a Fradi. Úgy voltunk vele, ha befújják, befújják, nem az ítélettel akartunk foglalkozni, hanem magunkkal. A második félidőre jól jöttünk ki, egyenlítettünk is, ám a hatvanadik perc után valamelyest elfáradtunk, a végén a csapategység és a csapatmunka mégis meghozta a gyümölcsét.”

Arra a felvetésre, hogy ebben az évadban most játszott a legjobban a Vidi, Kovács Dániel egyetértően bólogatott: „Sőt, azt is megkockáztatom, hogy az előző idényben sem volt ilyen jó meccsünk, arra legalábbis nem emlékszem, mikor volt legutóbb ennyire erős első félidőnk. Nagy százalékban Huszti Szabolcsnak és a stábjának köszönhető ez. Tiszta és egyszerű futball az, amit az edzőnk játszatni akar. Egyenes ember, mindenről elmondja a véleményét, elvárja, hogy nagyobb sebességgel focizzunk. Magas szinten játszott, látott minőségi futballt, ezt próbálja nekünk átadni.”

Huszti Szabolcs nem tagadta, a 89. percben nem csupán a pontot érő gól tette boldoggá, hanem az is, hogy a pályán lévők, a cserejátékosok és a stábtagok együtt örültek. Mindez nem jöhetett volna létre, ha Loic Nego beadása után a negyedórával korábban beálló Dárdai Pál nem lő kapásból a zöld-fehérek kapujába.

„Csaknem három hetet kihagytam sérülés miatt, így erőnlétileg még nem vagyok százszázalékos állapotban, de a mérkőzés közben is mondta a vezetőedzőnk, hogy készüljek, mert beállok – idézte a molfehervarfc.hu Dárdai Pált. – Az eddig sem volt kérdés, hogy jó képességű játékosaink vannak, az önbizalmunkat kellett visszaszerezni – ehhez kellett Huszti Szabolcs is. A Fradinak és nekünk is voltak még helyzeteink, de összességében igazságos eredmény született.”

Dárdai Pál-gól a Ferencváros ellen ezt megelőzően 39 évvel korábban, 1983. október 15-én született az NB I-ben, amikor a fehérvári támadó 2017-ben elhunyt nagyapja talált be a Pécsi MSC játékosaként az FTC elleni, hazai 1–1-es döntetlen alkalmával. A fehérvári játékos édesapja, a volt szövetségi kapitány a Ferencváros ellen nem szerzett gólt az élvonalban. Tehát fiának ebben már sikerült túlszárnyalnia apját, és hamarosan az NB I-es gólok számában is utolérheti, ugyanis 58 meccsen 9 gólnál jár a Fehérvárban, míg édesapja 89 NB I-es találkozón 13-szor talált a kapuba (a PMSC és a BVSC játékosaként), mielőtt 1997-ben a Herthához szerződött.

P. T., P. K.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2022–2023, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. november 5.,szombat
Mezőkövesd–Kecskemét 2–1Mezőkövesd,Városi Stadion
Karakó Ferenc
1000
Puskás Akadémia–Kisvárda 0–1Felcsút,Pancho ArénaAntal Péter
1120
ZTE–Újpest 1–0Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Erdős József
2412
2022. november 6., vasárnap
Vasas–Debrecen 0–3Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Vad II István
2654
Paks–Budapest Honvéd 5–0
Paks,Fehérvári úti StadionBerke Balázs
1711
Mol Fehérvár–Ferencváros 2–2
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBognár Tamás
6121
NB I, 2022–2023, 15. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. november 8., kedd
18.00: Kisvárda–ZTE (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti StadionKáprály Mihály
20.00: Kecskemét–Puskás Akadémia (Tv: Duna World)Kecskemét, Széktói Stadion
Zierkelbach Péter
2022. november 9., szerda
18.00: DVSC–Mezőkövesd (Tv: Duna World)Debrecen, Nagyerdei Stadion
18:15: Ferencváros–Paks (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
20.00: Újpest–Mol Fehérvár (Tv: Duna World)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
2022. november 10., csütörtök
19.00: Budapest Honvéd–Vasas (Tv: Duna World)Budapest, Bozsik Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1291229–10+1928
2. Kisvárda1474326–22 +425
3. Kecskeméti TE1466222–15 +724
4. Puskás Akadémia1456319–16 +321
5. Zalaegerszegi TE1353521–17 +418
6. Paksi FC1353522–22 018
7. Debreceni VSC1445525–25 017
8. Mol Fehérvár1444615–20 –516
9. Mezőkövesd1444618–24 –616
10. Újpest FC1434716–25 –913
11. Budapest Honvéd1434714–25–1113
12. Vasas FC1426612–18 –612

A 2. fordulóból elhalasztott ZTE–FTC mérkőzést 2023. január 24-én, a 4. fordulóból elhalasztott Paks–FTC találkozót 2023. február 1-jén játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik